artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Megdöbbentő balesethez riasztották a berettyóújfalui tűzoltókat január 26-án délelőtt. A 42. számú főút 39-es kilométerszelvényénél Berettyóújfalu belterületén egy faárut, bútorlapot szállító kamion ismeretlen okokból megcsúszott, áttért a menetirány szerinti baloldalra és árokba hajtott, majd felborult. A baleset következtében egy villanyoszlopot is kidöntött, és a 20000 Voltos, nagyfeszültségű elektromos vezetékek egy családi ház udvarára szakadtak.

A kamion sofőrje a roncsok közé szorult, akinek kiszabadítására a berettyóújfalui tűzoltó siettek. Rácz Gábor tű. főtörzszászlós kárhely parancsnok, aki már 17 éve szolgál tűzoltóként, így emlékezett vissza a történtekre:

„Életemben nem láttam még ilyet, pedig sok mindennel találkoztam a pályafutásom alatt. A kamion fejjel lefelé volt az árokban, az üzemanyag ömlött belőle, a vezetőfülke gyakorlatilag eltűnt. A kidöntött villanyoszlop a közeli lakóház udvarára dőlt, a leszakadt 20000 Voltos vezeték szikrázott, és a nyerges-vontató fölött is lógtak részei- még az áramtalanítást sem tudtuk elvégezni.”

Tudta, hogy komoly baj van, ez nem csak egy „rutin” beavatkozás lesz. Az utasítására a rendőrök a családi házból kiterelték az ott lakókat, és az áramszolgáltatót is azonnal értesítették. A járműben csak a sofőr utazott, akivel szerencsére egy szemtanú nyelvtudásának köszönhetően kommunikáltak. Két egységgel vonultak a helyszínre, de a rengeteg nehezítő tényező miatt elsősorban a „tűzoltói” épségére kellett vigyáznia. A nyírségi darut és a megyei műveleti szolgálatot is leriasztották az esethez, az útviszonyok azonban annyira rosszak voltak, hogy késő lett volna, mire odaérnek.

Nem késlekedhetett, döntenie kellett. Időközben az áramszolgáltató lekapcsolta a vezetéket, így hozzáláthattak a sofőr kimentéséhez, aki sokkos állapotban volt és folyamatosan azt kiabálta- „Meghalok, segítsetek!” Egy helybéli kamionmentő a helyszínre jött, és felajánlotta, hogy ingyen és bérmentve segít, csak szabadítsák ki a férfit. Közösen dolgozták ki a taktikát, ami a legcélravezetőbb volt az adott helyzetben.

A főtörzszászlós óriási lélekjelenlétét bizonyítja, hogy a második szer parancsnokának átadva a forgalmazást, maga mászott be a roncsba, hiszen testalkatánál fogva ő volt erre alkalmas.

„Ahogy bebújtam a kamion belsejébe, megláttam a sofőrt, akinek csak a rémülettől meredő szemei látszottak a sötétben. A fülke padlózatán elhelyezett hűtő a tetőlemezhez préselte, gyakorlatilag annyi helyen volt, mint egy kisebb méretű bőrönd! Folyamatosan csak azt mondogatta, hogy kérem, segítsenek! Időközben a kamionmentő elkezdte centiről centire felemelni a nyerges-vontatót, így adva pár centivel több helyet a beszorult utasának.

„Mikor körülbelül 30 centire elemelte a földtől a roncsot, a fiúk már be tudták tenni a hidraulikus feszítő-vágó munkahengerét a kamion elejébe és szét tudták nyomni az egymáshoz préselődött anyagokat. Így egyre jobban közelebb tudtam férni a sofőrhöz, elvágtam a biztonsági övét, és akkor már másodmagammal ki tudtuk húzni a lemezdarabok közül.”

Eközben a mentősök már kinn várták és mivel a baleset a helyi kórház hátsó bejáratától pár száz méterre történt, azonnal be tudták vinni.

„A mi munkánk ilyenkor véget ér.”- mondja a kárhely parancsnok. Átadjuk a területet a rendőrségnek és a közút munkatársainak, és bevonulunk. Miután a fecskendőt elvittük megtankolni a beavatkozás után, az utunk a baleset helyszínén vezetett haza, ahol csodák csodájára már ott állt a kamion sofőrje sértetlenül! Később kiderült ugyanis, hogy a csodával határos módon szinte karcolások nélkül úszta meg az esetet, ami szinte hihetetlen!

Csak állt ott és integetett felénk, arcán széles mosollyal köszönve meg, hogy másodjára is megszületett aznap. Azt hiszem, ettől nagyobb elégtétel számunkra nem kell.”

Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

You have no rights to post comments