artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen a védőoltást a magyar állam biztosítja. A pneumococcus elleni védőoltás bekerül az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közé, a human papillomavírus (HPV) elleni immunizáció pedig önkéntes oltásként, térítésmentesen lesz kérhető a 12 éves lányok számára.

Magyarországon az életkorhoz kötött oltások teljesítése hosszú évekre visszatekintve kiváló, az oltandó korosztályokban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot. A magas átoltottságnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek járványügyi helyzete világviszonylatban is kiváló. Az Európai Védőoltási Hét fő üzenete, hogy minden gyermeknek joga és szüksége van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. Hazánkban a Nemzeti Védőoltási Program 2014-es változása tovább bővíti azon védőoltással megelőzhető betegségek körét, amelyekkel szemben a védelmet nyújtó oltóanyagokat az állam biztosítja, így védve gyermekeink egészségét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája 2014-ben kilencedik alkalommal hirdeti meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát. A 2014. április 22-26. közötti programokban Magyarország hivatalosan nyolcadik alkalommal vesz részt. Az Európai Védőoltási Hét kiváló alkalom arra, hogy kiemelje a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek és az ellenük való védekezés fontosságát. Jelenleg a világon évente 2-3 millió haláleset hárítható el immunizációval, de minden 5-ik gyermekből 1 még mindig nem kapja meg a megfelelő védőoltást. Európában évente 10,7 millió újszülöttből 650 000 gyermek nem kapja meg 1 éves koráig a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcina mindhárom dózisát.

A WHO Európai Régiójában kanyaró és rubeola járványok zajlanak – ez a valóság!

  • Az elmúlt három év során a régióban több mint 90 000 kanyaró megbetegedés fordult elő.
  • Az elmúlt években a kanyarós megbetegedések 80%-át az Európai Unió tagállamaiból jelentették.
  • 2013-ban Európában 31 685 kanyarós megbetegedést regisztráltak.
  • 2013-ban 39 000-nél több rubeola megbetegedés történt, ebből több mint 38 000 Lengyelországban.

Magyarországon a következetesen végrehajtott Nemzeti Védőoltási Programnak köszönhetően sokkal jobb a helyzet. Hazánkban 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés. 2013-ban összesen egy külföldről importált, laboratóriumi vizsgálattal is megerősített kanyaró megbetegedést diagnosztizáltak, rubeola esetében pedig ez a szám nulla!

Az Európai Védőoltási Hét az idén arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészség egész életen át tartó megőrzésében a védőoltásoknak kiemelt szerepük van. Nem csak arra kell emlékeztetni a szülőket, hogy oltassák be gyermeküket, hanem arra is, hogy mennyire fontos az élet során a védőoltással megelőzhető betegségek esetében az egyéni védelem fenntartása.

  • A csecsemők és a kisgyermekek esetében az életkorhoz kötött védőoltások rendkívül fontosak. Aggasztó látni, hogy védőoltással megelőzhető betegségek miatt még ma is alakulnak ki járványok Európában.
  • A serdülőkor az az életszakasz, amikor kezd kialakulni, tudatosulni az egyén felelősségvállalása saját védelme érdekében. Ebben az életkorban kérhető például a HPV elleni védőoltás.
  • Felnőttkorban a szülők hoznak felelős döntéseket gyermekük védőoltásaival kapcsolatban. Emellett például a nemzetközi utazásokat megelőzően lehet szükség számos védőoltásra, illetve emlékeztető oltásra.
  • Idősebb korban a védőoltásokkal megelőzhető betegségek közül sok súlyos következményekkel járhat. Ilyen például az influenza. A WHO ajánlása szerint az idősek legalább 75 százalékát tanácsos beoltani a szezonális influenza ellen.

Magyarországon 2014-ben tovább bővül azon védőoltással megelőzhető betegségek köre, melyek ellen a védőoltást a magyar állam biztosítja, garantálva ezzel a teljes esélyegyenlőséget a gyermekek számára. A pneumococcus elleni védőoltás bekerül az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások közé, a human papillomavírus (HPV) elleni immunizáció pedig önkéntes oltásként, térítésmentesen lesz kérhető a 12 éves lányok számára.

Az Európai Védőoltási Hetet 2005-ben indították útjára, azóta kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött, és ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott, a tagállamok lakosságának egészségével foglalkozó rendezvény a WHO Európai Régiójában. Magyarországon az idén a Védőoltási Hét központi és egyben záró rendezvénye lesza 20. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam,amelyet Budapesten rendeznek meg 2014. április 25-26-án. A tanfolyam az elmúlt 50 év védőoltásaival és járványaival kapcsolatos előadásokkal tiszteleg Prof. Dr. Budai József emléke előtt.

WHO Magyarországi Iroda
Országos Epidemiológiai Központ
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

You have no rights to post comments