artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint késő estétől kedd reggelig sokfelé várható talaj menti fagy. Holnap jelentős mennyiségű csapadék várható, éjfélig a délnyugati megyékben 20-30 milliméterre van kilátás, a legtöbb Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében eshet. A Nyugat-Dunántúlon havazás is valószínű, ám a lehulló hó síkvidéken a talajfelszínen csak átmenetileg maradhat meg. Ma az ország jelentős területén ár- és belvíz elleni védekezéssel telt a húsvét hétfő, az érintett hatóságoknak harminchárom településén kellett valamilyen módon beavatkozniuk. A belvízzel elöntött terület nagysága összesen 145 ezer hektár, ebből hatvanháromezer vetés-szántó.

 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.04.02. kedd éjfélig

Hétfő késő estétől kedd reggelig sokfelé várható talajmenti fagy, de északon 2 m-es magasságon is számítani kell fagyra. Hétfőn a nap első felében az Alföld keleti részén, kedden a Nyugat-Dunántúlon havazás is valószínű, ám a lehulló hó csak átmenetileg marad meg a felszínen.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Ma erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főleg az Alföldön hosszabb időre is kisüthet a nap. Sokfelé számíthatunk csapadékra: a Dunántúlon délutánig eső, havas eső, havazás várható, majd szűnik a csapadék; a Dunától keletre jelentős eső valószínű, zivatarok is kialakulhatnak, de az éjszaka első felében már a Tiszántúlon is megszűnik a tartós csapadék, és a felhőzet is többfelé felszakadozik, csökken. Holnap a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütés mindenütt várható, számottevő csapadék nem lesz. Ma a Dunántúlon az északnyugati, a Dél-Alföldön a déli szelet kísérhetik viharos széllökések, de zivatar környékén is előfordulhat viharos szél. Holnap már csak északon erősödhet meg a nyugati, északnyugati szél, estére ott is mérséklődik a légáramlás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 5, 10 fok között várható.

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

Többnyire erősen felhős vagy borult idő várható, napsütésre inkább csak csütörtökön, illetve az időszak elején és végén északkeleten számíthatunk. Csapadék kedden-szerdán országszerte, pénteken főleg délen várható. Nagyrészt esőre van kilátás, de az időszak első felében nyugaton havas eső, havazás is valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének legalább 90 százalékán lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 fok közelében alakul, de a szerdára virradó éjszaka keleten enyhébbnek ígérkezik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első felében nyugaton 3, keleten 10 fok körül, később többnyire 6, 12 fok között várható.

A katasztrófavédelem jelentése:

Hétfőn a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére estig összesen tíz helyszínről érkezett olyan segélyhívás, amely alapján tűzoltói beavatkozásra volt szükség, jellemzően lakóházakhoz hívtak segítséget, ahol a víz talajszint alatti helyiséget árasztott el. Emellett néhány helyen homokzsákos védekezést kezdett az elsőként kiérkező hivatásos tűzoltó raj, amit aztán a települési erők folytattak. A legkomolyabb esemény a kora délutáni órákban következett be, amikor a Kerka-patak egy gátként funkcionáló út felett átcsapva Lovászi település egy mélyebben fekvő részét árasztotta el. A helyszínre vonuló lenti hivatásos tűzoltók kilenc gyermeket és két nőt helyeztek biztonságba, a férfiakat pedig bevonták a homokzsákos védekezésbe. Az így épített gát megvédi a lakóházakat, ettől függetlenül a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója fenntartja lakosságvédelmi intézkedéseit, így a biztonságba helyezett gyermekek, nők és idősek az éjszakát a rokonoknál vagy az önkormányzat közösségi épületeiben töltik, várhatóan reggel költözhetnek vissza otthonukba. A kiürített épületeket a rendőrség, a megépített nyúlgátak működését a településrész férfi lakossága őrzi. A védekezés során itt Lovásziban több mint kétezer homokzsákot építettek be. A Kerka felső szakaszán már hajnal óta apadás volt tapasztalható, az alsó szakaszon azonban még csak tetőzik, a vízügyi szakemberek ezután várják a lassú apadást. A megyében a felszíni vízfolyások szinte mindegyike apad, a Zala Zalabérnél ezekben az órákban tetőzik, ez az árhullám azonban az alsó szakaszra várhatóan kedden ér, a vízügyi szakemberek oda harmadfokú árvízi védekezési készültséget prognosztizálnak. A Mura Letenyénél 353 centiméteren tetőzik.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján Győr-Moson-Sopron megye vízgyűjtőin vasárnap hajnaltól többfelé fordult elő eső, havas eső, illetve havazás. A Felső-Rábán elindult árhullám miatt a Rába az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén teljes szakaszán árad. A vízállás Ragyogónál hétfő este tetőzhet az elsőfokú készültségi szintet, vagyis 150 centimétert meghaladó vízállással. A tetőzés a völgyi vizek levonulásának függvényében pontosítható. Jelenlegi tájékoztatások alapján a Rába Nick alatti szakaszán Vágnál az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint körüli, Árpás térségében e készültségi szintet meghaladó tetőző vízszintek kialakulására kell számítani. A Cuhai Bakony-éren Bakonybánknál vasárnap a késő esti órákban tetőzött az árhullám, 234 centiméteren, reggelre már intenzíven apadó képet mutatott, a vízügyi igazgatóság szakcsoportjának friss mérései alapján jelenleg 105 centiméteres a vízállás. Mezőörsnél a hajnali órákban történt meg a tetőzés, azóta ott is apadó a vízjárás. Bőnynél az árhullám tetőzését 260 – 270 cm körüli vízállással várják. A Sokoróaljai Bakony-ér Győrszemerénél hajnalban tetőzött, 195 centiméteren, reggelre itt is apadt. Vitnyéden napközben is folytatódtak az éjszaka megkezdett védekezési munkálatok, a szivattyúk a kritikus pontokon folyamatosan üzemeltek. A levonuló árhullámok, illetve a jelentős belvízi elöntések miatt a megyében négy belvízvédelmi szakaszán van készültség. A vízszint a Hanság-Rábca belvízrendszer gyakorlatilag teljes hosszán, valamint a Rába – Marcal vízrendszerében Árpásnál és Gyirmótnál is meghaladja a szivattyúzási határt.

Vízelvezető árkokban és pincékben felgyűlt víz eltávolítása miatt vasárnap kilenc, hétfőn estig hat alkalommal kérték a hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységek, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületek segítségét Fejér megyében. A legtöbb bejelentés Bodajkról és Mórról érkezett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden újabb csapadék várható. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján a Szent László-patak és a Váli-víz vízszintje tetőzés körüli szintet ért el, medréből nem lépett ki. A fehérvárcsurgói víztározó és a Gaja-patak vízszintje csekély mértékben emelkedett. A Magyar Közút Nzrt. tájékoztatása szerint a 81-es főutat Fehérvárcsurgóval összekötő 8205-ös út továbbra is le van zárva. Fehérvárcsurgót Bodajk felől lehet megközelíteni.

Apadnak a folyók Vas megyében, de a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, illetve a Pinkán Felsőcsatárnál. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felügyelete alá tartozó Ragyogó-hídnál elsőfokú készültség van. Hétfőn összesen huszonegy esetben volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. A hivatásos és önkormányzati tűzoltókon kívül négy önkéntes tűzoltó egyesület összesen tizennyolc emberrel és négy eszközzel vett részt a helyi vízkárok felszámolásában. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezer homokzsákot küldött Ölbőre, megelőzés céljából. Az előző napi védekezési munkálatok helyszínein, vagyis Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, Táplánszentkereszten a kiépített védőműveket nem bontották el, hogy egy esetleges későbbi áradásnál is hasznosak legyenek. A közútkezelő kora délután megszüntette a korlátozást a Csénye és Bögöt közötti összekötő úton, a forgalom rendőri irányítás mellett haladhat.

Nógrád megyében folyamatosan apad az Ipoly Ipolytarnócnál, a hajnalban kitelepített két család már visszaköltözhetett otthonába. A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően az Ipoly vízállása Ipolytarnócnál az este öt órakor közzétett adatok alapján tovább, 393 centiméterre csökkent, azonban az árvízvédelmi készültség fokozata továbbra is a legmagasabb, harmadfokú. Az Ipoly Nógrádszakálnál jelenleg 346, Balassagyarmatnál 317 centiméter, ami enyhe emelkedést jelent, továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Dobroda-patak Litkénél folyamatosan apad. A maconkai víztározónál 460 centiméter a vízállás, ez öt centiméteres csökkenést jelent a délutáni helyzethez képest. A Zagyván a nemti-dorogházai, a maconkai, valamint a pásztói szakaszon egyaránt csökkenő vízszintet mértek. A mátraverebélyi tározó jelenleg 410 centiméteren áll.

Pest megye területén jelentősebb beavatkozást igénylő esemény a mai nap során az ár- és belvízi helyzettel kapcsolatban nem történt. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva szentlőrinckátai szakaszán, illetve az Ipolyon Ipolytölgyes mentén.

Veszprém megyében hétfőn összesen tizenöt estben vonultak a tűzoltók különféle káresetekhez, többnyire pincék, ciszternák, vízelvezető árkok, vasúti aluljáró szivattyúzását kellett elvégezni. A közútkezelő által lezárt 8305-ös számú utat a délutáni órákban visszaadták a forgalomnak.

Somogy megyében az ár- és belvíz elleni megyei és a helyi szintű megelőző védelmi intézkedéseket, valamint a védekezést egyaránt a katasztrófavédelem koordinálta. Az áradások és a belvíz által veszélyeztetett települések (Babócsa, Berzence, Csurgó, Drávaszentes, Péterhida, Segesd, Szentbalázs, Kaposvár, Kaposszerdahely, Felsőmocsolád, Marcali, Bedegkér, Zamárdi) védelmét a települési önkormányzatok szervezték, helyi civil erők mozgósításával. Az érintett települések önkéntes tűzoltó egyesületei és civil lakossága helytállt a húsvéti ünnep idején is. A Kapos folyón jelenleg kisebb mértékű, a megye kisebb vízfolyásain pedig már jelentős apadás tapasztalható.

Az aktuális információkról a (az aktuális veszélyjelzésekről a ) és a oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban a és a oldalon, a vízügyi helyzetről pedig a oldalon találhatnak információkat.

You have no rights to post comments