artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az "Esélyt a bihari gyermekeknek" című pályázat ünnepélyes nyitórendezvénye 2013. október 30-án, 11 órakor került megrendezésre a Berettyóújfalui Járási Hivatal Fráter László termében. A rendezvényen részt vett Dr. Kovács Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is.

 

A rendezvényt Muraközi István, a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulásának elnöke nyitotta meg. Elnök úr saját maga és a Társulás nevében köszöntötte a megnyitón megjelenteket, a projektben résztvevő kollégákat és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt. Beszédében köszönetet mondott a Bihari Gyermekesély Iroda dolgozóinak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a programban résztvevő minden munkatársnak, amiért lehetővé tették, hogy 600 millió forintot tudjunk fordítani a leghátrányosabb helyzetű kistérségnek számító bihari településeken élő gyermekeknek felzárkózási esélyeinek növelésére.

Ez nagyon nagy lehetőség, de egyben nagy felelősség is, hívta fel a figyelmet Muraközi István, ugyanis a térség gyermekeinek 60 százaléka – köztük 40% halmozottan hátrányos helyzetű – részesülhet ebben a segítségben, így a projekt közvetlenül 37.000 emberhez juthat el a megvalósítás két éve alatt. Több program, rendezvény kerül megvalósításra ezen időszak alatt, amihez több mint 400 fő, a projektben dolgozó (főállású, részmunkaidős, szerződéses) munkatárs fog segítséget nyújtani. A projekt sikeressége a gyermekek és a szülők visszaigazolásai alapján lesz majd mérhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elnök úr köszöntője után Dr. Kovács Zoltán, társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár beszéde következett. Államtitkár úrtól megtudtuk, hogy a Gyerekesély program a felzárkóztatási politika zászlóshajójának tekinthető. Az elmúlt években elsősorban elszigetelt kezdeményezések voltak Magyarországon. Ezeket a programokat alaposan átvizsgálva, tapasztalatokat kiértékelve a cél az volt, hogy olyan programoknak adjanak helyet, amelyek érdemben tudnak segíteni azokon, akiket céloznak és valóban eljuttatják a rendelkezésre álló forrásokat és szaktudást azokhoz, akik erre rászorulnak. Dr. Kovács Zoltán fontosnak tartotta kiemelni, hogy ne csak a pénz elköltésével tegyünk jót, hanem annak a módszertannak az átadásával is, amely a projekt során kialakításra kerül.

Jelenleg 50 gyerekesély program fut, amelyek járási, kistérségi, települési szinten igazodnak az ott élők igényeihez, szükségleteihez, a meglévő feltételekhez. Ez a nagyfokú rugalmasság a másik nagy erőssége a programoknak, a megvalósulásán kívül. Hatékony, célzott igényeket kielégítő és folyamatos módszertani fejlődést lehetővé tévő projektekről van szó, melyek a tervek szerint a 2014-2020 közötti időszakban tovább folytatódnak. A tapasztalatok alapján 4-5 éves időtartamú programok kialakítása a cél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő nagy szeretettel köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Beszédében kiemelte, hogy térségünk sajnos még mindig a 33 leghátrányosabb kistérség egyike. Képviselő úr szerint az alapoknál kell kezdeni a térség kiemelését és az alapokat a gyermekek jelentik. Alapvető cél a gyermekszegénység megszüntetése, amelyhez az „Esélyt a bihari gyermekeknek” projekt nagymértékben, hathatósan hozzájárulhat.

Az itt élő pedagógusok, polgármesterek, szakemberek tisztába vannak és látják ezeket a szomorú sorsokat, így célirányos segítséget tudnak nyújtani ennek javításában. Sok vállalkozó, szakember önzetlenül nyújt segítséget, ad plusz felajánlást ehhez a programhoz. Szívvel, lélekkel dolgoznak és ez is biztosíték arra, hogy a 600 millió forint jól fog hasznosulni. Fontos feladat továbbá, hogy pozitív példákat kapjanak a gyerekek és az öngondoskodás lehetőségét megteremtsük. Ezzel megtesszük az első lépést, hogy Bihart felzárkóztassuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sulyok Gabriella szakmai vezető /Emberi Erőforrás Támogatáskezelő/ a Gyerekesély program helyi szintű megvalósításáról, annak részleteiről tartott tájékoztatást. A kistérségi programok különböző pályázati ciklusokban működnek országosan, azaz a kiemelt projekt minden térségben képviselteti magát. Berettyóújfalu a Bihari Regionális Központhoz tartozik. Sulyok Gabriella röviden bemutatta a központ működését, az ott dolgozó munkatársakat. Fontos elemként a fenntarthatóságot emelte ki a programmal kapcsolatban, ami a helyi sajátosságokat, igényeket figyelembe véve érhető csak el. A rendezvényt állófogadás zárta.

You have no rights to post comments