artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Minestrone leves

Sajttal-baconnel egybesütött jércemell jázmin rizzsel, kompóttal

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mind a Magyar Diabetes Társaság, mind az Egészségügyi Szakmai Kollégium üdvözli azt a rendeletmódosítást, amely a 1-es típusú cukorbetegek kezelésében hoz változást várhatóan május 1-től.

A változás lényege, hogy nem kerülnek ki az analóg inzulinnal történő kezelés alól azok az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők, akiknél két egymást követő mérés alapján a vércukorszint meghatározására jellemző érték (glikált hemoglobin szint) meghaladja a nyolc százalékos értéket. (Egy tavaly júliusi rendelet értelmében csökkentették a támogatást, vagy visszaállították hagyományos inzulinra azokat az analóg inzulint használó cukorbetegeket, akiknél két mérés alapján nem lett a glikált hemoglobin szint nyolc százalék alatti.)

Rugalmasabb lesz a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők analóginzulin-kezelése is annyiban, hogy ezen betegek esetében három egymást követő glikált hemoglobin mérésből kettőnél kell produkálni a szakmailag elfogadható célértéket, hogy továbbra is teljes finanszírozásban kaphassák az analóginzulin-terápiát.

Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke kedden az MTI érdeklődésére elmondta, üdvözlik és jónak látják a változást. Hozzátette: az utóbbi fél-háromnegyed évben folyamatosan egyeztettek a szaktárcával azért, hogy enyhítsenek a korábbi támogatási szabályokon.

 1-es típusú cukorbetegségben legtöbbször gyerekek, fiatal felnőttek szenvednek, számuk körülbelül 10-15 ezerre tehető, ezért is támogatja a társaság a változást - tette hozzá Barkai László.

Jermendy György, az Egészségügyi Szakmai Kollégium belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcsere-betegségek tagozatának elnöke is üdvözlendőnek tartja a módosítást.

Mint mondta, az eltelt majdnem egy év tapasztalatai alapján a szakma azon az állásponton van, hogy az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében indokolt enyhíteni a kritériumokon. Ezt az érvelést az államtitkárság elfogadta, s a korábbi rendelet hatálya alól kivonta az 1-es típusú diabetesben szenvedőket. A professzor úgy vélte, a mostani jogszabályváltozás szakmailag elfogadható és előrelépést jelent a cukorbetegek kezelésében.

You have no rights to post comments