artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A holokauszt áldozataira emlékeztek a diákok.

 

 

 

 

 

„Ó költő, tisztán élj te most, / mint a széljárta havasok / lakói és oly bűntelen, / mint jámbor, régi képeken / pöttömnyi gyermek Jézusok. S oly keményen is, mint a sok / sebtől vérző nagy farkasok” – idézte a Hunyadi Mátyás Tagiskola tanulója Radnóti Miklós Járkálj csak, halálraítélt című versét szerda délután a holokauszt áldozatainak emléknapján a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár udvarán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az iskolai diákjai ünnepi megemlékezésükben felidézték a második világháború alatt, a zsidókat ért sérelmeket, valamint a koncentrációs táborok borzalmait. „Ékezetek nélkül, csak sort sor alá tapogatva, / úgy irom itt a homályban a verset, mint ahogy élek, / vaksin, hernyóként araszolgatván a papíron; / zseblámpát, könyvet, mindent elvettek a Lager / őrei s posta se jön, köd száll le csupán barakunkra. / Rémhirek és férgek közt él itt francia, lengyel, / hangos olasz, szakadár szerb, méla zsidó a hegyekben, / szétdarabolt lázas test s mégis egy életet itt, - / jóhírt vár, szép asszonyi szót, szabad emberi sorsot, / s várja a véget, a sűrü homályba bukót, a csodákat” – elevenítették fel a költő sorait, majd az áldozatokra emlékezve kavicsokat helyeztek el a szimbolikus jelentőséggel bíró bakancs és cipő köré.

You have no rights to post comments