artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bár a Duna magyarországi felső szakaszán és Budapesten is némileg fellélegezhettek az ott élők és a védekezésben résztvevők, a vízügy szakemberei a tartósan magas vízállás lehetőségére és az abban rejlő veszélyekre figyelmeztettek kedden. Budapesten ma számos korlátozást feloldanak, Pest megye több településén már a gátak elbontását, illetve a takarítást és a fertőtlenítést kezdték meg.

Magyarországon összesen 807 kilométer folyóhosszon van árvízvédelmi készültség, rendkívüli készültség 539 kilométeren van, a Dunán Rajkától a déli országhatárig az állami védvonalakon. Összesen nyolc megye 65 településen folytatnak árvízi védekezést.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy a védekezés egyik legfontosabb időszaka az apadás, amikorra a nagyrészt földből épült védművek jelentősen veszítenek szilárdságukból, állékonyságukból. Ezért ebben a szakaszban is fokozott odafigyelésre és az esetleges beavatkozásokhoz szükséges erőforrásokra van szükség a gátakon. Ezt különösen indokolttá teszi, hogy a Duna külföldi vízgyűjtőjén jelentős mennyiségű csapadék hullott. Ez, ha nem is okoz újabb áradást, a Duna apadásának ütemét jelentősen lelassíthatja, így az egyébként is tartósan magas vízállások rendkívül hosszú ideig terhelik a védműveket.

Alámosta a víz a fákat a Margitszigeten

Budapesten szerda reggeltől ismét igénybe vehetik az utasok a Batthyány téri metróállomást, ahonnan még kedden elvitték a korábban védelmi célból kirakott homokzsákokat. A kettes metró szerelvényei is újból megállnak itt, a HÉV viszont továbbra is csak a Margit-hídig közlekedik. A közúti zárások nagyrészt érvényben maradnak: a Bem rakpart, a Batthyány tér környéke és az alsó rakpartok továbbra sem nyílnak meg. Tarlós István főpolgármester kedden kijelentette: nyolc méteres vízállás alatt már nem fenyegeti veszély a védműveket, hat méter méter negyvenöt centiméteres vízmagasságnál pedig az alsó rakpartokat is visszaadhatják a forgalomnak. Ez várhatóan június tizenhetedike körül történhet meg.

A fővárosban kedden is zajlott a védekezés az utóbbi napokban megszokott főbb helyszíneken: a Római-parton, a Margitszigeten, a Bem rakparton, a Lukács és a Dagály fürdőknél, valamint a Duna által érintett fővárosi kerületekben. A csatornák továbbra is vízzel telítettek, jellemző a csatorna-szemeknél a „bugyogó víz” megjelenése. Emellett több jelzés érkezett kedden az ideiglenes gátak szivárgásáról.

A Margitszigeten az átázott talaj miatt számos fa gyökérzete meglazult. A balesetveszély miatt a szigeten dolgozó védekező állományt – a figyelőszolgálatos járőrök kivételével –  kedden a  Hajós Alfréd uszodában vonták össze. A Fővárosi Csatornázási Művek saját gépparkkal szivattyúzta ki a vizet kedden a szigetről.

A gátakon a legtöbb helyen már apadás tapasztalható. A Dagály fürdőnél küzdöttek kedden két aktív buzgárral, amelyeket ellennyomó medencével súlyoztak körbe. Budapesten a Duna vízszintje szerda hajnali négy órakor 813 centiméter volt. A védekezésben közel hétszáznyolcvanan vettek részt, a kitelepítettek száma változatlanul 197.

Pest megyében kedden sokat javult a helyzet

Számos településen megkezdték a védművek elbontását, a hordalékok takarítását. A korábban Pest megyébe vezényelt hivatásos tűzoltók zömét most az árhullámot követve visszairányítják eredeti állomáshelyére. A korábbi kritikus pontok egy részén még védekezés zajlik, másutt már az árvíz utáni időkre készülnek. Kismaroson a Duna utcában folyamatosan szivattyúzták a vizet kedden, Nagymaroson azonban már csak a kockázati helyszíneken működött figyelőszolgálat. A vízszint 84 centiméterrel csökkent és folyamatosan apadt, a védelmi műtárgyak lassú bontását megkezdték. A nyolcvanöt kitelepített csak a fertőtlenítés után térhet vissza lakóhelyére. Az árvízzel nem érintett területekre ugyanakkor visszatérhettek azok, akik önként, saját biztonságuk érdekében mentek el korábban. Százhalombattán a vízszint alakulását folyamatosan figyelik. Szentendrén  az Ady Endre utcánál megnyitottak egy ellenmedencét, a víz visszafolyt a mederbe. Szigetmonostoron még folyamatosan járőröztek a védvonalon, és megállás nélkül szivattyúzzák a vizet. A kitelepítettek közül hatvankilenc embert értesítettek kedden arról, hogy hazatérhetnek, húszan hagyták el a befogadóhelyet. Szigetszentmiklóson tíz, víz alá került pince szivattyúzását szerdán kezdik meg. Vácnál a Duna folyamatosan apad, a szivattyúk üzemelnek, a takarítás megkezdődött. A talajvíz lakóépületeket nem veszélyeztet.

Komárom-Esztergom – csökken a víz, de ügyelni kell a védművekre

Komárom-Esztergom megyében továbbra is fő feladat a már megépített védművek megtartása és felügyelete. Továbbra is 67,5 kilométer töltésen van rendkívüli árvízvédelmi készültség. A Duna folyamatosan apad mind Komáromnál, mind pedig Esztergomnál. Almásfüzítőn a vörösiszap-tározót folyamatosan ellenőrzik, megvizsgálják az oldalfalát, szivárgást, egyéb elváltozást továbbra sem találtak. Pilismarót térségében a tényleges védekezési munkálatok befejeződtek. Neszmélyen a tatabányai hivatásos tűzoltók szivattyúznak és felügyelik a gátat. Esztergomnál és térségében már nem folynak árvízvédelmi munkálatok, a gátakat viszont figyelik. Táton  kedden megkezdték az ideiglenes védművek elbontását, hogy mihamarabb helyreállhasson a 10. számú főút forgalma.

Győr-Moson-Sopronban néhol bontanak, néhol erősítenek

Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is tizenhét településen zajlanak árvízi védekezéssel kapcsolatos munkák. Összesen  197  kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség, rendkívüli fokozat 120 kilométeren van érvényben. Győrújfalu, Koroncó és Dunaszentpál továbbra is védekezésben érintett település.

Győrújfalun a nyúlgát visszabontását, a homokzsákok ürítését végzik. A járőr- és figyelőszolgálat folyamatosan működik. Koroncón napközben az ideiglenes gát bordás megtámasztása elkészült, itt is figyelőszolgálat működik. Dunaszentpálon stabil a helyzet, folyamatos járőrszolgálatot látnak el a gáton.

Azokon a településeken, ahol aktív védekezés már nem folyik – Győr, Zselykepuszta, Kisbajcs, Mecsér, Vámosszabadi, Gönyű, Vének, Nagybajcs, Ásványráró, Dunaszeg, Győrladamér, Győrzámoly, Hédervár, Kunsziget –, továbbra is figyelik az esetleg felbukkanó káros, a gátat romboló árvízi jelenségeket: buzgárokat, szivárgásokat, megcsúszásokat.

A védműveken, illetve az utak mellől több helyütt –  például Mecséren és Ásványrárón – felszedik a homokzsákokat, de a figyelőszolgálat továbbra is dolgozik a gátak mentén. A jelenlegi előrejelzések szerint a Duna, a Mosoni-Duna, a Rába és a Marcal Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán lassú apadásra kell számítani, ezért a védekezést továbbra is nagyon komolyan kell venni, a gátakat és a védvonalakat szükség esetén tovább kell erősíteni. A védekezésen kedden több mint hétszázan dolgoztak a megyében.

Fejér megyén gyorsan átvonult a hullám

Fejér megyén – ahol  hétfő déltől rendkívüli árvízvédelmi készültség van az Adony-Ercsi árvízvédelmi szakaszon –  viszonylag gyorsan átvonult az ár. Kedden már Ercsiben és Kisapostagon is – utóbbi helyen hétfőn még a nyúlgátak megerősítésére volt szükség – csökkent a part közeli ingatlanoknál a víz magassága és a talajvíz nyomása.

Ercsiben és Kisapostagon az épületeket védendő összesen tizenegy szivattyúval segítették a víz visszahúzódását, egyben figyelik a gátak állapotát. A védekezésben napközben több mint háromszázan vettek részt, köztük a katasztrófavédelem hivatásos állománya, vízügyi szakemberek, az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai, rendőrök, a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet tisztségviselői és fogvatartottak, önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőrök, karitatív szervezetek és önkéntesek.

A védművek megerősítése, állékonyságuk ellenőrzése folyamatos a hét érintett településen és az állami fővédvonalon. A Duna Fejér megyei szakaszán az apadás állandó, a káros árvízi jelenségek száma csökken. A katasztrófavédelem a védművek ellenőrzésével párhuzamosan – a megelőzés részeként – figyeli a löszfalas partszakaszokat is Ercsiben, Kulcson, Rácalmáson és Dunaújváros-Táborállásnál.

Bács-Kiskun megyébe is megérkezett a levonuló víz

Tassnál már tetőzött, Bajánál ma várják a Duna tetőzését. A megye érintett Duna-szakaszain rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Baján kedden a védekezés kiemelt terepe a Petőfi-sziget volt; a kiépített védvonalon levő nyúlgátakat megerősítették, a kritikus pontokon elvégezték bordás megtámasztásukat.  Az emelkedő vízállás miatt kedden délután a civil segítőknek el kellett hagyniuk a szigetet: ott csak a katasztrófavédelem, a vízügy, a honvédség és a Terrorelhárító Központ mintegy négyszáz embere folytathatta az árvízvédelmi munkálatokat.

A gátrendszeren rendellenességet nem tapasztaltak, a víz több helyen visszahúzódott a fővédvonal lábától, Tassnál tovább csökken a Duna vízállása. A Tassi zsilip soroksári Duna-ág felőli oldalán fekvő szivattyútelepnél a korábban jelzett szivárgást homokzsákokkal megszüntették. A pákászi területet, továbbá a dunaegyházi lezárt, veszélyeztetett területet felügyelik.
Dunapataj, Harta, Solt települések térségében a kiépített védvonalon az esetleges szivárgásokat figyelték; szükség esetén ellennyomó medencéket építettek, illetve erősítették a töltést.

Tolna megyén részben már átvonult az ár

Tolna megye egy részén már kedden átvonult az árhullám. Dunaföldváron és Paksnál is kedd délelőtt tetőzött a folyó, jelenleg mindkét településen már csak figyelőszolgálat működik.

Három árvízvédelmi szakaszon rendkívüli készültség van, a többi szakaszokon pedig harmadfokú.  Bátán – ahol várhatóan ma tetőzik majd a folyó, megtették a szükséges előkészületeket.

A legdélibb megyét is hamarosan eléri a víz

Dunaszekcsőn több mint négyszázan erősítik és magasítják a védgátat, illetve figyelik annak állapotát. A településen három kritikus pont van. A Halász utcában több ház melléképületébe is beszivárog a víz. A védekezés homokzsákokkal, fóliázással és szivattyúzással történik. A Felső Duna-soron a magas vízállás miatt a csatornarendszeren keresztül több helyen tör fel a víz. Védeni kell a Széchenyi utcai cementművet is, mivel a Duna tizenöt centiméterre van csak az ideiglenes földgát tetejétől. A védművet rézsűsen megtámasztották és magasították az éjszaka folyamán.

Mohács belvízzel fenyegetett részén házakat fóliáztak körbe, vízelvezető árkokat tisztítottak meg. A Sokac-révet, a csónakház árvízkapuját lezárták.

Bár településen szivattyúval távolítják el a buzgárokból feltörő vizet. A buzgárok felfogására szolgáló ellennyomó medencéket megépítették, a töltést a szükséges helyeken megmagasították.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotó.: H. Szabó Sándor - ORFK

You have no rights to post comments