artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 1. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2013. július 5-én, pénteken 14 órakor indult el Berettyóújfaluból, a Szent István téren álló Kádár Vitéz lovas szobra elől a Bihari Természetbarát Egyesület hat tagja arra a kerékpártúrára, amelynek végállomása a moldvai csángó magyarok szülőföldje. Az indulás előtt Hegedűs Zoltánt, az egyesület elnökét kérdeztük a túra részleteivel kapcsolatban.

 

Hegedűs Zoltán elmondta, hogy az egy hetes biciklitúra közel 800 km hosszú lesz, Berettyóújfaluból Gyimesen keresztül, a moldvai Csángó magyarokhoz szeretnének eljutni. A cél, hogy egy hét alatt elérjenek a csak magyarok által lakott csángói faluig, Pusztináig, az ottani Magyar Házig, illetve Nyisztor Tinkához (az első doktori címet szerző moldvai magyar). Egyesületi körökben már többször jártak erre, most kerékpárral teszik meg ezt a hosszú utat.

Az egyesület elnökétől az útvonallal és a túrával kapcsolatban további részleteket tudtunk meg. Elsősorban alacsonyrendű utakon fognak kerékpározni, az út során nagyon sok helyen ismerősök várják a kis csapatot. A pihenő, illetve alvóhelyek igen változatosak lesznek: fedett helyen, sátorban, szénapajta, patak völgye…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tervek szerint naponta 80-100 km-t tekernek majd, de előfordulhat a napi 160 km is, az aktuális programoktól függően. Egy kétnapos túra erejéig Gyimesből a Moldváig, majd vissza 2 gyimesi egyesületi tag is csatlakozni fog a 6 fős csapathoz. A túra végén Csíkszeredára fognak megérkezni és onnan a Hargita IC vonattal érkeznek haza Berettyóújfaluba, 2013. július 14-én, vasárnap.

Az út során meglátogatják a jellegzetes magyar tájakat: Kalotaszentkirályt, ahol tánctábor szokott lenni, Kalotaszeg másik részét, Türét, ahol zenészeket és a helyi lelkipásztort fogják meglátogatni, köszönteni. Útjuk során érintik a Böződújfalusi-víztározót, Mezőzáhot, az első estét pedig Élesden fogják tölteni, a tiszteletes úrnál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hegedűs Zoltán a beszélgetés végén felhívta a figyelmet, hogy egyesületük minden évben szervez a mostanihoz hasonló, nagyszabású túrát és akinek kedve és kitartása van, csatlakozhat hozzájuk. A mostani kerékpártúrán is vannak debreceni, karcagi, budapesti és természetesen berettyóújfalui résztvevők. Tavaly például Olaszországban, előtte pedig Horvátországban, Görögországban, Észak-Európába, Erdélyben és Ausztriában is jártak. Igaz, egy ilyen túrán való részvételnek szigorú feltételei vannak: felkészítő túrákon kell részt venni és megfelelő felszereléssel kell rendelkezni, de egy életre szóló élményt nyújt.

A Bihari Természetbarát Egyesület honlapja: , ahol megtalálhatók a legfrissebb hírek, programok és a túrákon készült fényképek is.

You have no rights to post comments