artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az anyasági támogatás egy egy összegű pénzbeli ellátási forma. Minden gyermek születése után igénybe vehető, összege mindig egyenlő az gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíj minimum 225%-val, ikrek születésénél pedig 300%-val, ami jelenleg, egy gyermeknél 64.125 forintot jelent, ikreknél pedig 85.500 forintot. Az anyasági támogatás a  szülés után vehető igénybe!

Ki jogosult az anyasági támogatásra?

  • aki a terhesség időtartam alatt legalább négyszer elment terhesgondozásra, a koraszülött gyermekek esetében pedig legalább egy alkalom szükséges.
  • örökbefogadó szülő is igényelheti a  támogatást abban az esetben ha a gyermek születését követő hat hónapon belül jogerős ítélettel rendelkezik az örökbefogadást illetően.
  • a gyermek gyámja is igényelheti, ha  a gyermek születésétől számított hat hónapon belül a  gyámságról jogerős határozattal rendelkezik
  • az az édesanya is igényelheti, aki akkor, amikor a  gyermeke megszületett jogerősen volt az országban (abban az esetben, ha négyszer megjelent terhesgondozáson, koraszülött gyermeknél legalább egyszer)

Az anyasági támogatásra benyújtott kérelmet 8 napon belül elbírálják és a megítélt támogatást már utalják is a megadott számlára.

Hol igényelhetjük: Lakcím szerint illetékes a) Magyar Államkincstár ügyfélszolgálata b) Kormányablak, illetve a kérelmező munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhely.

Az anyasági támogatást a  szülés utáni hat hónapban igényelhető, saját formanyomtatványa van, ezen kell benyújtani a  kérelmet.A kérelmező nyomtatványt  kérhetjük a polgármesteri hivatalban, a  járási hivatalban, de a Magyar Államkincstár honlapján is elérhető.

A nyomtatványhoz csatolnunk kell az alábbi dokumentumokat:igazolás a  terhesgondozáson való részvételről, örökbefogadásnál az örökbefogadásról szóló jogerős határozatot, gyámság esetében a gyámságról szóló jogerős határozatot.A szülés pillanatában jogerősen az országban tartózkodó nő esetében a tartózkodási jogot igazoló dokumentum másolata szükséges.A támogatás igénybevételéhez szükség van még a gyermek, vagy ikrek esetében gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, halva született gyermek esetében is igényelhető a  támogatás, ekkor a halotti anyakönyvi kivonatot kell csatolni.

Nem jogosult anyasági támogatásra:

  • ha valós nyilatkozat van arról, hogy az gyermeket szülő édesanya  gyermek megszületése előtt, hogy gyermekét örökbe adja ( ha ezt a nyilatkozatot visszavonja az édesanya, akkor jogosulttá válik a  támogatásra)
  • ha a gyámhatóság intézkedése következtében a gyermeket elveszik az édesanyától (ha a probléma megszűnik és a gyermek a családban nevelkedhet tovább, akkor az édesanya jogosulttá válik az anyasági támogatásra)

You have no rights to post comments