artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Fotók: Ilisz Vivien Letícia

Egy hétvégére megtelt a Berettyóújfalui Civil Udvar, hiszen 2014. július 18-19-én rendezték meg a Parola Napokat, immáron második alkalommal. A koncertek mellett az érdeklődők extrémsport bemutatón, slam poetry előadáson, hastánc-, illetve néptánc előadáson vehettek részt. A jó hangulatról számos helyi, környékbeli és messzebbről jövő formáció gondoskodott.

A történet 2013-ban kezdődött igazából, amikor a Replace My Heart zenekarból néhányan pár barátjuk segítségével eltervezték, hogy többet szeretnének összehozni egy egyestés átlagos koncertnél. A Parola Napok, vagy röviden csak Párna ekkor fogalmazódott meg bennük. A tavalyi buli lényegében két egymást követő koncert volt a Parola Pinceklub berkein belül szintén pénteken és szombaton, kiegészülve néhány „parolás” programmal. Ilyen volt például a dobos bemutató, a gitáros jammelés, vagy az akkor még a régi skateparkban megrendezett extrémsport bemutató. A koncepció sem volt bonyolult: fellépési lehetőséget biztosítottak a környéken élő zenész ismerőseiknek. Így volt a tavalyi Párnán nálunk a Testify, az Apu ideges, az Open Doors, Pepytó. A kis családias rendezvény felülmúlta a szervezők elvárásait, így már tavaly megfogalmazódott bennük, hogy ezt folytatni kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idei évben a ”költözés” oka a Parola Pinceklub átmeneti bezárása volt, a Művelődési Központ felújítása miatt. Ekkor a Civil Udvar egyesületeinek köszönhetően átkerülhetett a rendezvény szabadtérre. A rendezvény július 18-án délután 4-kor nyitotta meg kapuit és Muraközi István polgármester úr köszöntötte a megjelenteket. Ezután a Keleti Gyöngyöcskék hastánc csoport foglalta el a színpadot. A lányok több díjat is nyertek az utóbbi időben, a Párnára is ezekből a koreográfiákból hoztak ízelítőt. 18 órától a Szélső Érték Kör Egyesület bázisában folytatódtak a programok. Először a „Sikeres emberek Berettyóújfaluból” nevű program kezdődött, ahol Kiss Tamás beszélgetett Kocsis Csabával, akit valószínűleg nem kell bemutatnunk és Dávid Andrással, aki számos versenyen képviselte Berettyóújfalut kyokushin karate sportágban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kötetlen beszélgetés melynek központi témája a siker volt, megtöltötte a Szélső Érték előadótermét. Ezután Kocsis Csaba zenés produkciója következett. A közönségnek nem lehet oka panaszra, hiszen Csaba néhány új szerzeménnyel is megtisztelte a Párnát. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az első napon végig Kocsis Csaba kiállított fotográfiái díszítették a már említett termet. A koncertek 20 órától kezdődtek, első fellépő a rejtélyes Planman volt. Akik ott voltak látták, akik nem azoknak elárulom: Gácsi Dánielről van szó, aki néhány rapzenéjével lepte meg a közönséget. Megalapozta a hangulatot a következő fellépőre, a Hírwevők nevű debreceni rapcsapat bulijára. Az underground srácok egy pörgős, bulizósabb szettel készültek, amiben a közönség is partner volt. Az estet a budapesti metál zenekar, az Insane zárta. A kicsit keményebb zenét kedvelők foglalták el a színpad előtti részt és élvezték a maguk módján a koncertet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második nap első programja a Bajnóca Néptáncegyüttes táborának záróakkordja volt, így néptánccal is sikerült gazdagítani a programot. Kisebb szünet után a színpadot pihenni hagyták és a fedett skatepark lett a figyelem középpontja, hiszen helyi, valamint környékbeli gördeszkások és görkorisok mutatták be a közönségnek legjobb trükkjeiket. Mire a fiúk elfáradtak a sportban, addigra megérkezett a Debreceni Egyetem Irodalmi Kör három tagja, Somogyi Tibor, Marczin István Bence, Horváth Imre Olivér, valamint még két másik slammer is, Máté Zoltán, illetve Balogh Attila. Ez az öt ember velem kiegészülve próbálta a közönségnek bemutatni a slam poetry műfaját. Úgy vélem remek írásokat hallhattunk, a nagyérdemű is élvezte az előadást. A slam poetry után Serdült Tibor akusztikus koncertje vette kezdetét. Tibinek is sikerült megmosolyogtatni a közönséget, kicsit olyan tábortűz hangulat alakult ki a végére. A második nap zeneileg már kevésbé volt vegyes, mint az első nap, mert a koncertlátogató közönség számára egyáltalán nem ismeretlen metál zenekarok zárták a Parola Napokat. Előbb a hajdúszoboszlói Testify mozgatta meg a közönséget, majd utánuk a helyi Replace My Heart következett.

Két izgalmas és eseménydús napot ölelt fel az idei Párna és remélhetőleg jövőre is sikerül ilyen színvonalas, vagy még színvonalasabb rendezvényt Berettyóújfaluban magunkénak tudni.

You have no rights to post comments