artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A magyarországi borvidékek többségén jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak. A szüreti időszak azonban veszélyeket is rejt magában.

Minden évben több tucatszor kérik a tűzoltók segítségét mustgáz mérgezés okozta balesetekhez. Pedig azok nagy része kellő odafigyeléssel és körültekintéssel megelőzhető lenne. A must erjedésekor olyan gáz is felszabadul, amely színtelen, szagtalan és nehezebb a levegőnél, ezért szinte észrevétlenül, alattomosan fejti ki a hatását. Ezért hívjuk fel a figyelmet a kellő gondosságra!

A szén-dioxid a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Azért veszélyes, mert hiába szellőztetünk, nem fog kimenni felfelé! Javasolt ilyenkor a pincék MEGFELELŐ szellőztetése (például ventillátorokkal), gázérzékelő riasztóberendezés elhelyezése és a hordók nagy térben való elhelyezése. A szén-dioxid belélegzése, illetve az oxigénhiányos állapot jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar, ami azért veszélyes, mert ha még fizikailag képesek is lennénk elhagyni a pincét, mégsem tudjuk megtenni azt a kábult állapot miatt.

A régi bevált „gyertyás”módszerrel is vigyázni kell! Ha úgy megyünk le a pincébe, hogy magunk előtt egy botra erősített, égő gyertyát helyezünk el, majd azt derékmagasság alatt tartjuk. Ezzel ugyanis az a baj, hogy amikor a gyertya elalszik akkor már többnyire az illető annyi szén-dioxidot belélegzett, amitől elveszítheti az eszméletét.

A sérülteket elsősorban a tűzoltók tudják kimenteni, mivel ehhez légzőkészülékre van szükség. Senki ne próbáljon tehát egyedül ájult ember segítségére sietni, mert nagyon könnyen ő maga is mozgásképtelenné válhat.

Tehát a legfontosabbak: a megfelelő megelőző tevékenységek, és ha lehet, ebben az időszakban ne menjünk a pincébe, várjuk ki azt a néhány hetet, amikor már lényegesen csökken a halálos mérgezés veszélye.

Hajdú-Bihar Megyei
Katasztrófavédelmi Igazgatóság

You have no rights to post comments