artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mint arról korábban már , a 2014-es évtől a szociális segélyek rendszere változáson ment át. A szociális segélyek néhány fajtája összevonásra került, így az egyszerűség kedvéért új támogatásként megjelent az önkormányzati segély. Ennek részleteiről, Berettyóújfaluban – önkormányzati rendelet által szabályozott – a jogosultak számára igényelhető segélyekről Kovács Lászlóné igazgatási irodavezetőt kérdeztük.

Kovács Lászlóné elmondta, a rendelet alapján az önkormányzati segélyben elsősorban azokat a személyeket indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások - így különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

A szociális törvény hatálya alá tartozó új segély bevezetésével névleg megszűnt az átmeneti segély, temetési segély, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, ezeket az önkormányzati segély váltotta fel.

Irodavezető asszonytól megtudtuk, ez nem jelent jelentős változást a segélyezés korábbi rendszeréhez képest. Az önkormányzati segély összefoglaló név mögött rendeltetési, illetve felhasználási céltól függően továbbra is a korábbiakhoz hasonló indokokkal lehet igényelni a támogatásokat. Az önkormányzati segélyt, illetve a keretén belül nyújtható támogatásokat továbbra is az Önkormányzati Hivatalban, az igazgatási irodán igényelhetik az arra jogosultak.

Az önkormányzati segély keretén belül adható támogatásokat a 33/2013. (XII.) önkormányzati rendeletben határozta meg a képviselő-testület. A rendelet tartalmazza az önkormányzat által nyújtható egyéb ellátásokat (pl. óvodáztatási támogatás, közgyógyellátás, adósságkezelési szolgáltatás, hulladékszállítási díjkedvezmény, egyéb természetbeni ellátások), valamint az igényléshez szükséges formanyomtatványokat is. A rendelet Berettyóújfalu város honlapjáról.

Önkormányzati segély az esetenként felmerülő váratlan többletkiadások mérséklése mellett, az elemi kár által sújtott családok lakhatási feltételeinek javítására, gyermekneveléssel kapcsolatban felmerülő többletkiadások vagy temetéssel összefüggő kiadások enyhítésére szolgál. A támogatásokra való jogosultság a rászorultságtól függ, melyet a családban az egy főre jutó jövedelem alapján lehet megállapítani.

Már negyedik éve, hogy a képviselő-testület úgy határozott, a segélyeket elsősorban természetben kell biztosítani. Ennek megvalósítása érdekében bevezetésre került az utalvány rendszer. Az igényelt támogatás felhasználási céljától függően, a támogatott étkezési-, tanszer-, vagy gyógyszerutalványban részesül, melyet a városban tud beváltani, azokban a helyi kiskereskedelmi üzletekben illetve gyógyszertárakban, melyek üzemeltetői az önkormányzattal az utalványok beváltására megállapodást kötöttek. Ez a megoldás garantálja a rendeltetésszerű felhasználást, végső soron a támogatott személy, család érdekét.

Az egyes támogatásokhoz benyújtandó kérelmek formanyomtatványai az alábbiakban tölthetők le:

Adósságcsökkentési támogatás kérelem

Átmeneti segély kérelem

Hulladékszállítási díjkedvezmény kérelem

Lakásfenntartási támogatás kérelem

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás kérelem

Temetési segély kérelem

Egészségügyi szolgáltatáshoz kérelem

Az önkormányzat igazgatási irodájának munkatársai ügyfélfogadási időben készséggel tájékozatják a lakosságot a felmerülő további kérdésekkel kapcsolatban.

You have no rights to post comments