artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 7. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Óvári sertésszelet párolt rizzsel, káposzta salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2014. február 26-án került megrendezésre Berettyóújfaluban, a polgármesteri hivatal nagytermében az a lakossági fórum, amelyen az „Esélyt a bihari gyermekeknek” című pályázatot és az ezzel kapcsolatos feladatokat ismerhették meg az érdeklődők.

 

 

Csörszné Bagdi Ildikó, a projekt szakmai vezetője köszöntötte a fórum résztvevőit, majd részletesen bemutatta a projektet, annak célját, valamint a pályázat keretén belül megvalósuló programokat.

A Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása által beadott, az „Esélyt a bihari gyermekeknek” című, TÁMOP-5.2.3.A-12/1-2012-0006 azonosító számú pályázat 100 százalékos támogatási intenzitás mellett 599.999.964 forint Európai Uniós támogatást nyert el. A Berettyóújfalui térség 29 települését érintő program 2013. május elsején elindult, melynek megvalósítására a Társulás létrehozta a Bihari Gyerekesély Irodát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pályázat fő célja a kistérségben élő hátrányos helyzetű gyermekek hatékony segítése, életkilátásaik javítása, az elmaradottság csökkentése a térség teljes területén, komplex módon kezelve. A projekt közvetlen célcsoportja a Berettyóújfalui kistérségben élő gyermekek, fiatalok és családjaik, különös tekintettel a szegénységben élő vagy szegénységgel veszélyeztetettekre. Ezen célcsoport jellemzően halmozottan hátrányos helyzetű, elmaradottságából kitörni nehezen képes családban, alacsony életszínvonalon él. Közvetlen illetve közvetett módon a projektben a kistérség lakosságának 60%-a érintett, ez kb. 32 000 ember, akiknek minimum 40%-a hátrányos helyzetű.

A program részeként Biharkeresztesen 2013. november 21-én, Komádiban november 22-én Biztos Kezdet Gyerekházat és Közösségi Házat adtak át, ahol a 0-3/5 éves korú gyermekeket és szüleiket, a Közösségi házakban pedig a családokat várják a megvalósítás időszakában rendszeres programokkal, szolgáltatásokkal. /A és működő intézményekről korábbi cikkeinkben találhatnak további hasznos információkat – a szerk./

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A programban érintett területek: korai képességgondozás, közoktatás, egészségügy, szociális és gyermekjóléti szolgáltatások, foglalkoztatás, helyi gazdaságfejlesztés, közösségi tevékenység, helyi kisebbségekkel végzett munka, információs társadalom, ifjúság, civil szféra.

A szakmai vezető elmondta, már jelenleg is több program sikeresen működik a településeken, például a Gólyafészek a bölcsődében, a közösségi házak foglalkoztatója, Anya mesélj és játssz velem program, amely elsősorban a roma gyerekek és szüleik számára nyújt hasznos, közös elfoglaltságot.

Újdonság a Kiskert programok elindítása (Óvodakert, Iskolakert, Családi kiskert), amelyben agrármentorok segítik a résztvevőket, valamint egy egészséges étkeztetés programsorozat is része a projektnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csörszné Bagdi Ildikó beszámolója után hozzászólásként megtudtuk, hogy az egészségügyi szűrővizsgálata alapján elmondható, sok a gerincferdüléses gyerek és az enyhe halláscsökkenés is sokaknál kimutatható. Ezeket a statisztikákat be kellene építeni a stratégiába és programelemenként kidolgozni a szükséges lépéseket, feladatokat.

Továbbá a romacsalád mentor sikeres működése felvetette azt az igényt, hogy ez a tevékenység is elérhető legyen a jövőben, integrálva a megfelelő programokba.

A Gyerekházak vezetői is elmondták az eddigi tapasztalataikat, melyek azok a legfőbb elemek, amikre kiemelt hangsúlyt kell fektetni. Ilyen például a roma családokkal kapcsolatos negatív sztereotípiák eloszlatása, ami az elmúlt időszakban sikeresnek mondható. A román családok száma is jelentős, szeretnének a város részei lenni, lelkesen vesznek részt a közösség munkájában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Örömüket fejezték ki, hogy a gyerekek nagyon szeretik a közösségi foglalkozásokat, ennek révén barátokat is szereznek, hasznosan tudják eltölteni szabadidejüket. A résztvevők azon is gondolkodnak, hogy a program vége után, miként lehetne továbbra is fenntartani a fiatalok számára ezt, vagy hasonló lehetőséget.

A megvalósításban résztvevők egyetértettek abban, hogy a program lezárulta után is keresni kell azokat a lehetőségeket, amivel tovább vihetik a most elkezdett és 2015. április 30-ig még folytatódó munkát.

A programmal kapcsolatos további részletek olvashatók a projektnyitó alkalmából készült .

You have no rights to post comments