artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt második fokozatú (NARANCS) figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas megye területére, mert holnap a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Kedd éjféltől szerda délutánig országszerte erős, néhol viharos szél alakulhat ki.

 

Szerdán napközben a Nyugat-Dunántúlon 10 centiméternél is több friss hó hullhat, ezért Vas és Zala megye teljes területén, Győr-Moson-Sopron nyugati részén, valamint Veszprém megye magasabban fekvő területein hófúvásra kell számítani. Ugyanakkor a Dunántúl többi részén havas eső, eső egyaránt előfordulhat.

A szélsőséges időjárás által érintett megyékben útnak indulók tájékozódjanak az előrejelzésekről és az utak állapotáról, és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Borult lesz az ég. Országszerte, holnap napközben egyre inkább az északi és keleti tájakon számíthatunk jelentős csapadékra: általában ismétlődő eső, záporeső lesz a jellemző, azonban főként a Nyugat-Dunántúlon havas eső, havazás várható. Az északi, északkeleti, szerdán az északnyugatira forduló szél megerősödik, éjszakától nyugaton helyenként viharossá fokozódik, emiatt ott átmenetileg hófúvás is kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 8, a Nyugat-Dunántúlon 0 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán az ország nagy részén 1, 9 fok között várható, de a Tiszántúlon 10, 12 fok is lehet.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az időszak elején és végén néhány órára kisüt a nap, csak szórványosan valószínű eső, zápor, hózápor, közte többnyire erősen felhős, esős idő lesz.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2, +4 fok között változik, csak szombaton lesz enyhébb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 5, 10, később 7, 13 fok között alakul.

A katasztrófavédelem jelentése:
 
Fejér megye északi részének vízfolyásai apadnak, de a megye egyes településein, vízfolyásain korábban elrendelt készültségi szinteket továbbra is fenntartják. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán másodfokú, Gánton harmadfokú belvízvédelmi készültség van. Székesfehérváron az elsőfokú árvízvédelmi készültség részeként az önkormányzat a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében a Lugosi árok vizét március 31. óta szivattyúkkal emeli át a Gaja-patak felé. A patak felső szakaszán vasárnap óta 70 centiméterrel csökkent a vízállás, míg a Bodajk-Mór vízfolyás 40 centimétert apadt. Bodajkon a vasárnap kihelyezett homokzsákokat az esetleges későbbi árhullám levonulása miatt megelőzési intézkedésként még nem bontják vissza.
Vízeltávolítás miatt három alkalommal kérték a móri önkormányzati tűzoltók segítségét a mai napon. Móron egy családi ház alagsorában gázkazánt és hűtőszekrényt veszélyeztetett a víz, Bodajkon pedig egy általános iskola pincéjébe tört be a víz, amelyet búvárszivattyúval távolítottak el, majd délután egy háromemeletes társasház alagsorából szivattyúzták ki a vizet.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Dunán nem várható árhullám. Győr-Moson-Sopron megyében a Fertő menti belvízvédelmi szakaszon az eddigi elsőfokú készültséget a központi védelemvezető 18 órától másodfokúra emeli. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Rábán a levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrológiai helyzet miatt. Jelenleg is apad a Cuhai-Bakony-ér és a Sokoróaljai-Bakony-ér. A megye több pontján is belvízvédelmi készültség van, így a Rábca és a Marcal mentén, a Rába felső belvízvédelmi szakaszán. A megye öt útján félpályás forgalomkorlátozás van jelenleg is.

Zala megye folyói folyamatosan apadnak, kivétel a Zala folyó Kis-balatoni szakasza, ahol a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság délután 16 órakor másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el, a folyó vízállása a Zalaapáti vízmércénél jelenleg 276 centiméter. A megye tűzoltói délután Pakodon az összegyűlt belvíz Zala folyóba történő átemelésén dolgoztak szivattyúk segítségével. A másik beavatkozásra Keszthelyen volt szükség, ott egy családi ház pincéjébe mintegy 15 köbméter víz tört be.

Tovább apad a Rába folyó Vas megyében Körmendnél, és Sárvárnál is lassul a vízszintemelkedés. Továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Rába körmendi és sárvári szakaszán, valamint Ragyogó-hídnál.
A mai napon eddig összesen 23 esetben volt szükség az időjárásból adódó tűzoltói beavatkozásra, jelenleg további egy beavatkozás zajlik. Minden esetben lakóházak pincéjében felgyülemlett vizet kellett eltávolítani. A megyében már csak öt teljesen lezárt útszakasz van, kilenc úton forgalomkorlátozásra kell számítani.

A Somogy megyében található magas partfalak mentén bekövetkezett földcsuszamlások kapcsán a katasztrófavédelem soron kívüli helyszíni szemlét kezdeményezett, amelybe a további intézkedések meghozatala érdekében geológus szakértőt is bevont. Kora délután Fonyódon csúszott meg a magaspart, amely az alatta húzódó 7-es számú főközlekedési utat, valamint hét nyaralót veszélyeztet. A 7-es számú főutat a veszélyhelyzet elhárításáig a hatóságok lezárták.
A meteorológiai előrejelzések alapján az esti órákban várhatóan megerősödik a szél, 70-90 kilométeres óránkénti széllökésekre is lehet számítani. A dél-somogyi áradások kezelése érdekében soron kívüli ülést tartott a Barcsi Járási Helyi Védelmi Bizottság, és megkezdte működését a bizottság katasztrófavédelmi operatív törzse is.
A Rinya patak kritikus szakaszaira több ezer homokzsákot és homokot deponáltak. Péterhidán az áthaladó vasútvonalon pedig sebességkorlátozást rendeltek el.

Csongrád megyében a Körösök közül a Fekete-Körösön mutatkozott a leghevesebb áradás, román területről második fok fölötti vízállást is jelentettek. A magyar mértékadó vízmércék közül most csak Ant, Gyoma, és Szarvas van készültségi szint felett. Szarvasnál a tetőzés péntek délutánra várható. A Maros vízgyűjtőjét a Tisza többi részvízgyűjtőjénél lényegesen kevesebb csapadék érte, így ebből a következő napokban a magyar szakaszon áradás igen, de készültségi szintet meghaladó vízállás nem várható. Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, a vízállás Szegednél az elsőfokú készültségi szint alatt megállhat. A továbbiakban Csongrádnál és Mindszentnél mérsékelt apadásra, Szegednél alig változó vízszintekre, majd a hét közepétől a mellékfolyók – Maros, Körös és a Felső-Tisza árhullámai miatt – ismét áradásra lehet számítani.

Békés megyében továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Kettős-Körösön és a Fekete-Körösön. A megye öt települési önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, egy településen – Kötegyán – másodfokú a készültség, négy településen –Békéscsaba, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Körösladány – pedig elsőfokú készültség van érvényben.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Hajdú-Bihar megyére eső területén jelenleg is kilenc védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség. Elsőfokú a Kösely-felső belvízvédelmi szakaszon, másodfokú a Tiszai-alsó, a Tiszai-középső, a Tiszai-felső, a Kadarcs-Karácsony-foki, a Kösely-alsó, a Hamvas Sárréti, a Berettyó-alsó valamint a Berettyó-felső belvízvédelmi szakaszon. A mai nap folyamán eddig öt esetben riasztották a debreceni tűzoltó egységeket a felgyülemlett csapadékvíz eltávolítására, ebből három esetben kellett beavatkozni.

Kedden mindössze három alkalommal volt szükség a Pest megyei katasztrófavédelem segítségére. Továbbra is elsősorban a pincékben, garázsokban megjelenő nagy mennyiségű talajvíz, valamint a vízzel megtelt árkok jelentenek problémát.
A Zagyva Szentlőrinckátai és az Ipoly Ipolytölgyesi szakaszán jelenleg is másodfokú készültég van érvényben annak ellenére, hogy a tegnap mért vízállásokhoz képest előbbi harminc, utóbbi húsz centimétert csökkent.

Az aktuális információkról a (az aktuális veszélyjelzésekről a ) és a oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban a és a oldalon, a vízügyi helyzetről pedig a oldalon találhatnak információkat.

You have no rights to post comments