artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Szemmel látható eredményei vannak a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás által megvalósításra kerülő rekultivációs projektnek, amely az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjában 1 718 956 090 Ft támogatást nyert arra, hogy a berettyóújfalui és püspökladányi térségekben 36 település 34 felhagyott, műszaki védelem nélküli szemétlerakóját felszámolja, vagy helyben rekultiválja.

A munkák 2012. szeptemberében kezdődtek meg. Az érintett településeket, három csoportban rekultiváljuk, két konzorcium által. A megvalósulás jelenlegi szakaszáról a következők mondhatóak el.

Hencida, Esztár, Kismarja, Szerep, Bakonszeg, Körösszegapáti, Berekböszörmény és Darvas településeken a munkák befejezettnek tekinthetők. A hulladék átrostálásra került, a durva frakció beszállítása megtörtént a berettyóújfalui regionális hulladékkezelő telepre, elkészültek a területek visszatöltésével és a növénytelepítéssel is. Ezek a területeket az utómunkálatok után visszakerülnek az önkormányzatok gondozásába, melynek során három évig karbantartási, elsősorban kaszálási feladatokat kell végezniük, és ügyelniük arra, hogy a megtisztított területre újabb hulladék ne kerüljön ki.

Váncsod, Bihardancsháza, Szentpéterszeg, Báránd, Mezősas, Furta-Zsáka, Sáp, Mezőpeterd településeken is elvégezték a hulladék átrostálását, a területekről a hulladék kiszállítása folyamatos. A tereprendezési és növénytelepítési munkák után ezek a rekultivált területek is visszakerülnek az önkormányzatok gondozásába.

Ártánd, Bedő, Bojt, Nagykereki, Tépe, Told, Körösszakál, Újiráz, Magyarhomorog, Biharnagybajom-Sárrétudvari, Gáborján, településeken a tereprendezés és növénytelepítési munkák vannak hátra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biharkeresztes és Komádi esetében helyben történő rekultiváció valósul meg, melynek során már kialakították a területen a depónia testet, a teljes kialakítás után és a vegetációs réteg telepítését követően a terület szintén az önkormányzatok kezelésébe kerül.

Püspökladányban zajlanak a rostálási és a depónia test kialakítási munkái. Berettyóújfaluban egy áttervezést követően, várhatóan még a nyáron elkezdődnek a munkák, ugyanúgy, ahogy Vekerd és Bihartorda települések esetében is.

Pocsaj vonatkozásában előre nem látható többlet hulladék mennyisség miatt a munkák jelenleg nem folynak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség állásfoglalására várunk.

Összességében tekintve a rekultiváció sikeresen zajlik, folyamatosan tisztulnak meg a hulladékkal szennyezett terültek. Reményeink szerint a vállalt határidőn belül elkészülünk a munkálatokkal, és megszüntetjük a környezetünkre veszélyes forrásokat.

Muraközi István
társulási elnök

You have no rights to post comments