artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az Európai Teleház Szövetség hét tagszervezetével, köztük a DemNet Alapítvánnyal elindított egy 2 éves projektet, melynek célja egy olyan felnőttképzés kialakítása, amelyben a Teleházak a már nem fiatal generáció média felhasználói készségeit fejlesztik alapfokon illetve haladó szinten. E projektnek köszönhetően Berettyóújfaluban 2014. május 10-én 14 órai kezdettel debütált a TMA rádió műsora.

Elkezdődött a TMA pilot tréning Magyarországon. A DemNet, valamint a Térségi Teleház és Forrásközpont (Berettyóújfalu) szervezésében elkezdődött a Teleházas Multimédia Akadémia 5 x 2 napos pilot tréningje. A TMA projekt keretén belül Magyarországon egyedül Berettyóújfaluban megvalósuló Teleházas Multimédia Akadémia tréning során a tanulók saját maguk készített műsorral debütáltak. A hangszerkesztés, - vágás technikáját a 3 napos audió modul keretén belül ismerték meg a hallgatók, majd 2 hetük volt, hogy ötleteljenek és felvételeket, riportokat készítsenek. A tréningen 15 fő vett részt, akik aktívan bekapcsolódtak a gyakorlati tréningbe, illetve kérdéseikkel az elméleti részt is gazdagították.

A helyi koordinátor Kissné Pásztor Irma, a trénerek - Csernai Árpád és Hegedűs Anita - közel 20 éves tapasztalattal rendelkeznek a rádiózás és filmkészítés terén. Segítségükkel már első alkalommal megtanulhatták a résztvevők a hangvágás, szerkesztés alapjait, ezáltal önállóan tudják majd az általuk elkészített riportokat, interjúkat, híreket összeállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csernai Árpád meglepetése a résztvevők számára egy éles adás volt, az interneten keresztül. Az első nap névlegesen és ideiglenesen megalapított "TMA Rádió" műsorát 2014. május 10-én, szombaton, 14 órától hallhattuk.

Az élő adáson készült videó megtekinthető a  és a !

A TMA Rádió munkatársai az élő adás első részében hírösszefoglalóban tájékoztatták a hallgatóságot az aktuális eseményekről. Meghallgathattuk az európai uniós parlamenti választással kapcsolatos tudnivalókat, valamit a kormányfő választásról, a Norvég Alap befagyasztásáról, az Eurovíziós Dalfesztiválról is beszámoltak. Helyi hírek keretében a berettyóújfalui Civil kerekasztalról, a Teleházzal kapcsolatos legfrissebb hírekről, a TeSzedd szemétszedési akcióról és a városi sporthírekről tájékozódhattunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

A hírösszefoglalót követően a Bihar Közösségeiért Alapítvány által szervezett angol, német, olasz nyelv-és informatikai tanfolyamról készült riport került műsorra, majd a szentpéterszegi és a gáborjáni Teleház szolgáltatásait is megismerhettük.

A Török Istvánnéval - a Bihari Népművészeti Egyesület elnökével - készült interjú bemutatta az egyesület munkáját, céljait, eredményeit, de Veres Viktor fafaragóval is megismerkedhettünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A berettyóújfalui Arkadas Baranta Sport Egyesület egyik edzésére is ellátogattak a rádió riporterei, hogy beszámoljanak az egyesület tevékenységéről. Nagy Csaba, az egyesület vezetője válaszolt a kérdésekre.

Az adás keretén belül a facebookon és skype-on a szerkesztőséghez érkezett kérdésekre válaszoltak a rádió munkatársai, majd száguldó riporterek kérdezték a város lakosait, mivel töltik szabadidejüket, milyen programokat látnának szívesen városunkban.  A Civil Udvar egyesületeiről, az ott igénybe vehető lehetőségekről is informálódhattunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül a szerkesztési előmunkálatokból összevágott humoros összeállítást hallgathattunk meg. Kissné Pásztor Irma projektkoordinátor reményét fejezte ki, hogy megfelelő forrás megteremtése esetén akár állandó jelleggel is működhetne egy helyi civil rádió Berettyóújfaluban.

A Teleházas Multimédia Akadémiáról bővebb információ a található.

You have no rights to post comments