artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Minestrone leves

Sajttal-baconnel egybesütött jércemell jázmin rizzsel, kompóttal

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház régi terve vált valóra, ugyanis a miskolci kórház egyik CT készülékét kapta meg, így mostantól lehetőség nyílik ez irányú vizsgálatokra is. Muraközi Zoltán főigazgató számolt be a készülék beszerzésével és használatával kapcsolatban.

 

 

Főigazgató úr elmondta, hogy hosszú évek várakozása után, idén adódott az a lehetőség, hogy kórházunk orvostechnikai eszközparkja saját CT készülékkel gazdagodjon. A kórházak állami fenntartásba kerülése után létrehozásra került egy központi adatbank, amely segítségével lehetőség nyílik más kórházak által már nem használt eszközök pályázat útján való beszerzésére. Így sikerült a miskolci kórház egyik - igaz használt, de tökéletes állapotban lévő - CT készülékét a Gróf Tisza István kórháznak megkapnia.

Főigazgató úrtól megtudtuk, hogy a most üzembe állított CT a kórházhoz tartozó, közel százezer fő ellátását fogja szolgálni, valamint fontos megjegyezni, hogy jelenleg a műszer használatának nincs központi finanszírozása, ezt saját költségvetésből kell megoldani. A minél előbbi eszközbefogadás és használati támogatás érdekében beadásra került egy extra kapacitásbővítési igény az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál, valamint egy normál befogadási kérelem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felé. Ezek átfutási ideje akár több hónap is lehet.

Muraközi Zoltán kitért arra is, hogy a készülék ingyenesen került kórházunk tulajdonába, kizárólag a le, illetve felszerelés, valamint az elszállítás költségeit kellet megtéríteni, ami bruttó 5-6 millió forint közötti összeget jelent.

A CT üzemszerű használatához szükséges az ÁNTSZ általi bevizsgálás, sugárzási értékek megállapítása, amelyre július 11-én kerül sor. Ezt követően indulhat a próbaüzem a dolgozók betanításával. Amennyiben a tesztelési szakaszban minden megfelelően működik, 2-3 héten belül kezdődhet a normál, mindennapi gyógyításban való használat.

Muraközi Zoltán főigazgató fontosnak tartotta elmondani, hogy amíg a befogadás, a központi finanszírozás nem történik meg, kizárólag fekvőbetegek gyógyításában tudják a készüléket használni, de azt követően is szigorúan megszabott kvótához kell majd igazodni, a túljelentkezések esetén várólista bevezetésére lesz szükség. A finanszírozott létszámot előre nem lehet tudni, jelenleg évente 3000-3500 CT vizsgálatra szükséges beutalót adni Debrecenbe, de főigazgató úr szerint ez a szám lényegesen nagyobb lehet egy mostantól helyileg is elérhető készülék esetén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város és a kórház szoros együttműködését mutatja az is, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata vállalata át a CT készülék szállítási költségeit, amit ezúton is szeretne megköszönni főigazgató úr.

A CT vizsgálatokkal kapcsolatban örömmel adott hírt Muraközi Zoltán arról, hogy Dr. Bogner Péter professzor, a Debreceni Klinikáról felajánlotta, hogy teljesen ingyen és bérmentve a saját készletéből a Gróf Tisza István Kórházba telepít egy teleradiológiai szervert és programot, amely segítségével az itt készült CT felvételek szükség szerint elküldhetők lesznek a Klinikára, ahol az ottani kollégák is leletezhetik,majd visszaküldik.  A berettyóújfalui radiológusok már korábban is bekapcsolódtak a radiológiai távleletezési körbe, hiszen otthonról már több kórház távdiagnosztikai tevékenységébe besegítenek.

You have no rights to post comments