artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 2. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Csontleves

Zöldséggel sült tarja héjas cikk borgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Meggymártás pirított grízzel, főtt hússal

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet az elmúlt két napban Győr-Moson-Sopron megye legkritikusabb helyzetben lévő településén, Győrújfalun folytatott árvíz elleni védekezési munkálatokat. Pilismaróton folytatja az árvízvédekezési munkát a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet. A két mentőcsoport negyedik napja van bevetésen.

A hivatásosokból álló HUNOR és az önkéntes mentőszervezetek tagjaiból verbuválódott HUSZÁR mentőszervezet csütörtökön indult el, hogy a legkritikusabb helyeken segítsék az árvízi védekezést. Elsőként Győrbe mentek, itt ugyanis a város egyes részeit veszélyeztette a megáradt Duna. Ennél is nehezebb helyzet alakult ki a Győrújfalu határában lévő árvízvédelmi töltésnél.

Éppen hogy megérkeztek az egységek, amikor a győrújfalui védvonalhoz riasztották őket, mert a gát egy része suvadás miatt megcsúszott és fennállt a veszélye, hogy megrogy. A HUNOR két egysége a vízügyi szakemberek szakmai irányítása mellett megkezdte a bordás megtámasztás építését. A katasztrófavédelem mentőszervezeteihez a Magyar Honvédség és a rendőrség erői, valamint a helyiek több száz fős csapata csatlakozott. A bordás megtámasztással egy időben a veszélyeztetett töltés árvízi oldalát búvárok fóliázták, míg a mentett oldalon földi és légi támogatással zajlott a munka. A homlokrakodó gépek éjfélig hordták a veszélyeztetett helyre a töltésen a homokzsákokat, a helikopterek pedig légi úton juttatták az építési területre a szükséges anyagokat. Éjfél után a védvonal túlterhelésének elkerülése érdekében leállították a nehézgépek közlekedését, ettől kezdve élőlánccal juttatták a homokzsákokat a gátra. Hajnali két órától a mentőcsapat nyúlgátmagasításba kezdett, emellett a mentett oldal megtámasztása szerepelt a feladatok között. Reggel hét órára megépítették a bordás megtámasztásokat, így a gátnak ez a szakasza stabillá vált.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csapat némi pihenő után péntek délután ismét Győrújfalura ment, ekkorra több ponton ismét kritikussá vált a helyzet: a töltés koronáján helyenként átcsurgott a víz és oldalt is szivárgott. A helyzet normalizálása és a védekezés teljes körű irányítása érdekében a HUNOR vezetése azonnal megalakította a helyszíni operatív törzset, ezzel egy időben pedig a hatóságok elővigyázatossági okokból megkezdték Győrújfalu lakosságának kimenekítését.

A védendő gátszakaszt három részre osztották fel, mivel az egyes szakaszokon más és más feladatokat kellett végrehajtani. Folytatni kellett a bordás megtámasztást, egy köbméteres IBC műanyagtartályokat és homokzsákokat építettek be. A védekezésben a Colas Hungária Zrt., mint központi polgári védelmi szervezet rendkívül komoly munkagépparkkal, 14 különböző technikai eszközzel és 16 fővel vett részt. A munkát nehezítette, hogy a homokzsákokat légi úton, helyben pedig élőlánc kialakításával kellett a helyszínre juttatni, így az IBC tartályokat hajókkal kellett a kárhelyszínre juttatni. A búvárok folyamatosan a töltésfóliázás javításán dolgoztak, és az új fóliákat húztak be. Együttes munkával sikerült a csurgó vizeket elvezetni, ezek így már nem rombolták a töltést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A győrújfalui beavatkozás teljes logisztikai támogatását a katasztrófavédelmi egységek biztosították mobil, illetve fáklyás világítással, valamint aggregátok és szivattyúk működtetésével. A védekezést katonák, rendőrök és önkéntesek segítették. Végül a ma reggeli órákra sikerült normalizálni a helyzetet.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsének utasítására vasárnap kora hajnalban Győrből Pilismarótra települt át a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet. A csapatok feladata a települést körbevevő depónia homokzsákokkal történő megerősítése. A feladatot nehezíti, hogy az állomány a magas vízállás miatt mellesnadrágban kénytelen dolgozni.

A HUNOR és a HUSZÁR együtt dolgozik a honvédség és a rendőrség erőivel, valamint Budapesti Közlekedési Központ szakembereivel és a BKV önkénteseivel.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

You have no rights to post comments