artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2013. július 23-án Biharnagybajomban, a helyi Művelődési Házban volt a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás által szervezett rendezvénysorozat nyolcadik állomása, ahol interaktív kiállítás segítségével hívták fel a lakosság figyelmét a környezettudatos hulladékgazdálkodás és hasznosítás jelentőségére.

 

Nemes-Lajsz Julianna, művelődési ház igazgató nyitóbeszédében igyekezett röviden és a gyermekhallgatóság számára is érthető módon megfogalmazni a pályázat lényegét, illetve a rekultivácó fogalmát, folyamatát, és örömét fejezte ki, amiért a biharnagybajomi művelődési ház is helyt adhat ennek a nagyon érdekes és minden bizonnyal hasznos kiállításnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rétalji Igor, a projekt kommunikációs vezetője beszédében elmondta, hogy Biharnagybajomba, mint a roadshow nyolcadik állomására is azzal a céllal hozták el a hulladékgazdálkodás környezettudatos hasznosítását bemutató vándorkiállítást, hogy egyrészt beszámolhassanak a 36 település 34 szeméttelepének rekultivációjának sikerességéről. Másrészt interaktív, elsősorban a fiatalok által is jól érthető formában, játékos keretek között hívják fel a figyelmet a környezettudatosság jelentőségére, a hulladék felhasználás különböző lehetőségeire. Ugyanis a kommunikációs vezető fontosnak tartja, hogy ne csak a rekultivációról (a földterületek visszaadása a természetnek) legyen szó, hanem fontos feladat bemutatni, hogyan lehet elkerülni a szemét keletkezését, milyen termékek készíthetők a hulladékból, legyen az akár papír, műanyag, üveg, fém, vagy gumi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megyesi Ibolya projektmenedzser a jelenlegi munkálatokról adott tájékoztatót a rendezvényen résztvevők számára. 2012 szeptemberében kezdődött a rekultiváció és jelenleg 22 településen folynak a munkálatok. Ennek megfelelően reményeik szerint még ebben az évben befejeződhet mind a 36 település 34 volt szeméttelepének rekultivációja, melynek célja a környezet eredeti állapotának teljes visszaállítása. A projektmenedzser felhívta a figyelmet  arra, hogy mind kommunális, mind ipari hulladékból nagyon nagy mennyiség halmozódik fel (akár 50-60 ezer köbméter), ezt a problémát mindenképpen kezelni kell. Erre megfelelő megoldásnak tartja a korábban már bemutatott központi hulladéklerakó-és hasznosító telepet. Magyarország egész területén várhatóan 2015 végére megtörténnek a térségünkhöz hasonló rekultivációk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A "Hulladékból termék" kiállítás a hajdúböszörményi  segítségével valósulhatott meg, amelynek képviseletében Gyöngyösi Imre a szelektív hulladékgyűjtés, megsemmisítés és az újrahasznosítás jelentőségéről beszélt. Elmondta, a kiállításon az érdeklődők megismerhetnek néhány példát azokból a hazai termékekből, amelyek alapanyagául hulladékot (papír, műanyag, üveg, fém, gumi) használtak fel, majd megjegyezte,  a vándorkiállítást szakmailag az ÖKOPACK Nonprofit Kft segíti.

A gyerekek és a szomszédban lévő szociális otthon lakói érdeklődve hallgatták az előadást, majd birtokba vehették az interaktív játszóházat, amely elsősorban az óvodások és kisiskolások hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálását segíti. Így például mágneskártyás játék segítségével berendezhettek egy házat környezetbarát módon, vagy kiválogathatták a komposztálható hulladékokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A projektről - a nyitókonferencia kapcsán - korábbi  is beszámoltunk. A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül valósulhatott meg, összköltsége bruttó 1.758.192.500 forint, amelynek 85%-a Európai Uniós, 15%-a pedig állami finanszírozás.

A Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás tevékenységéről, legfrissebb híreiről a tájékozódhatnak, ahol a fenti projekttel, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos fotók, képek is megtekinthetők.

A szelektív hulladékgyűjtéssel, újrahasznosítással kapcsolatos információk, pályázatok, események széles tárháza található az ÖKO-Pack Kht. , ahol egy -  mindenki számára ajánlott - "Minden, amit a szelektív hulladékgyűjtésről tudni kell" című is megnézhető, letölthető, vagy ingyenesen megrendelhető.

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments