artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarország területére történő behurcolásának megakadályozása érdekében dr. Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos elrendelte az ukrán-magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését.

Az ASP házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, testszerte vérzésekkel járó, igen ragályos betegsége. A frissen fertőződött állományokban heveny járványok alakulnak ki, 100%-ot megközelítő elhullással. A betegséget átvészelő állatok tartósan vírushordozók maradnak. A vírus nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés vagy vaddisznó hullában hónapokig fertőzőképes marad, ugyanakkor fontos, hogy emberre nem terjed, emberi megbetegítést nem okoz.  

A betegség különösen kockázatos, mivel az élő sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme, valamint a vaddisznók mozgása révén igen gyorsan továbbterjed. A vírus hazai megjelenése súlyosan érintené a sertéstenyésztés és -tartás jövedelmezőségét, azonnali és hosszú távú korlátozások lépnének életbe, megzavarva az Unión belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló exportot.

Az ASP vírus Magyarország területére történő behurcolásának megakadályozása érdekében a Záhony, Beregsurány, Tiszabecs, Lónya, és Barabás határállomásokon belépő tehergépkocsiknak fertőtlenítőkapun, a személygépjárműveknek, buszoknak és egyéb járműveknek pedig kerékfertőtlenítőn kell áthajtaniuk.

Emellett a személyes poggyászokat is fokozottabb ellenőrzés alá vonják belépéskor. Ezzel az intézkedéssel jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy a személyes fogyasztás céljából hozott, esetlegesen fertőzött termék (pl. füstölt hús) a betegség továbbterjedésének forrása legyen.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság

You have no rights to post comments