artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Levonulóban az árhullám a Duna magyarországi felső szakaszán – szombaton napközben Nagybajcsnál, este pedig Komáromnál tetőzött a folyó. Most az a kihívás a védekezők számára, hogy a gátak és ideiglenes védművek legalább pár napig, a jelentősebb apadásig ellenálljanak a szokatlanul magas víz nyomásának.

 

Próbatétel előtt állnak a következő huszonnégy órában Esztergom, a Dunakanyar és Pest megye települései, továbbá a főváros, ahol mára várják a tetőzést. Elmondható, hogy az árvízi védekezésben szinte az egész ország megmozdult: hivatásosok, önkéntes szervezetek és a civilek egyaránt összefogtak. A Belügyminisztérium megkezdi a károk felmérését.

Nagybajcsnál szombat éjjel már hét centimétert apadt a Duna, Komáromnál pedig tetőzött, elérve a 845 centiméteres rekord magasságot – a korábbi legmagasabb vízszintet csaknem fél méterrel, negyvenhárom centiméterrel haladva meg. Az apadás szombatról vasárnapra virradó éjszaka itt is megkezdődött. Esztergomnál ingadozott a vízszint vasárnap hajnalban. Éjfélkor 811 cenriméterre csökkent az egy órával korábbi 814 centiméterről; hajnali öt órára 813 centiméteren állt a vízmérce. Az Esztergom feletti szakaszokon mindenütt csökkentek a vízszintek a vasárnap hajnali órákban, Nagymarosnál és Budapestnél vasárnap hajnalban egyértelműen áradt a Duna.

A magyarországi folyószakaszokon árvízvédelmi készültség összesen 819 kilométer hosszon áll fenn, ebből 238 kilométer hosszon elsőfokú – a Dunán a jobb parton Mohács alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán, a Zagyva középső szakaszán és a Mátraverebélyi tározónál. Másodfokon 238 kilométeren védekeznek – a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Bátáig, a bal parton Tasstól a déli országhatárig. Harmadfokú készültséget 152 kilométer hosszan tartanak – a Duna Budapest alatti szakaszán a bal parton (Csepel-sziget) a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-Árpási, Győr-Koroncói szakaszán, a Marcal Győr-Koroncói, valamint a Koroncó-Mórichida-i árvízvédelmi szakaszán. Rendkívüli védekezés 191 kilométeren zajlik – Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon. Az országban nyolc megye hatvannyolc településén zajlik védekezés.

Az árvíz miatt öt megyében huszonnégy településrész maradt áramszolgáltatás nélkül, ami 1783 fogyasztói helyet érintett. Komárom-Esztergom megyében négy településen tizenhét fogyasztó maradt gázszolgáltatás nélkül. Két megyében négy településrész maradt központi vízszolgáltatás nélkül, ami 5090 fogyasztót érint. Hat megyében huszonnyolc településről 1200 főt telepítettek ki, akiket önkormányzati befogadóhelyen és lakásokban, valamint rokonoknál helyeztek el. A lezárt utak száma hat megyében negyvennégy volt. Vámosszabadi határátkelő továbbra is zárva van.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Belügyminisztérium felméri a károkat, a miniszterelnök Esztergomban értékelt

Bár a Dunakanyarban, Pest megyében és Budapesten a neheze még hátravan, a Belügyminisztérium máris megkezdte a vis maior keret terhére az árvízi károk felmérését azoknál az önkormányzatoknál, ahol a védekezés költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit. A károk enyhítésére több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére.

Orbán Viktor kormányfő szombaton késő este Esztergomban ellenőrizte az árvízi gátak állapotát. A kormányfő ma reggel az esztergomi Kossuth-hídnál tartott vezetői értekezletet Pintér Sándor belügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval. A tanácskozás után sajtótájékoztatón értékelték a védekezés állapotát és eredményeit.

Győr-Moson-Sopron megyében csökken az ár, most a gátak megtartása a cél

Győr-Moson-Sopron megyében, ahol a Duna vízszintje a tetőzés után vélhetően csökkenni fog, a kihívást most az átázott töltések megtartása, a talpfolyások, átázások és a buzgárok elleni védekezés jelenti a véderők számára. A gátakon közel négy és fél ezer személy teljesített szolgálatot szombaton. A megyében eddig kétszázötvennégy személyt telepítettek ki a hatáságok.

Győrújfalunál, amelynek lakosságát kitelepítették, a gát átázott, több helyen szivárgott szombaton. Töltéserősítéssel és bordázással igyekeznek megtartani ezen a ponton a vizet. Továbbra is töltik a homokzsákokat, munkájukat egy helikopter segíti. Mecsérnél ugyancsak erősítik az ideiglenes védművet, méghozzá bordás megtámasztással. Technikai eszközök, kotrógépek, és járművek segítségével kavics nyomópadkát is kiépítenek ezen a helyen. Dunaszentpálnál talpfolyások jelentkeztek, ezeknél bordás-kavicsos megtámasztással próbálják szilárdítani a gátat. A feltörő buzgárokat eddig sikerrel elhárították. Zselykepusztánál folyamatosan figyelték és figyelik a gátat. A magasított földtöltés néhány részen átázott, itt folyamatos feladatot jelent a víz elvezetése, a szivárgások megszüntetése és a bordás támaszok kiépítése. A mecséri bevezető útnál buzgárok törtek fel, ellenük homokzsákkal védekeznek. Győrzámolynál intenzív buzgár keletkezett, de végül sikerült megszüntetni; a szivattyúháznál az erdősor végén vizesedés volt tapasztalható. A gátak erősítéséhez szükséges homokzsákok töltése a hétvégén is folyamatos. A gáton vannak a védők számos további településen a megyében: Ásványrárónál, Gönyűnél, Győrladaméron, Koroncón, Dunaszegnél, Győrnél, Vámosszabadinál, Kisbajcsnál, Véneknél, Hédervárnál és Kunszigetnél. A legtöbb helyszínen tapasztalható kisebb-nagyobb csurgás, szivárgás, amit a szakemberek igyekeznek megszüntetni.

Komárom-Esztergom: szivárgás és gátcsúszás mellett is sikeres védekezés
Komárom-Esztergom megyében továbbra is tizenkét településen folytatták a védekezést szombaton. Pilismarót és Dömös még mindig az árvíz foglya volt. A megyében huszonegy út vagy útszakasz volt lezárva részben vagy egészben. A kitelepítettek száma elérte a száznegyvennégyet.

Komáromnál szombaton közel kétszázan teljesítettek szolgálatot. A védmű teljes hossza mentén figyelőszolgálat működik, nyolcan ellenőrzik az átmeneti gát állapotát. Tegnap a védmű egyetlen pontján sem tapasztaltak problémát.

Dunaalmáson a szivárgó vizet szivattyúzzák vissza a folyóba. Neszmélynél buzgár keletkezett, az elnyomásán folyamatosan dolgoztak. A gáton átszivárgott vizet itt is a Dunába szivattyúzzák vissza. Süttőn a Templom térnél a gát áteresztett – tűzoltók és vízmérnökök dolgoztak a helyreállításon. Szombat éjjel új buzgár keletkezett, Süttő és Lábatlan között, a védekezők kétezer homokzsákkal próbálják megszüntetni. Lábatlannál a gátakat erősítették, mintegy ötezer homokzsákot építettek be szombaton este. Pilismarótnál is a gátat erősítették a hétvége első napján, a HUNOR mentőszervezet megérkezett a védekezés helyszínére. Nyergesújfalun a Seat gyár védelmén dolgoztak a szakemberek, újabb tizenötezer homokzsák beépítésével. Szombatról vasárnapra virradó éjjel a 10-es számú főúton repedések keletkeztek, amelyeken bugyog fel a víz. Az út alapja átázott, ezért érezhető úgy, mintha mozogna az úttest. Dömösön szombat este a gát szivárgott, ezért azt ötven önkéntes félezer homokzsákkal erősítette meg.

Esztergomnál többhelyszínes védekezés zajlik a tetőzni készülő Duna ellen. A 111-es főút MOL benzinkúti szakaszánál százötven méter hosszan megtámasztották a megcsúszott gátat – huszonöten dolgoztak rajta, négy teherautóval és egy rakodógéppel. A Töltés utcában befejezték a töltésmegtámasztást, a helyszínen tíz rendőr szakközépiskolás járőrözik. A Mindszenty téren huszan végeznek gáterősítést. A Molnár-soron tovább emelik a gátat, valamint ellennyomó medencéket készítenek. Emellett a 11-es főúton gáterősítést végeztek nyolcvan önkéntessel, hatvan hajdúsági tűzoltóval, továbbá a Palóc mentőcsoport tagjaival. Éjszaka a Környezetvédelmi Főfelügyelőség igazgatója megtekintette az Esztergomi védműveket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pest megye – rendkívüli árvízvédelmi készültség Tahitótfalunál

Szombaton Pest megyében is sikerrel küzdöttek meg a védők a vízzel, mindamellett Tahitótfalunál rendkívüli árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Az egyik gát átszakadt még szombat délelőtt, így ötven ház vízbe került. Később a Tildy hídnál csúszott meg és ázott át egy szakaszon az önkormányzati gát, emiatt a víz befolyt a lakott területre, egy időközben kiépített másik gáttal a vizet végül megállították. A talajvíz telítődésének következtében a Tildy-híd tótfalusi, védett oldali lábánál buzgárok fakadtak fel, ellenük nyomómedencékkel védekeztek. Szombat éjjel is támadt azonban a víz: a Szabadság tér parkolójában az aknafedelet több helyen is felfeszítette a nyomás, amely ellen nyomómedencével védekeztek. A Hősök terén két, egymás közelében elhelyezkedő szennyvízakna fedelét is lefeszítette a víz, a súlyokkal leterhelt nyomógát ellenében is.

Szentendrén is mozgalmas szombatjuk volt a víz ellen dolgozóknak – a városban több helyütt is küzdöttek szivárgással és buzgárokal. A szivárgás ellen nyúlgátmagasítást végeztek és ellennyomó medencéket építettek. A Bükkös patak bal oldalán nyúlgátat építettek, illetve ellennyomó medencét építettek buzgár-elfogáshoz. A város ismert szakaszán, a Duna korzón, illetve a korzó és a Görög utca találkozásánál is buzgárral hadakoztak, valamint ellennyomó medencét is építettek. Az Ady Endre utcában nyúlgátat épetettek

Dunabogdányban a telefonközpont védőtöltés megemelésén és erősítésén dolgoztak szombaton. A településen másodfokú ivóvíz-korlátozást rendeltek el, miután a vízellátást biztosító kutak közül többet áramtalanítani kellett az emelkedő vízszint miatt. A szükséges mennyiség egyharmadát még így is biztosítják a kutak, a kieső mennyiséget 3800 liternyi zacskós vízzel segíti a helyi vízszolgáltató. Szigetmonostoron – főként a Kis-Dunai szakaszon – mintegy öt kilométeren a töltéskoronát magasították a vízügyi szakemberek útmutatása alapján. A Nagy-Duna szakaszon észlelt talpszivárgást sikeresen elhárították. Visegrádon a Platánsori töltés mögött szivárgások, poshadások, buzgárok jelentek meg, ellenük homokzsákokkal védekeznek. A 11-es főúton a homokzsákvédmű alatt a víz nyomására az aszfalt megrepedezett, felgyüremlett. Vízügyi szakember irányítása mellett az aszfaltot megfúrták és leterhelték.

Leányfalun az előző napokban megépített védművek állagát próbálták megóvni. A 11-es főút huszonhetes kilométerszelvényénél épített gátat a víz megkezdte, a szennyvízelvezető csatornából folyt a víz. A Móricz Zsigmond utca 72-100-ig a megépített gátat járművek rongálták meg, ennek visszaépítése okozott gondot. Kisoroszi továbbra is elzárt település, azonban a lakosság ellátása megoldott. Vácott a Liszt Ferenc sétánynál négy méter hosszan lecsúszott az ideiglenes védmű teteje. Zebegényben az ideiglenes védműnél négy méteren három sornyi homokzsákot lesodort a víznyomás, a víz itt átbukott a gáton, a helyreállítást száz fővel végezték. Sződligeten az ideiglenes védművet magasították, és hasonló munkálatok folytak szombaton több más, Pest megyei településen is.
A megyében a vasárnap hajnali adatok szerint másfél ezer személy dolgozott a víz elleni védekezésben. A kitelepítettek száma szintén vasárnap hajnali adatok szerint négyszázhetvenöt. Tizenhat forgalomkorlátozás történt szombaton – teljes vagy részleges útlezárás, avagy egyirányúsítás.

Az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek a hivatásos katasztrófavédelmi dolgozók az ország árvíztől megkímélt megyéiből a védekező megyékbe, segíteni az ottani védekezést. A Somogy megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport például a Mosoni-Duna győrújfalui szakaszán a gát bordás megtámasztásán dolgozik. A Somogy Mentőcsoport pedig csónakkal élelmiszert szállított Szentgyörgypusztáról, és két kutyát is biztonságba helyeztek; ezen túl ingatlanoknál vizet szivattyúztak és egy ember egészségügyi ellátásáról is gondoskodtak. Somogyi önkéntes tűzoltó egyesületek is dolgoznak a gátakon: a Győr-Sopron megyei Dunaszentpálon, valamint a Tolna megyei Báta közelében nyúlgátat és ideiglenes védművet építettek, buzgárokat fogtak el, valamint kidőlt fákat távolítottak el a gát mentén.

Szentendrén a Református Szeretetszolgálat nyitott ideiglenes szállást, amely huszonöt ember befogadására alkalmas. Itt helyezték el a nem helyben lakó polgárőröket, akik ellátást is kapnak a szolgálattól.

 

 

 

 

 

 

 

 

Átszervezik az orvosi ügyeleteket – az ÁNTSZ a fokozott higiénére figyelmeztet

Az ÁNTSZ is átszervezte a háziorvosi és gyógyszertári ügyeletet a Dunakanyarban,Szob környékén. Az árhullám visszaduzzasztó hatása miatt az Ipoly is elérheti azt a szintet, hogy Szobról az ügyelet kilenc települést nem tud majd megközelíteni. Ezért a térséget ellátó öt háziorvos megosztva gondoskodik az ellátásról. Hasonló módon biztosítják a gyógyszerellátást is: a szobi és a vámosmikolai gyógyszertár vezetője vállalta, hogy telefonon folyamatosan elérhető lesz és szükség esetén kiadja a szükséges gyógyszereket.

A rendkívüli árhullám érintette területeken a tisztiorvosi szolgálat folyamatosan ellenőrzi a vezetékes ivóvizet. Figyelmeztetnek: Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn továbbra is csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet.
Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet a rendkívüli higiénés szabályok betartására az árvíz sújtotta térségben: fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen evés, adott esetben cigarettázás előtt. A szülők figyelmét pedig arra hívják fel, hogy még a sekély vízben se engedjék játszani, pancsolni a gyermekeket, mert a víz fertőzést közvetíthet.

Budapesten felkészülten várják az árhullámot

A védekezés építési munkái teljes mértékben elkészültek szombaton a fővárosban. A védművek hibájáról, megrongálódásáról nem érkezett jelentés. Ahogy az elmúlt napokban, hétvégén is kiemelt fontosságú védekezési pont volt a Margitsziget és a harmadik kerület fontos részeit védő Római-part. Önkormányzati védekezés zajlott szombaton a Duna által érintett kerületekben, így az első, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a kilencedik, a tizenharmadik, a huszonegyedik, és huszonkettedik kerületekben. A harmadik, negyedik és a tizenharmadik kerületben a főváros is folytat védekezési munkálatokat. A szombat délutáni esőzések miatt kialakult, az első, második és harmadik kerületi belvizet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei elhárították.
A főváros védelmében kilencszáznegyvenen dolgoztak szombaton, a kitelepítettek száma kétszáztizenötre nőtt. Útlezárás, forgalomkorlátozás tizenkét helyen van Budapesten.

Az első és a második kerület Bem rakpart-Batthyány-tér és Margit-híd közötti, a Budapesti Közlekedési Központ által elzárt szakaszon az épületek Duna felőli homlokzatán, a terepszint alatti nyílászárókat homokzsákkal kell zárni. Az ilyen helyiségekben tartózkodni vagy ott bármilyen szolgáltatás végezni az árvíz ideje alatt tilos.

Az alsóbb megyékben már folyamatos a készültség

A Duna alsó szakaszán immár folyamatosan készülnek az árhullám fogadására, bár ott a legtöbb helyen nem lesz akkora különbség a mostani tetőzés és a valaha mért legnagyobb vízszint között, mint volt a folyó felső szakaszán.

Fejér megyében a védművek erősítésén és építésén összesen száztizenöten dolgoznak. Az árhullám által veszélyeztetett területekről összesen négy embert telepítettek ki – hármat Adonyból, egyet Ercsiből.

A megyében már szombat délelőtt elrendelték a harmadfokú védelmi szintet az Adony-Ercsi árvízvédelmi szakaszon. A területen lévő védműveket megerősítették, illetve mind a hét érintett településen ellenőrizték állékonyságukat. A védműveket a várható legmagasabb vízállás szintje fölé emelik, mire az árhullám megérkezik a térségbe. Ercsiben tizenkét ingatlan védelmével készültek el. A Rába-patak védművét erősítendő ezer homokzsákot kihelyeztek. Adonyban az árterületen álló ötven ház lakói kiköltöztek ingatlanukból. A szolgáltató áramtalanította a területet. Dunaújvárosban a Szalki-szigeten álló trafóállomásokat a védmű ellenére elérte a víz, ezért azokat lekapcsolták, ám a szolgáltató végül tudott áramot adni a várost ivóvízzel ellátó kutak működéséhez. A Halászsort és a Tisza utcát az önkormányzat lezárta. Az üdülősorban önkéntesek erősítették meg a védművet. Kulcson a víz nyolc ingatlant – nyaralókat – veszélyeztet, ezek védelme biztosított, csakúgy, mint a hajóállomás épületéé. A korábban megcsúszott partfalat három óránként ellenőrzik, két utcát lezártak. Rácalmás ártérben álló üdülői közül tizennégy ingatlant érint majd az árvíz, de a terület védhető. Három utcát lezártak.

Bács-Kiskun megyében június ötödike óta működik az operatív törzs és a veszélyhelyzet-kezelési központ. A megyében szombaton harminchárman dolgoztak a védművek építésén és erősítésén. A kitelepítettek száma elérte a százhat főt. A Dunaegyháza-Tass, az Uszód-Solt, a Baja-Foktő és a Baja-Margittasziget védelmi szakaszokon másodfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn, Tasson viszont már péntek óta harmadfokú készültség érvényes.

Fontos a megyében a Petőfi sziget körkörös védelme – az erre hivatott ideiglenes védművet folyamatosan magasítják és szélesítik is. A szigeten a szombati rendezvényeket még megtartották, de már csak gyalog lehetett bemenni a területre. Az elöntött üdülőterületek – Dunafürdő, Nagy-pandúr sziget, Méhészfok – lezárása és az ott lévő tulajdonok őrzés-védése szárazföldön és vízen egyaránt szervezett. Baján másodfokú készültséget tartanak. A városnál a Nagy Pandúr-szigeten a dunai árhullám lakóházakat és üdülőket veszélyeztetett, megvédésükre nem volt esély, így onnan negyvenhat lakót kitelepítették, a területet lezárták, a nyári gát átvágásával pedig irányítottan árasztották el a területet. Érsekcsanádon két embert telepítettek ki, elhelyezésük megoldott. Tass községben ötvenöt üdülőház áll a nyílt hullámtérben, ezek megvédésére tömörített homokkal meghosszabbították a nyári gátat. A polgármester elrendelte a terület kiürítését, ott csak a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjai végezhetnek műveleteket. Soltnál a nyári gátat magasították a másodfokú készültségi foknak megfelelően; kézi és gépi erőkkel egyaránt dolgoztak. Dunapatajon és Hartán a nyárigát megerősítésén dolgoztak.

Baranyában eddig összesen huszonketten – vízügyi szakemberek – dolgoztak, itt egyelőre figyelőszolgálatot tartanak. Bár településnél a tervezett védekezési feladatokat már elvégezték: négyszáz méter védvonalat építettek meg, borítottak be védőfóliával és terhelték le súlyokkal. Dunaszekcsőn a tervezett munkákkal majdnem teljesen elkészültek szombaton. Százötven méternyi védvonalat építettek ki szakszerűen. A munkákat hétfőtől folytatják, addig is a helyi önkormányzatok és a vízügy szakemberei figyelőszolgálatot látnak el.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotók: H. Szabó Sándor - ORFK / Jóri András - BM OKF

You have no rights to post comments