artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Ünnepélyes keretek között, 2014. február 5-én került átadásra Berettyóújfaluban az Orbán Balázs kegyeleti és temetkezési emlékhely az Orbán Balázs téren, ahol portrédomborműves emléktábla és kopjafa állít méltó emléket a legnagyobb székelynek.

 

 

A hideg, ám ragyogó napsütéses időben a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét az ünnepi rendezvény, melyre sokan ellátogattak, kifejezve tiszteletüket Orbán Balázs emléke előtt.

Kiss Tamás Orbán Balázs végrendeletének egy részletével köszöntötte a megemlékezés résztvevőit: „…amint egész életem küzdelem volt a jóért, az igazságért, a haza üdvéért s miként életemben sohase kerestem önfeláldozó odaadásomért más jutalmat, akként már csak a következetességért is oda kell törekednem, hogy halálomból is némi haszon áramoljék e szegény hazára, melynek egész életem tevékenységét szentelém, földi javaim egy részét, azt a részt, amely leginkább szerzeményem, a hazai közművelődés és a faj megmentés oltárára szentelém, és családdal nem lévén megáldva, a magyar népet tekintem családomnak és azt is kívánom fő örökösömmé tenni…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testvértelepülésünk és egyben Orbán Balázs szülőfaluja, Székelylengyelfalva képviseletében Bálint Domokos tanácsos úr mondott köszöntő beszédet. A találgatások sokasága merül fel bennünk, milyen is lehetett az a február 3-ai nap 185 évvel ezelőtt, gyertyaszentelő Boldogasszony havában, amikor Orbán Balázs meglátta a napvilágot, a vén Hargita lábainál. Immár ott ragyog a nagy csillag a székelyek és magyarok egén – emlékezett szavaival tanácsos úr.

Romantikus regénybe illő történetként kezdődik és mint a regény hősének, úgy is folytatódik Orbán Balázs élete. Berettyóújfalut és Székelylengyelfalvát is Ő köti össze és azért vagyunk most itt, hogy tisztelegjünk előtte. Nagy tiszteletadás, elismerés, kiváltság, érdem, ha valakiről szobrot, vagy emlékművet helyeznek el. Elégtétel és büszkeség tölti el a Székelylengyelfalviakat, hogy részesei lehetnek ennek az ünnepi eseménynek – fejezte ki örömét Bálint Domokos és a következő szavakkal zárta köszöntő beszédét: „Jelenünk a múltból táplálkozik és jövőnket a jelen határozza meg.”

Ezt követően Bartalis Andrea előadásában hallgathattuk meg Orbán Balázs: A csend harcosa című verést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere avató beszédében köszöntötte az ünnepségen résztvevőket, majd Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő úr üdvözletét tolmácsolta, aki – mint Orbán Balázs kései leszármazottja – ma is a Magyar Országgyűlésben tevékenykedik Biharért.

Polgármester úr visszaemlékezett arra a tavalyi eseményre, amikor szolidaritásunk kifejezéseként Berettyóújfaluban Székely zászlót tűztünk a városházára. Többek között az Orbán Balázs munkássága által adott kötelékekkel igazoltuk és mutattuk meg mindenkinek, hogy ezt nem tesszük alaptalanul. Ugyanezzel a céllal gyűltünk össze ezen a napon is.

Orbán Balázs öröksége közül mindenek előtt a hat kötetes, A Székelyföld leírása című műve áll, amely évekig nem volt hozzáférhető, csak dokumentációs könyvtárakban, csak feljogosított személyeknek. A rendszerváltás után a könyvkiadás számára ennek a nagy műnek a reprint kiadása volt az elsőrendű feladat és azóta mindenki számára elérhetővé vált  – mondta beszédében Muraközi István.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emlékét emléktábla, egész alakos szobor, múzeum őrzi Székelyföld szerte és neve intézmények homlokzatán olvasható. Már életében is a székelyek és magyarok szimbólumává vált. Politikusként, országgyűlési képviselőként a humanizmus, a béke és a demokrácia elveinek érvényesüléséért sokat szólt és tett is, magánvagyonából pedig a tehetséges gyermekeknek és a szociálisan rászorulóknak alapítványt hívott életre – méltatta Orbán Balázs munkáját, életét polgármester úr.

Berettyóújfalu önkormányzata, lakossága és az Orbán Balázs Társaság ezért is érezte erkölcsi kötelességének, hogy minél jobban megemlékezzen néhai képviselőjéről. Ha valaki ebben a szellemben tudósként be tudta mutatni, politikusként pedig képviselni szülőföldjét, majd ezt követően egy onnan távol eső bihari községet is, méltán válik egy vidék nagy alakjából a nemzeti egység emblematikus személyiségévé is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt fejezi ki a 2014. február 5-én az Orbán Balázs téren felszentelt kegyeleti emlékhely, ahol a portrédomborműves emléktábla Kurucz Imre szobrászművész, a kopjafa pedig Nemes Sándor fafaragó alkotása.

Az avató beszéd és az alkotások leleplezése után a történelmi egyházak képviseletében Majláth József, református lelkész, Márku János, római katolikus plébános és Papp Dániel, baptista lelkipásztor megáldották a kegyeleti és temetkezési emlékhelyet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Nagy Gábor, az Orbán Balázs Társaság elnöke emlékező beszédében részletesen ismertette Orbán Balázs életének állomásait.

Berettyóújfalu történelmének egyik kiemelkedő személyisége báró Orbán Balázs, tudós, polihisztor, politikus, ugyanakkor élete kalandos, romantikus, mintha egy Jókai hős lenne. Az utókor által „legnagyobb székelyként” emlegetett gyermek az Udvarhely megyei Lengyelfalván 1829. február 3-án született.

1846 tavaszán hagyta el szülőföldjét és családjával Konstantinápolyba utazott, a velencei származású nagymama, Foresti Mária örökségének átvételére. Felhasználva a lehetőséget, beutazta a Közel-Keletet. Ebben sokat segített neki kiterjedt nyelvismerete. Édesapja után hat nyelven beszélt, és utazásai során még megismerte az arab, s a török nyelvet, mivel bejárta Palesztinát, Szíriát, Arábiát, Egyiptom egy részét, s járt Görögországban is. Később Angliában is megfordult, s négy évet töltött Victor Hugo társaságában, aki szerint „200 francia Orbán Balázzsal” meg lehetne buktatni a császárságot. Victor Hugo fiaitól tanulta meg a fényképezés művészetét. Ő volt az első, aki a fotózást tudományos munkára is használta. A Székelyföld leírása című művében lévő fametszetek mind az ő fényképei alapján készültek el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1859-es hazatérése után függetlenségi programmal lett országgyűlési képviselő, a budapesti parlament nemzeti radikálisainak táborát erősítette. 1872-től élete végéig tagja volt az országháznak, 1881-től haláláig, 1890 áprilisáig Berettyóújfalu képviselője volt a magyar országgyűlésben.

Emellett otthonában, Szejkefürdőn történelmi tanulmányokat és politikai cikkeket írt. Színes életéhez illett az a korabeli legenda, hogy halálakor íróasztala kettéhasadt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Nagy Gábor beszéde és a dombormű megkoszorúzása után 2009-ben alakult, berettyóújfalui a Szederinda Énekegyüttes előadásában magyar népénekeket hallgathattunk meg.

Az avató ünnepség végén Kari Irén, a Platinum Hajdú-Bihar megyei temetkezési vállalat igazgatója mutatta be a temetkezési emlékhelyet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kegyeleti emlékhely szomszédságában, szintén a nagy férfiú szellemiségéhez igazodva került kialakításra az Orbán Balázs temetkezési emlékhely. A Berettyóújfaluban élők számára lehetőséget kínál az urnák díjmentes ideiglenes tárolására mindaddig, amíg a családoknak megfelelő anyagi lehetőségük nem lesz a hamvak méltó körülmények közötti végső elhelyezésére. A temetkezési emlékhelyen az urnák tárolására van lehetőség, olyan temetkezési szolgáltatás, mint például a hamvak szétszórása, itt nem lehetséges – tájékoztatott igazgató asszony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megemlékezés állófogadással zárult a Gróf Tisza István Kórház Dr. Böszörményi-Nagy Géza termében.

You have no rights to post comments