artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megye területére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, mert a prognózis szerint ott egy nap alatt több mint 20 milliméter eső hullhat. A télies időjárás, az ár-, illetve a belvíz az ország számos területén ad munkát a katasztrófavédelemnek.

 

Vasárnap este a Tiszántúlon és Borsodban még előfordul helyenként zivatar. Kis valószínűséggel heves zivatar (szél > 80 km/h, jégátmérő: ~ 2 cm) is lehet. Szintén keleten egy-két helyen rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék (> 20-25 mm) is hullhat. Hétfőre virradóan egyre több helyen fagypont közelébe csökken a hőmérséklet, emiatt az ország túlnyomó részén talajmenti fagy várható.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma főként északon, éjszaka és holnap délelőtt elsősorban délen, délkeleten szakadozhat fel a felhőzet, egyébként erősen felhős vagy borult idő ígérkezik. Eleinte délen és keleten várható még kisebb eső, majd késő délutántól délnyugat felől újra egyre többfelé ered el az eső. Holnap sokfelé számíthatunk esőre, északnyugaton azonban havas eső, hó is valószínű. Összességében ismét jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Vasárnap a Dunától keletre szórványosan zivatar is kialakulhat. Reggelig csak helyenként élénkülhet meg a keleties szél, holnap azonban a Dunántúlon az északnyugati, az Alföldön a délnyugati szél megerősödik, sőt nyugaton viharos széllökésekre is számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Dunántúlon 3 és 15, másutt 12 és 20 fok között várható, északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legmelegebb. Napközben a Dunántúl északi felén már csökken a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn és csütörtökön a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, kedden és szerdán viszont borult időre van kilátás ismét sokfelé jelentős mennyiségű esővel, záporral, a nyugati határvidéken havas eső, hó is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 100 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben és az időszak legvégén általában -3, +4, közte 2, 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5, 12 fok között változik.

A Katasztrófavédelem jelentése:

Vas megyében többségében még áradnak a vízfolyások, de megkezdődött az apadás a Gyöngyösön Kőszegnél, a Pinkán Felsőcsatárnál, valamint a Répcén Répcevisnél.  Délután két órakor tetőzött a Rába folyó Szentgotthárdnál, Körmendnél a tetőzés a holnap reggeli órákra várható. Az előrejelzések szerint a Rába völgyében jelentősebb völgyi elöntések várhatók Körmend felett és alatt is, a tetőzés itt is a holnap reggeli órákra tehető. A vízügyi igazgatóság továbbá arra is figyelmeztet, hogy a Sorok-Perint mellett akár jelentős elöntésekkel is számolni kell.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a délelőtti óráktól megerősített szolgálatot lát el a megyei főügyelet és a műveletirányítási ügyelet a beavatkozások irányítása érdekében.
A mai napon este fél hétig összesen 28 alkalommal volt szükség az időjárásból adódóan tűzoltói beavatkozásra. Vas megye tűzoltói jellemzően vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre, illetve az erős széllökések és a felázott talaj miatt kidőlt fákat távolítottak el. A védekezési és megelőzési munkákban a három hivatásos és öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokságon kívül 13 önkéntes tűzoltó egyesület is részt vesz összesen 86 fővel és 13 eszközzel. Vasárnap 13 településen volt szükség helyi vízkár miatti védekezési munkálatokra.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a védekezési munkálatokhoz tizenkétezer homokzsákot, melles gumicsizmákat, valamint három szivattyút biztosított. Jelenleg is folynak a védekezési munkálatok Szentpéterfán, Jákon, Ostffyasszonyfán, Söptén, illetve Táplánszentkereszten. A települési védekezés irányítására hivatásos tiszteket is vezényeltek. A lezárt útszakaszok száma csökkent, ezekről a megyei igazgatóság honlapján olvasható részletes információ.
 
A Tolna megyében a kora esti órákban a megye valamennyi vízfolyamán vízszintcsökkenés tapasztalható. Varsádon a Kossuth utcában a völgyből lefolyó csapadékvíz kimosta az út alól a talajt, emiatt az használhatatlanná vált, az érintett útszakaszt lezárták. Gépjárművel nem, de gyalogosan az utca minden oldalról megközelíthető. A Simontornyai Szekszárd belvízvédelmi szakaszon, a Pálfai-Sárszentlőrinc-Borjád alszakaszokon a vízügyi igazgatóság elrendelte a másodfokú belvízvédelmi készültséget. Dombóvár Lehel soron továbbra is dolgoznak az átemelő szivattyúk, míg a többi veszélyeztetett területen figyelőszolgálat működik. A sok csapadék következtében a megyére jellemző löszös területeken lecsúszásokra, leomlásokra kell számítani. Tolna megyében továbbra sincs lakóépületeket, illetve utakat veszélyeztető esemény.
 
Jelentősen megemelkedett a vízszint Fejér megye északi részén lévő vízátfolyások vízgyűjtő területein. Március 31-én Székesfehérváron és Bodajkon volt szükség közvetlen védekezésre. A hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységeket, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületeket emellett több alkalommal kérték segítségül olyan ingatlanokhoz, ahol a problémát a vízelvezető árkok átereszeinek eldugulása okozta, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy a belvíz és a csapadékvíz hatékony, szabályozott elvezetése, a károk megelőzése érdekében rendkívül fontos a belterületi árokrendszerek takarítása. 
Közvetlen védekezésre két helyen van szükség. Székesfehérváron a Gaja-patak megemelkedett vízszintje folyamatosan visszaduzzasztja a Lugosi-árok vizét, amely a maroshegyi városrész vizét gyűjti össze és vezeti a Gajába. Ezért az önkormányzat védekezési tevékenységet végez a Székely utcai zártkerti ingatlanokban élők védelme érdekében, és a Lugosi árok vizét szivattyúkkal emelik át a Gaja-patak felé. 
A Mór-Bodajk vízfolyás vízgyűjtő területén is jelentősen megemelkedett a vízszint. A Gaja-patak vízszintjének megemelkedése miatt Bakonycsernyén is felkészültek a védekezésre. A település védelmét jelenleg a tavaly megépített védmű biztosítja.
 
Baranya megyében a kora esti órákban a vízfolyások közül már csak a Fekete-víznél tapasztalható kismértékű vízszintemelkedés. A katasztrófavédelem tűzoltóegységei a délután folyamán Hetvehely, Szigetvár és Szentlőrinc településen végeztek vízszivattyúzási feladatokat. Árvízi védekezési munkálatok Magyartelek és Okorág településeken zajlanak. Mindkét helyszínen szivattyúk üzemelnek, továbbá minden veszélyeztetett helyszínen figyelőszolgálat működik.
 
Győr-Moson-Sopron megyében szintén jellemzően vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre a hivatásos és az önkéntestűzoltó-egységek. A Cuha-Bakonyér vízszintje megnövekedett, emiatt Mezőörs településen is megkezdődtek a védekezési munkálatok. Teljes útzár van érvényben Fertőszentmiklós-Csapód, Pusztacsanád-Iván közötti útszakaszokon.
 
Zala megye területén este hét óráig harmincegy esetben avatkoztak be a tűzoltók, főként műszaki mentésekhez, például kidőlt fákhoz, illetve szivattyúzni riasztották a katasztrófavédelmet. A Zala folyó vízszintje tovább apadt Zalalövőnél, de a Mura még emelkedik, vízállása Letenyénél 303 centiméter. Árvízi védekezés tizenkét településen, illetve településrészen zajlik. Egy lezárt útvonal mellett tizenkét útszakaszon van érvényben forgalomkorlátozás. A kora esti órákban jelentősen csökkent a beérkező segélyhívások száma.
 
Veszprém megyében a mai napon az esőzés miatt húsz esetben érkezett káresetről szóló jelzés. Az esetek többségében családi házak pincéjében, vízelvezető árkokban, ciszternákban felgyülemlett vizet kellett szivattyúval eltávolítani.
 
Pest megyében este hat óráig csaknem negyven műszaki mentéssel kapcsolatos bejelentés érkezett a műveletirányítási központba. Az esőzés miatt megnövekedett talajvíz főként Cegléd, Érd, Szentendre, Vác, és Szigetszentmiklós területén okoztak problémákat. A tűzoltók ezeken a helyszíneken folyamatosan szivattyúzták a vizet, illetve homokzsákokat rakodtak. Miután Szentendrén a Bükkös-patak kilépett medréből, a tűzoltók közel hat órán keresztül öt helyszínen mintegy négyszáz homokzsákot rakodtak ki annak érdekében megakadályozzák, hogy a víz betörjön a kertekbe, pincékbe és garázsokba. A patak jelenlegi vízállása 125 centiméter, a lakóingatlanokat közvetlenül nem veszélyezteti. A vízelvezető árkok több településen teltek meg és léptek ki medrükből, ezeket munkagépek segítségével kitakarították, illetve szivattyúval eltávolították a felgyülemlett vízmennyiséget.
 
A Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóson másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, mivel a nagy mennyiségű hó és az esőzés hatására a város Tass felőli részén, valamint a mélyen fekvő részein jelentős mértékben megnőtt a belvízzel elöntött területek nagysága és ez veszélyezteti a belterületi lakóépületeket. Az érintett körzetekben a belvíz miatt a talajvíz is megemelkedett, ami szintén jelentős veszélyt jelent, elsősorban a régi építésű vályog épületekre. Jelenleg az elsődleges feladat a mélyen fekvő részeken lévő lakóházakhoz közelítő víz visszaszorítása szivattyúzással.
 
A Nógrád megyei Somoskőújfalu településen a kárelhárítás az esti órákban is zajlik. Itt az esőzések miatt tíz négyzetméteren leomlott támfalhoz, valamint az omlás miatt megdőlt két veszélyes fához riasztották a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat.

Az aktuális információkról a és a oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a és a oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.

Folyamatosan nyomon követhető aktuális időjárás és riasztások: ,

Térképes vonatinfó Magyarország összes vonatjáratának aktuális helyzetéről:

OMSZ, Katasztrófavédelem

You have no rights to post comments