artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

A Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában folytatódott az árhullám levonulása, de a következő három napon lehulló csapadék újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől a magyarországi folyókon. A síkvidéki területeken a felső talajrétegek változatlanul telítettek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Tisza középső szakaszán változatlanul elsőfokú árvízi készültség van érvényben; Kisköre fölött apadó, Szolnok alatt pedig enyhén áradó vízállások tapasztalhatók. Szintén elsőfokú készültségi szint mellett a Zagyva alsó szakasza és a Bodrog apad, a Hármas-Körösön stagnáló, enyhén emelkedő vízszintek a jellemzők. A Hortobágy-Berettyó valamint a Takta vízszintje enyhén apad, de a másodfokú készültséget továbbra is fenntartják mindkét folyón. A Hármas-Köröstől eltekintve a Körösökön folytatódik a lassú apadás.

Mint írták, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban 30-40 milliméternyi területi csapadékátlag várható főként eső formájában, ez újabb árhullámot okozhat a jövő hét elejétől a magyarországi folyókon.

A belvízvédelmi helyzet kapcsán azt közölték: Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 24 órában számottevő csapadék nem esett. A hótakaró vastagsága az Alföldön 2-15 centiméter, a legtöbb hó a középső területeken halmozódott fel. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban magasak a vízszintek. Országosan 79 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága, ebből 33 600 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak.

Jelenleg 11 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség: 25 szakaszon elsőfokú, 28 szakaszon másodfokú. Hozzátették: a következő hat napban az előrejelzések szerint 30-35 milliméter közötti csapadék várható, így az elöntött területek nagysága jelentősen nőhet.

A belvízkárok elkerülése érdekében fontos karbantartani és tisztítani a vízelvezetőket, és erről a tulajdonosoknak vagy kezelőknek kell gondoskodniuk - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az OKF jelezte, az elmúlt hetekben lehullott hó olvadása miatt fokozottan terhelődtek a vízelvezető árkok, ezért még idejében végre kell hajtani a szükséges karbantartási munkálatokat.

Mint írták, a megelőzésnek a hatósági ellenőrzés csak az egyik eleme, a belterületi vízelvezető rendszerek tisztítását és a karbantartását a tulajdonosoknak vagy kezelőknek kell elvégeztetniük. Belvíz- és egyéb vízkárok ugyan ilyenkor is előfordulhatnak a lehullott csapadék mennyiségétől függően, de a tisztítással elérhető, hogy az erre kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint veszélyforrás lehet az árokrendszerben a víz útjába kerülő bármilyen akadály, ami meggátolja a víz elfolyását, vagy felduzzasztja azt. Ilyen esetekben a környező kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tehet a víz.

Az ellenőrzést végzők általános tapasztalatai szerint a következő problémák a leggyakoribbak: feliszapolódnak az elvezetők és az átereszek, hiányos vagy tönkremegy a külterületi vízelvezető hálózat, az átereszek beszakadnak vagy feltöltődnek, egyes utcákból hiányoznak a csatornák és az elvezetők, illetve elburjánzik a partoldalak növényzete.

Közölték: a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolása alapján Magyarország 3176 településéből 1618-at veszélyeztethet belvíz. A belvíz- és más helyi vízkárok megelőzésének részeként speciális hatósági ellenőrzések keretében a katasztrófavédelem tavaly több mint 2500 település csaknem nyolcezer kockázati helyszínén ellenőrizte a belterületi vízelvezetőket - tudatták.

A közlemény szerint a szemlék nyomán a legtöbb tulajdonos megértette a karbantartás és a megelőző intézkedések fontosságát. Ezt bizonyítja, hogy a belterületi vízelvezetők újbóli ellenőrzésekor a tulajdonosok és kezelők a meghatározott javító intézkedések 80 százalékát megtették, a fennmaradó kötelezések végrehajtását pedig beütemezték.

You have no rights to post comments