artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Minestrone leves

Sajttal-baconnel egybesütött jércemell jázmin rizzsel, kompóttal

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A 15. hét elején még csak mérsékelt volt a pollenterhelés, szerdától fokozatosan erősödött, vasárnapra pedig több allergén együttes virágzása eredményeként már elérte a „narancs”, vagyis a magas szintet.

 

 

 

Az eddig beérkezett adatok alapján leginkább a ciprus- és tiszafafélék, illetve a nyár virágpora okoz tüneteket az arra érzékenyeknél. Pollenkoncentrációjuk a legtöbb helyen elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt előbbiből Pécsett, Zalaegerszegen és Pesten, utóbbiból Pesten és Salgótarjánban magas koncentrációt is mértek.

A kőris és az éger pollenkoncentrációja is a legtöbb helyen elérte a közepes szintet, Pesten pedig vasárnap mindkettőt magas koncentrációban monitorozták. A fűz és a mogyoró virágpora leginkább alacsony koncentrációban volt jelen, azonban Pesten és Zalaegerszegen a hétvégén virágporukból tüneteket okozó koncentrációt mértek.

Hétvégére beindult egyszerre több allergén pollenszórása is – a nyír virágporából Pesten és Zalaegerszegen, a gyertyánéból Szegeden már tüneteket okozó szintet is regisztráltak, és a tölgy pollenszemei is megjelentek a csapdákban.
Tüneteket okozó mennyiségben volt még jelen a szil virágpora szerdán Zalaegerszegen, illetve a juharé Pesten hétvégén.
A kültéri allergén gombák koncentrációja leginkább alacsony volt, csak kedden Szegeden mértek közepes szintet.

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

You have no rights to post comments