artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Országos műemléki védelmet élvez, mégis galambok lakják a romos állapotban lévő zsidó templomot Újfalban. A második világháború után a megmaradt izraelita közösség eladta a zsinagógát a Berettyóújfalu és Vidéke ÁFÉSZ szövetkezetnek, amely negyven éven keresztül raktárként használta az ingatlant. Most eladó, csak éppen vevő nincs rá.

Muraközi István polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a templom szomszédságában található, egykor Konrád György édesapja vezette vaskereskedést az ÁFÉSZ 2010 körül eladta, jelenleg kínai üzletként működik, a zsinagóga viszont a szövetkezet tulajdonában maradt. - Az önkormányzat 2008-ban, egy európai uniós pályázat segítségével egy kelet-magyarországi tehetségkutató bázist akart létrehozni az izraelita templomban, amelynek fenntartója, a tervek szerint az Igazgyöngy Művészeti Iskola lett volna. Csakhogy a pályázat feltételei közé tartozott, hogy az önkormányzat tulajdonában legyen az ingatlan - hangsúlyozta a polgármester. Elmondása szerint a hivatal próbált megállapodni az ÁFÉSZ-szel, 25 millió forintot ajánlottak az zsinagógáért, azonban a tulajdonos ennek a dupláját szerette volna, ezért nem kötöttek üzletet. Ugyanakkor a Berettyóújfalu Vidéke és Körzeti ÁFÉSZ ellen 2012 novemberében felszámolási eljárás indult, ami a mai napig folyamatban van.

Az önkormányzat mindössze egy forintért szerette volna megvásárolni a zsinagógát, amelyről jegyzőkönyv is készült - állítja Balogh Sándor, a helyi ÁFÉSZ utolsó elnöke, aki 2008-ban kínálta eladásra az ingatlant. Mint fogalmazott: több milliós vételárról nem esett szó. Erre reagálva Muraközi István elmondta: a 25 milliós összegről valóban nem készült hivatalos ajánlattétel, csupán az egy forintosról. - Hat évvel ezelőtt lehetőségünk lett volna megvásárolni a zsinagógát, de nem tudtunk megegyezni. Most akkor sem tudnánk megvenni, ha nagyon olcsón adnák. Amíg nem találunk olyan pályázatot, amely segítségével fel tudjuk újítani az épületet, addig a hivatal nem tart igényt az ingatlanra - szögezte le a polgármester.              

You have no rights to post comments