artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Fotó: H. Szabó Sándor /ORFK/

Március eleje óta immár a nyolcadik tiszai árhullám tetőzött tegnap este Vásárosnaménynál, ami kihatással van a Tisza középső szakaszának vízállására is. A Felső-Tiszán lezajlott jelenség várhatóan Szolnoknál is kissé megemeli a tetőzés szintjét, vagyis a vízmérce a korábban várt 870 centiméter helyett mintegy 10-15 centiméterrel magasabban, a kilenc méterhez közeli értéknél állhat majd meg, és a tetőzés időpontja is eltolódik.

Továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség 458 kilométeren, így a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól a mezőtúri árvízkapuig,  a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól Csongrádig, a Tiszán Kisköre és Csongrád között, valamint a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a  Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig. A szolnoki önkormányzat a kezelésében lévő védvonalakon szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn.


 

 

 

 

 

 

 

Továbbra is szivattyúzzák a tiszaburai református templom melletti drénaknában felgyülemlett vizet, ezt a munkát az Ökumenikus Segélyszervezet végzi. Ugyanilyen munkálatok kezdődtek a szolnoki Gutenberg téren is a pincék szárazon tartása érdekében. A Tisza szálló pincéjében a helyiségek közötti vízátfolyást harminc homokzsák hivatott megakadályozni. Ugyancsak Szolnoknál, a Tisza jobb partján, a Milléri szakaszon a 2010-ben megépített ellennyomó medencesort megerősítették ezer, kaviccsal töltött zsákkal, és kiegészült a tószegi lovarda mögötti töltés is.
 


 

 

 

 

 

A Zagyva apadása és a befogadó csatornák vízszintjének csökkenése miatt egyre több helyen le lehet állítani a belvízmentesítő szivattyúkat, csökken a naponta átemelt víz mennyisége is. A vízminőség javítása érdekében – felkészülve az öntözési idényre – tegnap óta a Kiskörei-tározóból friss vizet engednek a Nagykunsági-főcsatornába, így az árvízi helyett ismét öntözési üzemmódban működik.

Katasztrófavédelem

You have no rights to post comments