Gőzölgő bográcsok finom illata járja be a Morotva Ligetet a Biharország Színe-Java Fesztiválon. A főzőverseny résztvevőinek már csak pár perce van, hogy elkészítsék ételeiket, így körbenéztük, melyik csapat, hogy áll az ebéd készítésével. és
Több versenyző a klasszikus töltött káposztával indul a versenyen, a legtöbbet, 600 tölteléket a romániai Bors település szakácsai készítettek, de Mezősas is sokat, szám szerint háromszáz káposztát töltött. Komádi város önkormányzatának képviseletében az Aranykor Városi Nyugdíjas Klub készít füstölt oldalassal és kaprosan készíti a káposztát.
Természetesen egyéb ételkülönlegességekkel is készülnek a résztvevők. A tépei csapat Bihari bekecset készít, a sertéshúsba juhtúrót, rizst és tojást varrtak be, de nem biztos, hogy időben elkészülnek, a széljárásra panaszkodtak, na meg, hogy a csapat tagjai nem hoztak fejszét a fa aprításához, ezért a másik tépei csapatnak kellett kisegítenie őket.
A biharszentjánosi Szentjánosi Gulyáságyúsok kétféle gulyással készülnek, Váncsod erdélyi csorbalevest, Hegyközcsatár pedig csülkös babot főz a bográcsban.
Berettyóújfalu képviseletében több csapat is indult a főzőversenyen, de náluk is megtalálható a töltött káposzta. A versenyzők az első három hely valamelyikére várják ételeiket, de van olyan csapat is, aki szerint az jelenti a sikert, ha elfogy az étel. A verseny végeredményéről az eredményhirdetést követően beszámolunk, de ha megéheztek és szeretnék megkóstolni a bihari ízvilágot, látogassanak ki a Morotva Ligetbe.