artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az „Összefogás a jövőért” projekt megvalósítói a „Fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának, foglalkoztatásának elősegítése” témában szerveztek térségi fórumot 2014. január 30-án Berettyóújfaluban, a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.

 

Dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket és felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos fórum ez a mai, ezt bizonyítja az is, hogy a világon megközelítőleg 650 millió ember él fogyatékkal, Magyarországon nagyjából a lakosság 10 százaléka.

A fogyatékkal élők helyzetbe hozásának elősegítésére mind a kormánynak, az önkormányzatoknak, civil szervezeteknek megvan a feladatuk és ez a kezdeményezés is ezt a célt szolgálja. Közel két éve indult ez a program és már több mint 286 embert tudtak ebbe bevonni, 6 településen – tájékoztatott beszédében Dr. Vitányi István.

Országgyűlési képviselő úr kiemelte a kormány által bevezetett rehabilitációs kártyát, valamint a most induló közigazgatási ösztöndíjprogramot, amelyen a megváltozott munkaképességűek tanfolyamokon vehetnek részt, 3 hónapon keresztül és havi 50.000 Ft-os nettó bér kerül kifizetésre részükre ebben az időszakban. Egy filozófiai szemléletváltás is bekövetkezett 2010 óta, ugyanis a segélyezéssel szemben, a munkán és a tanuláson van a hangsúly.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere megnyitó beszédében sok szeretettel és nagy tisztelettel köszöntötte a fórum résztvevőit. Külön üdvözölte, hogy más önkormányzatok képviseletében is jelen vannak ezen a konferencián, ami azt jelenti, hogy fontosnak tartják ennek a témának a napirendre való vételét. Örömét fejezte ki annak is, hogy ilyen szép számmal megjelentek a rendezvényen, köztük sok középiskolás tanuló, ugyanis ha megismerik a fogyatékkal élők életét, nagyobb empátiával tudnak feléjük fordulni.

Polgármester úr a jelenlegi időjárást hozta fel példának, hogy milyen akadályok is lehetnek a megváltozott munkaképességű embertársaink előtt, amelyek egészséges emberek esetében is nehézséget okoznak.

Muraközi István megköszönte a program minden résztvevőjének azt az áldozatos, lelkiismeretes munkát, amelyet a rendezvényeken, valamint nap mint nap tesznek azért, hogy elősegítsék a rászorulók boldogulását az élet minden területén. Kívánja, hogy minél több mosolygós arcot láthassunk, akik a program keretében jutottak segítséghez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően Sipos Lajosné Foglalkozási Rehabilitációs Szakügyintézőelőadása következett, a Hajdú-BiharMegyei Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv tevékenysége, ezen belül az ellátások, felülvizsgálatok címmel.

Sipos Lajosné részletesen beszámolt a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv működéséről, feladatáról, amely 2012. július 1-je óta működik. A megváltozott munkaképességűek ellátórendszerének átalakítására 2012. január 1-jétől került sor. Ezt a korábbi ellátórendszer bonyolultsága tette szükségessé, valamint az, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága Magyarországon, a többi európai országokhoz viszonyítva igen alacsony volt.

Fontos változás, hogy a komplex vizsgálat során nem a károsodás mértékét határozzák meg, hanem a megmaradt egészségi állapotot. Megállapításra kerül, hogy milyen a vizsgált személy foglalkoztathatósága, ezt hat kategóriába sorolják. A rehabilitációs és a rokkantsági ellátás megítélésének legfontosabb feltétele, hogy az egészségkárosodás 60%, vagy a feletti mértékű legyen, valamint a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 nap (3 év) biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen.

Az előadásból megtudtuk azt is, hogy ellátásban részesülők napi négy, heti 20 órában vállalhatnak úgy munkát, hogy az ellátásuk ne kerüljön szüneteltetésre. Jelenleg 1102 fő részesül rehabilitációs ellátásban, közülük 48% végez kereső tevékenységet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szél Dániel Márk, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Berettyóújfalui Kirendeltségének munkatársa a Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának, foglalkoztatásának elősegítése a TÁMOP-1.1.1 projektben című előadásában a TÁMOP-os projektet ismertette részletesen, mely az Európai Szociális Alap támogatásával valósulhat meg.

A támogatás két célcsoportra összpontosul, a rehabilitációs ellátásban (B1, C1 kategória), valamint a rehabilitációs járadékban részesülőkre, utóbbiak 25%-os arányban lehetnek a projekt résztvevői. A rendelkezésre álló forrás több mint 11 milliárd forint. Országos lefedettséggel, 85 helyszínen érhető el TÁMOP 1.1.1-es iroda, ahol 280 fő foglalkozik humánszolgáltatással, 109 fő az ügyintézésben segít, a 19 megyére 1-1 koordinátor van kinevezve és Budapesten dolgozik egy 10 fős menedzsment.

Előre egyeztetett időpontban találkozhat az ügyfél az ügyintézővel, ami nagyban megkönnyíti az egyéni igények figyelembevételét. A projekt szoros kapcsolatban áll a Rehabilitációs Szakigazgatási Szervvel, ennek érdekében egy központi informatikai rendszer is kialakításra került.

A projekt bérköltség támogatást nyújt (20-30-40 órában), melynek összege maximum 100.000 forint lehet, 7 hónapon keresztül. Ezen túl képzési támogatást is biztosít, ami 1-2 hónapon belül fog a gyakorlatban elindulni, valamint az utazási költségtérítés is része a projektnek.

A szünet után a 4M szolgáltatás célja: Megoldás Munkáltatóknak és megváltozott Munkaképességű Munkavállalóknak címen hallhattunk előadást, Balláné Antalóczi Anita 4M iroda munkatársától, majd a Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a gyakorlatban címmel munkáltatók bemutatkozása következett:

  • PIREHAB - Előadó: Dr. Peténé Adomán Mária vezérigazgató-helyettes
  • Kézmű Nonprofit Kft., ERFO Nonprofit Kft. - Előadó: Maradi Péter Humánerőforrás és koordinációs igazgató
  • Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde - Előadó: Török Istvánné intézményvezető

Az előadások után lehetőség volt kérdéseket feltenni a megjelent szakembereknek, majd a fórumot közös ebéd zárta.

You have no rights to post comments