artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Orbán Balázs téren lévő felújított házi gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat épületének ünnepélyes átadására 2014. május 22-én került sor, a rendezvényen Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő mondott köszöntő beszédet és adta át a kívül-belül megújult létesítményt.

 

Képviselő úr beszédében elmondta, a Trianon utáni időkben Berettyóújfalu fejlődésnek indult és a korabeli lapokból tudjuk, hogy a rendelő épülete mögött épült ki a tisztviselő telep. A Gróf Tisza István Közkórház és a tisztviselő telep közötti nagy téren egy kúria áll, írta annakidején az újság. Ez az épület nem volt más, mint a most felújított gyermekorvosi rendelő.

Vitányi Istvántól megtudtuk, hogy először a Bihar Megyei Vitézi Rend székhelye volt, majd a későbbiek során Györei István doktor, a kórház akkori főorvosa – akinek nagyon jó híre volt az emberek között – költözött ebbe a szép épületbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sok éve már, hogy a rendelő igen elhanyagolt állapotban volt, mostoha körülmények között kellet dolgozni a gyermekorvosoknak és az idelátogató betegek is joggal panaszkodtak emiatt. A látvány mind külsőleg, mind belsőleg elszomorító volt.

Az önkormányzat folyamatosan kereste azokat a pályázati, pénzügyi forrásokat, amellyel lehetőség nyílik az épület teljes felújítására, egy 21. századi követelményeknek megfelelő egészségügyi intézmény kialakítására.

Az Új Széchenyi Terv keretében beadott pályázattal ez a cél megvalósulhatott, ugyanis közel 60 millió forint támogatást kapott a város, a házi gyermekorvosi rendelő felújítására, korszerűsítésére. A támogatás odaítélése és a megvalósítás között csupán 8 hónap telt el.

A rendelő belső berendezését – mivel az a pályázatban nem szerepelt – az önkormányzat saját forrásból biztosította.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A munkafolyamatok elvégzése során mindenki számára látható volt, hogy milyen feladatokat kellet elvégezni az épületen, mire elnyerte mostani kinézetét (pl. tetőcsere, szigetelés, nyílászárók cseréje, vizesblokk felújítása…). A védőnői és a gyermekorvosi szolgálat leválasztása, elkülönítése is megtörtént. Mint Vitányi István elmondta, ezek az intézkedések igen fontosak voltak, ugyanis a gyermekorvosok Berettyóújfaluban közel kétezer gyermeket látnak el és a környező településekről is nagyon sok gyermek jár ide.

Az Európában egyedülálló védőnői szolgálat – amely városunkban közel 4500 gyermek és felnőtt ellátásáról gondoskodik – hungarikummá nyilvánítását a Hungarikum Bizottság most kezdeményezte.

Vitányi István bízik abban, hogy a megújult gyermekorvosi rendelőbe érkező paciensek és az itt dolgozó 12 egészségügyi munkatárs számára megfelelő körülményeket teremt, korszerű ellátást és munkavégzést tesz lehetővé a mostani fejlesztés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képviselő úr beszéde zárásaként megköszönte a kivitelezőknek, az önkormányzatnak és minden dolgozónak, hogy ez a beruházás megvalósulhatott városunkban és jó munkát kívánva átadta az épületet. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet.

Most a Nadányi Zoltán Művelődési Központ felújítása van soron és amennyiben lehetőség nyílik rá, a felnőtt háziorvosi rendelő rehabilitációja is megtörténik.

You have no rights to post comments