artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Hamarosan elkezdődik a református templom tornyának helyreállítása, mely a „Berettyóújfalu az egészséges város II ütem” című projekt részeként valósulhat meg. A beruházásokat a református egyház az várossal közös konzorciumban valósítja meg. Muraközi István Berettyóújfalu város polgármestere, valamint Majláth József református lelkész beszélt a felújítás részleteiről.

 

A városközpont rehabilitáció első ütemében a templomhajó feletti tetőszerkezet felújítása valósult meg, a második ütemben a templom toronysisakjának cseréjére, valamint a falak szigetelésére kerül sor, a Református Egyházközséggel közös konzorciumi együttműködésben. – tájékoztatta lapunkat Muraközi István.

Az egyházközség végzi a közbeszerzést, ennek eredményeként választ kivitelezőt, a beruházás pénzügyi elszámolása az önkormányzattal közösen történik. A munkálatok felügyelete, kivitelezése, műszaki ellenőrzése a Református Egyházközség feladata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majláth József református lelkész a beruházással kapcsolatban elmondta, a kivitelezővel kötött szerződés aláírása pár napon belül megtörténik és ezt követően megkezdődnek a kivitelezési munkálatok, melyek 38.100.000 forintból valósulhatnak meg. A tervek szerint 2014. november 30-ig befejeződik a templom felújítása és átadásra kerül a beruházás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Továbbá megtudtuk azt is, az idén decemberben lesz két éve, hogy korábbi beázások következményeként a templom mennyezete beszakadt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott 5 millió forint, valamint a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás sajnos még nem elegendő a helyreállításához. Ezért az egyházközség egy 4 millió forintos kérvényt nyújtott be a püspök úrhoz – melyre a válasz jelenleg folyamatban van –, így 12 millió forintból remélhetőleg a teljes mennyezeti rekonstrukció (gipszkartonból) megvalósítható lesz, ami pozitív elbírálás esetén szintén november 30-ra készülhet el. Majláth József bízik abban, hogy idén az adventi eseményeket és a szent estét már a templom falai között ünnepelhetik a hívekkel együtt.

Muraközi István végül boldogan számolt be lapunknak arról, hogy hosszú évek tárgyalásainak eredményeképp a Kálvin tér 3. számú ingatlan újra a Berettyóújfalui Református Egyházközség tulajdona lett. Mint köztudott, a fenntartóváltás során mind az iskola, mind a parókiához tartozó épületsor (Kálvin téri gyülekezeti terem) egy helyrajzi szám alatt az egyházkerület tulajdonába került. A református hívek számára nagy eredmény, hogy a református általános iskola és ebédlő épületének kivételével (Kálvin tér 4. sz.) a többi ingatlant (Kálvin tér 3. sz.) újra a sajátjukénak tudhatják.

„Berettyóújfalu az egészséges város II ütem” részeként a már beszámoltunk és következő írásunkban a Piactérrel kapcsolatos munkálatokról tájékoztatjuk olvasóinkat.

You have no rights to post comments