artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a Heves és Nógrád megye kistérségéire ónos eső kialakulásnak veszélye miatt kiadott elsőfokú, azaz citromsárga riasztását. Szlovéniában és Szlovákiában a nagypéntek miatt kamionstop van érvényben, így a határok mentén egyre több a feltorlódott kamion, amelyeket a rendőrség ideiglenesen kijelölt parkolókba állít félre. Ez a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveket érinti. Szlovénia felé várhatóan este 21 órakor feloldják a korlátozást.

A reggeli, délelőtti havazást már jelentős részben esőzés váltotta fel, amelyek következtében az utak már vizesek. A csúszós, nedves útfelületek azonban veszélyt jelentenek a gépjárművel és a gyalogosan közlekedőkre egyaránt.

Szlovéniába a feloldásig is beléphetnek a szlovén rendszámú, élő állatot, veszélyes anyagot, romlandó árut szállító kamionok. A 2-es főút Nógrád megyei szakaszán 15 órától feloldották a kamionok közlekedési tilalmát.

A nap folyamán eddig közel 80 műszaki mentésnél segítettek a tűzoltó egységek a bajbajutottakon.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.03.30. szombat éjfélig:

Északkeleten helyenként ónos szitálás előfordulhat.

Szombaton a déli, délkeleti megyékben eshet 20 mm feletti csapadék ismétlődő esőből, záporból.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Túlnyomóan borult lesz az ég, legfeljebb holnap északon, északnyugaton szakadozik fel a felhőzet, és ott néhány órára kisüthet a nap. Ma eleinte többfelé várható eső, kezdetben északon, északkeleten még havas eső, ónos eső, havazás előfordulhat, majd egyre inkább délen és keleten valószínű eső, zápor. Holnap eleinte még délen és keleten lehet esőre számítani, majd napközben átmenetileg megszűnik a csapadék, de késő délutántól délnyugat felől ismét egyre többfelé várható eső. Jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Délen ma is, holnap is kialakulhat zivatar. Az ország nagy részén mérsékelt lesz a légmozgás, csak ma az Alföldön erősödik meg néhol a déli, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 8, 13 fok között valószínű, csak északkeleten lehet ennél kissé hűvösebb.

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak hétfőn lehetnek hosszabb napos időszakok is. Országszerte több alkalommal várható eső, záporeső. Kezdetben délkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat, az északnyugati országrészben pedig havas eső, havazás is előfordul.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 100 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte és az időszak végén általában 0, +7, közte nagyrészt -2, +3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén jellemzően 3, 11 fok között változik, azonban vasárnap keleten, délkeleten ennél több fokkal melegebb idő ígérkezik.

A Katasztrófavédelem jelentése:

A katasztrófavédelem azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a meteorológiai előrejelzéseket, illetve a hatóságok közleményeit és tájékoztatóit, továbbá csak a téli időjárási körülményeknek megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. A közlekedőket arra kérjük, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, és készüljenek fel arra is, hogy a szokásos menetidők is meghosszabbodhatnak, az utak csúszóssá válhatnak, valamint fák dőlhetnek ki, ágak szakadhatnak le és felsővezetékek sérülhetnek meg.

Az aktuális információkról a és a oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a és a oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.

Folyamatosan nyomon követhető aktuális időjárás és riasztások: ,

Térképes vonatinfó Magyarország összes vonatjáratának aktuális helyzetéről:

OMSZ, Katasztrófavédelem

You have no rights to post comments