artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 30. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Minestrone leves

Sajttal-baconnel egybesütött jércemell jázmin rizzsel, kompóttal

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A berettyóújfalui rendőrség és polgárőrség közös szakmai gyűlést tartott 2013. április 10-én, melynek témája az elmúlt időszak együttműködésének értékelése és a soron következő feladatok megbeszélése volt. A részletekről Aranyi Istvánt, a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vezetőjét, valamint Mazács Ferencet, a Berettyóújfalui Polgárőrség elnökét  kérdeztük.

 

Az együttműködési megállapodás alapján a rendőrségnek tájékoztatási kötelezettsége van a polgárőrség felé, ugyanis a polgárőrök csak úgy tudják megfelelően végezni a munkájukat, ha tisztában vannak az adott terület közbiztonsági helyzetével. - mondta Aranyi István, kapitányságvezető.

Ennek érdekében napi, illetve időszakos értékelésekre kerül sor a rendőrség és a polgárőrség tagjai között, a mostani megbeszélésen az első negyedévet elemezték közösen.

A Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség részéről Tóth Attila elnököt Mazács Ferenc, a Berettyóújfalui Polgárőrség elnöke képviselte, aki elmondta, hogy 2013. március 29-én rendkívüli közgyűlés keretében egy korábban kistérségi szinten működő polgárőr egyesületek által delegált, új járási vezetőséget választottak, és  Berettyóújfalu - mint járásközpont - részéről a megyei szövetség elnökségébe ő került be.

A megbeszélés fontos témája volt a közterület ellenőrzés időszakának kibővítése, egyrészt a polgárőr szervezetek önálló szolgálatellátása keretében, másrészt a rendőrséggel közös, megemelt számú szolgálattal. Ennek megvalósításához elengedhetetlen a folyamatos személyes, közvetlen kapcsolattartás a rendőrség és a polgárőrség között, valamint az aktuális információk azonnali átadása, tudtuk meg a kapitányságvezetőtől.

 

 

 

 

 

 

 

Mazács Ferenc kiemelte, hogy elsődleges cél a közös együttműködés minél hatékonyabb megszervezése és megvalósítása, a polgárőr szervezetek teljes önállóságának megtartásával.

Azt mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a polgárőr a munkájával a rendőrséget segíti, szolgálati munkájának végzéséről a rendőrség felé bejelentési kötelezettséggel tartozik, hivatalosan csak így lehet szolgálatban. Az ide vonatkozó új törvény ugyanis kötelező együttműködési pontokat határoz meg. Amennyiben egy polgárőr szolgálata előtt nem jelentkezik be a rendőrség felé, munkája nem tekinthető hivatalosnak, az egyébként meglévő jogait és kötelezettségeit nem érvényesítheti, a megkötött személybiztosítás sem érvényes rá.

Ezt a szabályozást több polgárőr is úgy élte meg, hogy korábbi önállóságuk megszűnt, holott ezek az intézkedések az ő védelmük, valamint a még hatékonyabb közös szolgálatellátás érdekében kerültek bevezetésre, önállóságuk megtartásával. Így sokkal jobban összehangolhatók az egyes feladatok, a rendszeres egyeztetések elősegítik a biztonságosabb, szervezettebb hatékony munkavégzést.

A Kapitányságvezető és Elnök úr is egyetértett abban, egy település közbiztonságát csak közösen együttműködve, a rendőrség és a polgárőrség összehangolt munkájával lehet biztosítani.

 

You have no rights to post comments