artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A kanyarodás egyike a legveszélyesebb közlekedési manővereknek. Bár szinte mindenki úgy érzi, hogy teljesen tisztában van a szabályokkal, érdemes áttekinteni a legfontosabbakat. Valószínűleg sokan találnak majd benne hasznos információt.

Besorolás kanyarodás előtt

A bekanyarodni szándékozó vezetőnek a járművel jobbra kanyarodás esetén a szabály szerint rendelkezésére álló lehetőségek közül alapvetően jobbra, míg balra kanyarodás esetén alapvetően balra kell húzódnia. A bekanyarodási szándékot irányjelzéssel kell jelezni.

Hogyan kanyarodjak?

A járművel másik útra – ha közúti jelzésből más nem következik – jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon. A szabályzás részletesebben nem szabja meg azt, hogy hova kell érkezni. Ha erre több forgalmi sáv is biztosított, akkor be kell tartani a következőket:

  • A jármű mozgásából, a kanyarodási ívből legyen egyértelmű, hogy hova kívánunk megérkezni.
  • Nagy figyelmet kell fordítani, és a kölcsönös udvariasságot is alkalmazni kell az egymással szemben, ugyanabba az útirányba kanyarodni szándékozó járművek esetén. (Gyakran okoz problémát…)

Kanyarodás – elsőbbség

Alapvetően be kell tartani a KRESZ-ben foglalt elsőbbséggel kapcsolatos szabályokat, melyekre itt most nem térünk ki. Van azonban néhány, speciálisan kanyarodó járművekre vonatkozó előírás, melyek szerint elsőbbséget kell adni:

  • az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó járműnek(balra bekanyarodás esetén!);
  • annak az útnak az úttestjén áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik(Ez a szabály független attól, hogy a gyalogos gyalogos-átkelőhelyen megy-e át! Sajnos sokan nem ismerik ezt, veszélyes helyzeteket okozhat);
  • az azonos irányból érkező villamos részére;
  • a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére (A kerékpáros közlekedési lehetőségek elterjedésével ma már több helyen is nagy odafigyelést igénylő helyzet. A csak gyalogosokra számító járművezető részére az ehhez képest nagyobb sebességgel felbukkanó kerékpáros/segédmotoros kerékpáros váratlan és nehezen kezelhető szituációt jelenthet);

Az említett előírások csak kiragadott, de jellemző helyzetei a kanyarodással szembeni közlekedési elvárásoknak.

HBM Kormányhivatal
Közlekedési Felügyelőség

You have no rights to post comments