artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2013. április 5-én Szentpéterszegen, a helyi Faluházban volt a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás által szervezett rendezvénysorozat negyedik állomása, ahol interaktív kiállítás segítségével hívták fel a lakosság figyelmét a környezettudatos hulladékgazdálkodás és hasznosítás jelentőségére.

 

A roadshow Berettyóújfaluból indult, Biharkeresztes és Pocsaj után a szentpéterszegi immár a negyedik állomása, és a közeljövőben a megyében összesen 10 településre látogat majd el. 

A rendezvényen megjelenteket Rétalji Igor, a projekt kommunikációs vezetője köszöntötte és tájékoztatásul elmondta: Szentpéterszegre is azzal a céllal hozták el a hulladékgazdálkodás környezettudatos hasznosítását bemutató vándorkiállítást, hogy egyrészt beszámolhassanak arról, milyen jó ütemben folyik a 36 település 34 szeméttelepének rekultivációja. Másrészt interaktív, elsősorban a fiatalok által is jól érthető formában, játékos keretek között hívják fel a figyelmet a környezettudatosság jelentőségére, a hulladék felhasználás különböző lehetőségeire. Ugyanis a kommunikációs vezető fontosnak tartja, hogy ne csak a rekultivációról (a földterületek visszaadása a természetnek) legyen szó, hanem fontos feladat bemutatni, hogyan lehet elkerülni a szemét keletkezését, milyen termékek készíthetők a hulladékból, legyen az akár papír, műanyag, üveg, fém, vagy gumi.

A kiállítást Olajos Mihály, Szentpéterszeg polgármestere nyitotta meg. Polgármester úr beszédéből megtudtuk, hogy immár hat éve szervezett hulladékgazdálkodás folyik a térségben, Berettyóújfaluban található egy központi hulladéklerakó telep, ahova 40 településről szállítják a keletkezett kommunális, illetve ipari hulladékokat. Ennek a központi telepnek a létrehozásával feleslegessé váltak és megszüntetésre kerültek a környéken található régi hulladéklerakók. Az ide hordott hulladék – megfelelő védekezés hiányában – az idő során jelentős talajterhelést jelentett, ami nagymértékben szennyezte a környezetet. Olajos Mihály polgármester elmondta, hogy a korábban elkészült komplex hulladékgazdálkodási terv részeként kidolgozásra került ezeknek a lerakóknak a szakszerű rekultivációja is, azaz a környezeti terhelés megszüntetése és a területek visszaadása a természetnek. Ez összesen több százezer tonna hulladék felszedését, átrostálását és elszállítását jelenti. Ezen munkálatok Szentpéterszegen is folyamatban vannak és ennek apropójaként figyelemfelhívó és tájékoztatási céllal rendezik meg ezt a roadshow-t és a hozzá kapcsolódó interaktív kiállítást.

Polgármester úr beszéde után Rétalji Igor elsődleges szempontként emelte ki, hogy a szemléletformálást a fiataloknál kell kezdeni, hiszen ezeket az információkat, tudásanyagot a későbbiekben majd tovább tudják adni utódaiknak is. Megjegyezte, a települések egyre inkább hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, egy tudatosabb életmódra való törekvés figyelhető meg a lakosság körében.

Ezt követően a hajdúböszörményi – a "Hulladékból termék" kiállítás az ő segítségükkel valósulhatott meg – képviseletében Gyöngyösi Imre is a szelektív hulladékgyűjtés, megsemmisítés és az újrahasznosítás jelentőségéről beszélt. A kiállítást úgy állították össze, hogy olyan tipikus hulladékokat válogattak, amelyek egyrészt szelektíven gyűjthetők, másrészt jelentős százalékban vannak jelen az átlagos magyarországi háztartásokban. A szelektív hulladékgyűjtésen kívül a kiállítás lényeges eleme és elsődleges mondanivalója maga a hulladék megelőzés, újrahasznosítás, illetve újrahaszálat fontossága. Gyöngyösi Imre erre szemléletes példaként a befőttes üveget említette, amelyet a háztartásokban könnyen lehet a későbbiekben is hasznosítani. A résztvevők a kiállításon az újrahasznosítás számos lehetőségét, formáját láthatták, többek között magyarországi cégek által hulladékokból gyártott termékeket (pl. műanyag virágalátétek, karton bútorok). A kiállításon a komposztálást, mint ősrégi hulladékhasznosítási módszer is megtekinthető volt.

Megyesi Ibolya projektmenedzser a jelenlegi munkálatokról adott tájékoztatót a rendezvényen résztvevők számára. 2012 szeptemberében kezdődött a rekultiváció és jelenleg 22 településen folynak a munkálatok. Ennek megfelelően reményeik szerint még ebben az évben befejeződhet mind a 36 település 34 volt szeméttelepének rekultivációja, melynek célja a környezet eredeti állapotának teljes visszaállítása. A projektmenedzser felhívta a figyelmet  arra, hogy mind kommunális, mind ipari hulladékból nagyon nagy mennyiség halmozódik fel (akár 50-60 ezer köbméter), ezt a problémát mindenképpen kezelni kell. Erre megfelelő megoldásnak tartja a korábban már bemutatott központi hulladéklerakó-és hasznosító telepet. Magyarország egész területén várhatóan 2015 végére megtörténnek a térségünkhöz hasonló rekultivációk.

A rendezvény keretén belül lehetősége volt mindenkinek, hogy megmérje az ökológiai lábnyomát. Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. Az ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia...).

A projektről - a nyitókonferencia kapcsán - korábbi  is beszámoltunk. A beruházás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül valósulhatott meg, összköltsége bruttó 1.758.192.500 forint, amelynek 85%-a Európai Uniós, 15%-a pedig állami finanszírozás.

A Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás tevékenységéről, legfrissebb híreiről a tájékozódhatnak, ahol a fenti projekttel, illetve a környezetvédelemmel kapcsolatos fotók, képek is megtekinthetők.

A szelekítv hulladékgyűjtéssel, újrahasznosítással kapcsolatos információk, pályázatok, események széles tárháza található az ÖKO-Pack Kht. , ahol egy -  mindenki számára ajánlott - "Minden, amit a szelektív hulladékgyűjtésről tudni kell" című is megnézhető, letölthető, vagy ingyenesen megrendelhető.

 

 

 

 

You have no rights to post comments