artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém Zala megye területére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki, mert a prognózis szerint ott egy nap alatt több mint 20 milliméter eső hullhat. A szolgálat ugyanakkor Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére mára is fenntartotta citromsárga figyelmeztető előrejelzését heves zivatar miatt, mert ugyan kis valószínűséggel, de előfordulhatnak erős széllel vagy nagy méretű jéggel érkező heves zivatarok.

 

A déli, délkeleti megyékben a mai napi csapadékösszeg sokfelé 20 mm fölött várható.

A Dunántúl északnyugati felében a vasárnap délutáni órákig területi átlagban 20-30 mm csapadék várható, a Dunántúl többi részén 20 mm vagy azalatti csapadék valószínű.

Vasárnap a déli, kora délutáni óráktól az esti, késő esti órákig döntően a Dunától keletre (kisebb valószínűséggel a Dunántúl délkeleti részén) többfelé intenzív záporokra, illetve szórványosan zivatarok kialakulására számíthatunk. A zivatarokat helyenként jégeső (1-2 cm körüli átmérő), viharos szél (60-70 km/h) és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (15-30 mm) kísérheti.

Vasárnap a délutáni, esti órákban északnyugaton viharos (60-70 km/h) széllökések kísérhetik az északnyugati szelet.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Ma főként északon, éjszaka és holnap délelőtt elsősorban délen, délkeleten szakadozhat fel a felhőzet, egyébként erősen felhős vagy borult idő ígérkezik. Eleinte délen és keleten várható még kisebb eső, majd késő délutántól délnyugat felől újra egyre többfelé ered el az eső. Holnap sokfelé számíthatunk esőre, északnyugaton azonban havas eső, hó is valószínű. Összességében ismét jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Vasárnap a Dunától keletre szórványosan zivatar is kialakulhat. Reggelig csak helyenként élénkülhet meg a keleties szél, holnap azonban a Dunántúlon az északnyugati, az Alföldön a délnyugati szél megerősödik, sőt nyugaton viharos széllökésekre is számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Dunántúlon 3 és 15, másutt 12 és 20 fok között várható, északnyugaton lesz a leghidegebb, délkeleten a legmelegebb. Napközben a Dunántúl északi felén már csökken a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn és csütörtökön a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, kedden és szerdán viszont borult időre van kilátás ismét sokfelé jelentős mennyiségű esővel, záporral, a nyugati határvidéken havas eső, hó is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 100 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kezdetben és az időszak legvégén általában -3, +4, közte 2, 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5, 12 fok között változik.

A Katasztrófavédelem jelentése:

A Dunántúl északnyugati felében a délutáni órákig területi átlagban 20-30 milliméter csapadék várható, a Dunántúl többi részén 20 mm vagy annál kevesebb csapadék valószínű. Az Északi-középhegység térségében is 10-20 mm közötti csapadék eshet. A nap folyamán a Dunántúl nyugati, északnyugati térségében egyre inkább havas eső, havazás lesz a jellemző. A déli, kora délutáni óráktól az esti, késő esti órákig döntően a Dunától keletre (kisebb valószínűséggel a Dunántúl délkeleti részén) többfelé intenzív záporokra, illetve szórványosan zivatarokra számíthatunk, amelyeket helyenként 1-2 centiméteres jég, 60-70 km/órás erejű, viharos szél és néhol jelentősebb mennyiségű, akár 15-30 milliméternyi csapadék kísérhet. A délutáni, esti órákban északnyugaton viharos széllökések kísérhetik az északnyugati szelet.
 
A Dunántúlon és az észak-keleti országrészben sokfelé esik az eső, ezeken a területeken a fő- és alsóbbrendű utak burkolata vizes, az Alföldön már többnyire száraz. A hőmérséklet fagypont felett van, így síkosságot nem jeleztek. A látási viszonyok jók, köd nem alakult ki.
 
A magyarországi folyószakaszokon 912 km hosszon első (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 86 km hosszon másodfokú (Hortobágy-Berettyó) árvízvédelmi készültség van érvényben. Négy megye tizenhét településén árvízi védekezés zajlik, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 80700 hektár. Tizenegy vízügyi igazgatóság területén huszonhét szakaszon első- és huszonkilenc szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.
 
Azokon a területeken, ahol az elmúlt huszonnégy órában árvízi védekezést folytattak, figyelőszolgálat működik, a védekezéshez szükséges anyagok és technikai eszközök biztosítottak. Éjfél óta új helyszínen történt beavatkozásról nem érkezett jelentés.
 
Tolna megyében két kritikus térségre kellett összpontosítani az éjszaka.
Egyrészt Csikóstőttős és Kaposszekcső védelmére, másrészt a Kapos Dombóvártól Simontornyáig tartó szakaszára, kiemelt jelentőséggel Döbrököz védelmére.
Csikóstőttős védelme érdekében az esti óráktól a katasztrófavédelem a vízüggyel és az önkormányzatokkal közösen a meglévők mellett további három vízmércepontot hozott létre. A folyamatosan leolvasásnak köszönhetően olyan adatok álltak rendelkezésre, amelyek megfelelő időelőnyt biztosítottak az operatív beavatkozáshoz. A felső szakaszon a Kapos vízszintje mintegy tíz centiméterrel emelkedett, majd le is csökkent az éjszaka, viszont annak beérkezésekor a veszélyeztetett területen nem fogja elérni a tegnap déli szintet sem, miközben a lenti rész még apadt is. Döbrököznél az esti órákban intenzív munkával homokzsákokból készült ideiglenes védmű. Önkéntesek, tűzoltók és a Gemenc Mentőcsoport, összesen hatvan ember ötezer homokzsákot rakott le hajnali fél háromra. Ezzel a település biztonságban van, pedig a Kapos vízszintje az éjszakai órákban enyhén emelkedett, (8-10 cm), és most már elhúzódó magas vízszintre kell errefelé számolni.
 
Somogy megyét szombaton a késő délutáni órákban érte el az újabb csapadékhullám és éjjel tizenegyig változó intenzitással folyamatosan esett, összességében 12-13 milliméter friss csapadék érte a Kaposvár környéki vízgyűjtőt. A vízfolyásaink szintje ennek megfelelően emelkedésnek indult. Tegnap 23 óráig lassú ütemű, óránként 1-2 centiméteres vízszintemelkedés volt megfigyelhető, utána a Kaposon intenzívebb áradás kezdődött, óránkén 4-6 centiméteres emelkedéssel. Hajnali 3 órától állt vissza a lassabb áradás, azóta óránként 1 centiméterrel növekszik a vízszint. Az intenzív csapadékzóna hajnali 1 órára elvonult. Vasárnap kora reggel a megye nyugati felén esett, ennek azonban nincs érezhető hatása a Kapos vízgyűjtőjére. A Kapos Kaposváron vasárnap reggelre tetőzött, a vízmércék órák óta 299 centiméteres vízállást mutatnak. A folyó még visszaduzzasztja az Orci-patakot, viszont a 61-es számú főúton forgalomterelésre ez idáig nem volt szükség.
 
Baranya megyében a katasztrófavédelem Sásd és Vásárosdombó településeken a vízügyi igazgatósággal az esti órákban egy-egy vízmércét helyezett el a Baranya-csatornán lefolyó vízmennyiség mérésére. Az eredmények lassú apadást, illetve az esti esőzés következtében viszonylagos stagnálást mutatnak. A csertői víztárolónál folytatódik a leürítés, az Almás-patak és a Fekete-víz vízszintje emelkedést mutat. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a leürítés akár két-három napig is eltarthat. Szigetváron egy szupermarketet, illetve az Alpári Gáspár utcát nyúlgátak építésével védik a katasztrófavédelem állományából, illetve a helyi közreműködőkből álló szakemberek. A Pécsi-tó vízállása lassú emelkedést mutat.
 
Somogy és Baranya megyékben az árvízi védekezésben a Somogy és a Mecsek Mentőcsoportok is tevékeny részt vállaltak.

Az aktuális információkról a és a oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a és a oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.

Folyamatosan nyomon követhető aktuális időjárás és riasztások: ,

Térképes vonatinfó Magyarország összes vonatjáratának aktuális helyzetéről:

OMSZ, Katasztrófavédelem

You have no rights to post comments