artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A túzok hazánk és Európa legnagyobb termetű röpképes madara lett az idén az Év madara. Ismerd meg jobban a fokozottan védett madarat, melyből már csak 1500 él nálunk.

 

 

 

A túzok lett az év madara 2014-ben. A madár hazánk és Európa legnagyobb termetű röpképes madara, a pusztai táj szimbóluma. Nyugat-Európa legtöbb országából kipusztult.

A 20. század elején a Kárpát-medencében még összefüggő túzokpopuláció élt, de már sok helyről eltűnt, vagy végnapjait éli. Legfőbb veszélyeztetője az élőhelyeiket felszámoló intenzív agrárgazdálkodás.

A túzok elterjedési területe Marokkótól az Amur torkolatvidékéig nyúlik. Az egykor összefüggő európai állomány feldarabolódott. Hazánkban az utóbbi évek felmérései szerint jelentős állományai csupán a Kisalföldön, a Duna-menti síkságon, a Nagy-Sárréten, a Bihari-síkon és a Hortobágy térségében maradtak fenn.

A Kárpát-medencében az 1900-as évek elején legkevesebb 12 000 túzok élt. Napjainkban létszáma 1 500 egyed körül stabilizálódott.

Az 1970-es években védetté nyilvánították. Hazánkban a túzok jelenleg fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

VIDEÓ: a túzokról

A győztesről:

A túzok a nyílt területek madara. Füves pusztákon és a nagyüzemi mezőgazdasági környezetben is jól érzi magát. Fészkei azonban a művelt földeken veszélyeztetettek, mert a fészkeléssel azonos időpontban történő mezőgazdasági munkálatok megzavarják őket. Legkedveltebb élőhelyei a gyepek, a lucernások, a gabonatáblák és ezek tarlói, illetve télen a repceföldek.

A hímek udvarlása – a dürgés – az időjárástól függően március végétől május elejéig, közepéig tart. A tojók többnyire a dürgőhely környékén választanak maguknak fészkelőhelyet. A fészkelés április közepétől június közepéig tart, ritkán még augusztusban is találkozni röpképtelen fiókát vezetgető tojóval.

Tavaszi időszakban a kifejlett állatok táplálékában magvak, levelek, hajtások, bogarak, egyenesszárnyúak, hernyók, esetenként kisemlősök, gyíkok, madárfiókák is megtalálhatóak. Télen kifejezetten növényevő, különösen kedveli a repce levelét. A fiókák az első két hétben rovart, ezt követően egyre több növényi táplálékot fogyasztanak.

VIDEÓ: Túzokrezervátum

Az "Év madara" program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok bemutatása, amelyek védelmében a lakosságnak különösen fontos szerepe van. Az idei év madarát rendhagyóan nem a közönség választotta szavazataik alapján, hanem az MME szakemberei. A szervezet idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Ennek alkalmából szeretnék jobban megismertetni címermadarukat.

Forrás: /

You have no rights to post comments