artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Családszobát adtak át a Gróf Tisza István Kórház szülészet és nőgyógyászati osztályán október 25-én. A részleg alapításának 80. évfordulójára elkészített helyiség az Egészséges Anya, Egészséges Gyermek Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

A MENTA és LEVENDULA szobákban a várandós, gyermekágyas édesanya mellett az édesapának is lehetősége van, hogy családja mellett legyen a kórházban töltött napok alatt. – A jubileum alkalmából az ünnepelt ad ajándékot az ünneplőnek. A betegek és kollégák korszerű körülmények között tudják fogadni a leendő szülőket, családokat – fogalmazott köszöntő beszédében Dr. Zákány Zsolt osztályvezető főorvos. – A berettyóújfalui kórház az „Év szülészete 2011” szavazáson közel hatvan intézmény közül a 22., míg a Hajdú-Bihar megyei kórházak között a legjobb helyen végzett, a gyermek és újszülött ellátás kategóriában pedig országos 3. helyezést ért el.

Az új családbarát szobák használata az osztály dolgozói számára ingyenesek, a kórház munkatársai számára 65 százalékos kedvezménnyel vehetők igénybe. A magyar biztosítók betegei számára 30000 forintba kerülnek egy szülés alkalmával, függetlenül attól, hány napot veszik igénybe. Sok helyen napidíj van, de mi úgy gondoljuk, ha egészségügyi okok miatt több időt kell nálunk eltöltenie a betegnek, mint a szokásos négy-öt nap, akkor ne kelljen többet fizetnie. Aki nem magyar biztosított beteg, annak összesen 40000 forintba kerül mindez. Itt születtem Biharban, ismerem az embereket, tudom azt, hogy az itt élőknek ez is sok pénz – hangoztatta a főorvos.

Mint arról Dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum szülészeti nőgyógyászati klinikájának igazgatója a Berettyóhírt tájékoztatta, már náluk is megvalósult a családbarát kórtermek kialakítása. – Néhány éve nálunk is lehetőség van arra, hogy családi környezetben éljék át a szülők ezeket a boldog napokat. A családbarát jelleg nem csak abból adódik, hogy az anyuka a babával tölti a szülés utáni időszakot, hanem a hozzátartozók is jelen lehetnek, korlátozás nélkül. Az újdonsült apuka akár ott is aludhat a kis családdal. Egyelőre még néhány ilyen kórtermünk van, és miután ez a szolgáltatás plusz költségekkel terheli a költségvetésünket, ezért kénytelenek vagyunk egy jelképes összeget kérni az igénybe vételéért cserében. Ennek ellenére a szülő nőink, illetve a családok egy jelentős hányada igényt tart erre, ebből adódóan az alapítványi kórtermeink szinte folyamatosan foglaltak. A Berettyóújfaluban ma átadott családbarát kórtermek kijelenthetem, hogy szebbek, és műszakilag jobban felszereltek, mint nálunk Debrecenben.

Az ünnepélyes avatót követően a kórház első alkalommal adta át a "Berettyóújfalu szülészetéért", illetve a "Berettyóújfalu szülészeti- nőgyógyászati osztály örökös tagja" díjakat. Előbbit olyan elismert szakemberek kapták, akik munkásságukkal hozzájárultak az osztály szakmai fejlődéséhez, elősegítve a magasabb színvonalú betegellátást. Az osztály örökös tagja díjjal pedig olyan orvos, és vezető beosztású szakdolgozókat tüntettek ki, akik a kórház szülészet nőgyógyászati részlegéből mentek nyugdíjba.

A díjak átadása után szakmai konferencia vette kezdetét, majd Papadimitriu Athina előadása színesítette a programot, végül Családi Kriszta festőművész „Álomba ébredve” című kiállítását nyitotta meg L. Ritók Nóra grafikus. Az igazán családias hangulatú rendezvényt születésnapi torta, koccintás és baráti beszélgetés zárta.

A tárlat november 4-ig látogatható, munkanapokon 8 és 15 óra között, az intézmény Dr. Böszörményi Nagy Géza termében.

Berettyóújfalu szülészetéért díajat vehettek át:

Prof. Dr. Lampé László

Prof. Dr. Szabó István

Dr. Bedő Tibor

 

Berettyóújfalu szülészeti- nőgyógyászati osztály örökös tagja díjat kaptak:

Ábrahámné Lisztes Zsuzsanna volt osztályvezető főnővér

Lipták Andrásné volt osztályvezető főnővér

Dr. Császár Béla főorvos

Dr. Erdélyi Mihály főorvos

Néhány érdekes adat az osztályunkon folyó munkáról:
 

- Nőgyógyászati műtéteink száma évi 1200-1300 műtét.

- Évi szülésszámunk: 554 (2012).

- Szülőnőink 23%-a területen kívülről érkezik.

- Tavalyi évben 2420 fekvőbeteget kezeltünk, ill. közel 22000 ambuláns beteget láttunk el. 

- Országosan is kiemelkedő arányban, méheltávolításaink 65-70%-ban választjuk a betegek 

számára kisebb megterheléssel járó hüvelyi méheltávolítást.

- Nagyon dinamikus ütemben nő endoszkópos műtéteink száma.

- Városi kórházak közül elsőkként vezettük be műtéti repertoárunkba a hysteroscopiat(méhtükrözést). 

- Az elmúlt 3 évben az előző évhez képest 150%-al nőtt a laparoszkópos(hastükrözés) 

műtétszámunk. Ezen beavatkozások 83%-a operatív jellegű volt.

- A DEOEC Női Klinika meddőségi szakrendelésével, ill. a Kaáli intézettel együttműködve nagy 

számba végezzük a meddőségi kivizsgálás egyik alapelemének számító petevezeték átjárhatósági vizsgálatot.

- A babaszoba.hu internetes oldal „Év szülészete 2011” szavazáson osztályunk Hajdú-Bihar megyei kórházak közül a legjobb helyen végzett. 2013-ban összesített 22. helyen. A gyermek és újszülött ellátás kategóriában országos 3. lett.

 

A 2013-as jubileumi év eddigi legfontosabb eseményei:

- Elindítottuk osztályunk weboldalát www.berettyoszuleszet.hu címen.

- Weboldalunkon a folyamatosan frissülő hírek, szakmai információk mellett osztályunkon született újszülöttjeink képei is megtekinthetőek.

- Várandós kismamáink terhességük elejénleletgyüjtő mappát, szülést követően minden édesanya szoptatást segítő információs füzetet kap.

- Újszülöttjeinkről ajándékként saját láblenyomataikat ábrázoló oklevelet készítünk.  

- Facebook profilt hoztunk létre. (facebook.com/berettyoszuleszet)

- Nőgyógyászati műtéteinket nyártól kórházunk új, minden igényt kielégítő műtői blokkjában végezzük.

- Egészséges anya- egészséges gyermek alapítvány segítségével két új, egyágyas alapítványi családszoba került kialakításra.

- 2013.10. 25-én ünnepi tudományos ülést rendeztünk. Ezen ünnepségen került először átadásra a Berettyóújfalu szülészetéért, ill. Osztályunk örökös tagja díj.

 
A Berettyó Szülészet hitvallása:

- Kórházunk szülészeti-nőgyógyászati osztálya 1933 óta folyamatosan látja el a Bihar-Sárréti régió várandósait és női betegeit.

- Elkötelezettek vagyunk a magas színvonalú, etikus és betegközpontú gyógyítás felé.

- Valljuk és gyakoroljuk a családközpontú szülészeti ellátás elveit, minden dolgozónk elkötelezett híve az anyatejes táplálásnak.

- Munkánk legfontosabb fokmérőjének az elégedett pácienst tartjuk.

- Osztályunk 25 felnőtt és 12 újszülött ágyon működik, munkaidőben két járóbeteg rendelés fogadja a nőket. 25 szakdolgozó és 6 orvos látja el az évi több mint 2300 fekvő és kb. 18000 járóbeteget.

- Korszerű diagnosztikus háttér, megújuló műtő és kényelmes szülőszoba segíti munkánkat. Kórtermeink hotelfunkciói meghaladják az országos átlagot. Kiemelten jó az együttműködésünk a régió vezető intézményével, a DEOEC Szülészeti-Nőgyógyászati Klinikával.

- Dolgozóink folyamatosan továbbképzésekkel és tudományos tevékenységgel tartják napra készen és fejlesztik tudásukat. Többször rendeztünk nagy sikerű helyi, regionális és országos kongresszust. Partnerkénk veszünk részt az orvosképzésben, vizsgáztatásban angol és magyar nyelven.

- Részt veszünk a lakossági szűrőprogramokban és az ismeretterjesztő, a megelőző, az egészséges életmódot propagáló programokban.

- Hatékonyan működünk együtt egyéb intézményekkel, a gazdálkodó és civil szervezetekkel, a térség egyik legnagyobb problémáját jelentő szegénységben élő lakosság egészségi állapotának és egészségkultúrájának javítása érdekében.

 
Mottónk:
 
„HOGY NAGY LÉGY, légy teljes: semmit ne túlozz,
és el se fojts magadban.
Mindenben légy egész.
Bármily csekély is
a tett, add bele lelked.
Minden tóban ott ragyog az egész hold,
mert a magasban él ő.”
(Ricardo Reis)
 

You have no rights to post comments