artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 1. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Berettyóújfalu Város Önkormányzata közreműködésével vállalkozói konferenciát szervezett Berettyóújfaluban, Munkahelyteremtés - munkahelyvédelem Hajdú-Bihar Megyében címmel 2013. május 10-én, a Járási Hivatal Fráter László termében.

 

 

Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta, az önkormányzatok fontos feladata és célja, megtalálni annak a lehetőségét, hogy minél több forrás kerüljön a településekhez és ezzel számos új munkahely jöjjön létre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő elmondta, bízik abban, ha a szabad vállalkozói övezetek bővülhetnek a hitelprogramok megvalósulása által, térségünk halmozottan hátrányos helyzetű besorolása is megszűnhet.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt 15 év fejlesztési politikája nem volt sikeres, ugyanis az Európai Unió 271 régiójában, a 20 legszegényebb régió között 4 magyar régió is szerepel. Továbbá meggyőződése, hogy a gazdasági szereplők bevonása nélkül eredményes, hatékony területfejlesztés nem valósulhat meg. Olyan lehetőségek biztosítása szükséges, hogy a vállalkozások versenyképesek legyenek, csak így sikerülhet a felzárkózás. Ehhez a munkahelyteremtés mellett 10-20 százalékkal több támogatás lenne ideális, egy olyan vállalkozás számára, amely fejleszt, technológiát, illetve innovációt hoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára beszédében annak a véleményének adott hangot, hogy a foglalkoztatás bővítéséhez olyan környezetet kell teremteni, amelyben érdemes vállalkozni és tartós foglalkoztatást lehet elérni. „Hiába biztatom a vállalkozásokat, hogy vegyenek fel embereket, ha nincs piacuk, nincs hitel a fejlesztéshez”- mondta az államtitkár. Bemutatta azokat a munkahelymegőrző és munkahelyteremtő intézkedéseket, amely támogatásokkal eddig 650 ezer munkavállaló munkahelyét tudták megőrizni. Ilyen például az első munkahely garancia program, ami a pályakezdő fiatalok elhelyezkedési esélyeit támogatja, vagy az gyakornoki program, amelybe 4-10 ezer fiatalt szeretnének bevonni felhasználva a mintegy 8,5 milliárd forintos keretet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fiatalok vállalkozóvá válása program része a fiatal vállalkozók – egyenként 3 millió forint – vissza nem térítendő támogatása. A kkv-szekor munkahelyteremtő támogatási programjában 10 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyre eddig összesen 1.700 igénybejelentés érkezett, ebből Hajdú-Bihar megyéből csak 79.

A szabad vállalkozási zónák lehetőségeit ismertetve Dr. Czomba Sándor államtitkár elmondta, hogy ezeken a területeken alakuló vállalkozások több támogatásban is részesülhetnek, ilyen többek között a társasági adó-, szakképzési hozzájárulás-, helyi adó kedvezmény, illetve 700 ezer forinttal több munkahelyteremtő támogatáshoz juthatnak. Ezeket a kedvezményeket akkor tudja igénybe venni a vállalkozó, ha 100 millió forint feletti érékű beruházást hajt végre az adott szabad vállalkozási zónában. Országosan 47 ilyen vállalkozási zóna van, ebből 5 Hajdú-Bihar megyében.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Dr. Lenner Áron, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Magyari Nemzeti Bank által kezdeményezett, a kkv-szektor vállalkozásainak szóló kedvezményes kamatozású hitel feltételeit ismertette. Az MNB Növekedési Hitel Programja, két pillérben, egyenként 250-250 milliárd forint alappal kívánja támogatni a kis- és középvállalkozásokat. Az első pillérben ingyen bocsát a kereskedelmi bankok rendelkezésére 250 milliárd forintot, amelyet 2 százalékos kamattal, 0,5 százalékos garancia mellett vehetik igénybe a vállalkozások. A második pillér újabb 250 milliárd forintját a devizahitelek kiváltására vehetik majd igénybe, szintén a kereskedelmi bankok közreműködésével. A program 2013 júniusában indul, a hitel augusztus végéig igényelhető.

You have no rights to post comments