artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A meleg idő és a gyakori eső miatt hosszú gombaszezonra számíthatunk idén. Sokan örömmel indulnak el ilyenkor gombát gyűjteni, azonban kellő körültekintés nélkül akár halálos kimenetele is lehet a kellemes kirándulásnak. Éppen ezért fontos, hogy, ha magunk szedünk gombát, mindenképp vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel!

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elérhető a nyilvántartott gombaszakellenőrök jegyzéke, az ellenőröket foglalkoztató piacok listája és azok nyitva tartási ideje, de az érdeklődők megtalálhatják a leggyakoribb ehető és az azokhoz hasonló mérgező gombafajok fotóit is. Jó tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges, pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható.

Fontos, hogy csak ép, egészséges, fiatal gombákat gyűjtsünk és fajonként elkülönítve tegyük őket kosárba vagy dobozba. Műanyag zacskóba nem érdemes gyűjteni, mert befülled a zsákmány. Jó, ha tudjuk, hogy piacon vadon termő, gyűjtött gombát kizárólag szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé is ki kell helyeznie.

A gombának nagyon magas a víztartalma, gyorsan romlik, éppen ezért célszerű már a vásárlás vagy gyűjtés napján elkészíteni belőle az ételt, amelyet azonnal fogyasszunk is el! Ha még sincs lehetőségünk aznap megfőzni a gombát, akkor száraz, szellős, hűvös helyen tároljuk és a lehető leghamarabb használjuk fel.

Ha gyűjtött gombából készült étel fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja merül fel, akkor azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát magunkkal visszük az orvoshoz.

További hasznos tanácsok gombakedvelőknek:

  • Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
  • 6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
  • A gombás ételt – elkészülte után – a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.
  • Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

You have no rights to post comments