artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye öt kistérségére tart érvényben elsőfokú (CITROM) riasztást hófúvás miatt. Továbbra is folyamatosan havazik a fővárosban, Pest megye teljes területén, valamint a Dunántúl középső részén is. A Duna vonalától keletre csak az Alföld déli része hómentes, máshol mindenhol intenzíven havazik.

 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2013.03.28. csütörtök éjfélig:

A szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra várhatóan nyugaton és északkeleten is megszűnik a hófúvás. Nagyobb területeket érintő havazás már csak az ország északi és keleti részén várható, ezeken a helyeken ma és csütörtökre virradó éjjel még több centiméter friss hó hullhat (az északkeleti megyékben akár 10 centiméter). Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +4 fok között várható. Késő estére +2, -3 fok közé hűl le a levegő.

Forgalomkorlátozásokat már csak eseti jelleggel, többnyire műszaki mentés idejére kell elrendelni, csak a helyszínelés idején és csak az érintett útszakaszon van érvényben. Zala megyében feloldották a 75-ös út 27-35 kilométerszelvénye közötti tiltást, így ott már tehergépjárművek is közlekedhetnek.

A havas, csúszós utakon sok volt a baleset, több kamion és személygépjármű árokba csúszott. A közlekedési balesetek mellett veszélyt jelent az épületek tetejéről lezúduló hó és a leszakadó jégcsapok. A katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a déli órákig országosan összesen 111 esetben riasztották műszaki mentéshez.

A télies időjárás miatt továbbra is fokozott óvatosságra van szükség, csak az útviszonyoknak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel szabad csak közlekedni. Továbbra is azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit.

Az aktuális információkról a és a oldalon tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban pedig a és a oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.

Továbbra is azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az aktuális és a várható időjárási előrejelzéseket, valamint a hatóságok tájékoztatóit.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak rövid felszakadozások lehetnek. Többfelé várható csapadék, kezdetben havazás, havas eső, majd egyre inkább eső valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 80 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte +1, -7, majd -1, +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 2, 9, később 5, 12 fok között várható.

Folyamatosan nyomon követhető aktuális időjárás és riasztások: ,

Térképes vonatinfó Magyarország összes vonatjáratának aktuális helyzetéről:

OMSZ, Katasztrófavédelem, Magyar Közút, MÁV

You have no rights to post comments