artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy idén március 29-én, este 20.30 órakor világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

A 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztás-csökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

A tavalyi Föld Óráján is elsötétül a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint egy milliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk.

Milyen berendezéseket áramtalaníthatok biztonságosan?

Ezt mindenki maga dönti el, általában a szobai világítást, díszkivilágítást, számítógépeket, televíziókat, neonreklámokat, asztali lámpákat, és így tovább… Természetesen az utcai közvilágítás, a jelzőlámpák, a biztonsági és létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak.

Ha középületi világítást szeretne lekapcsolni, előbb egyeztessen a helyi hatóságokkal, otthonában pedig a biztonságot tartsa szem előtt. A lépcsőknél hagyjon égve biztonsági fényeket, és tartson készenlétben néhány alternatív fényforrást.

Gyertyagyújtással emelheti az esemény hangulatát, de kérjük, ekkor is ügyeljen a biztonságra, sose hagyjon égő gyertyát felügyelet nélkül, és tartsa megfelelő távolságban gyerekektől, kisállatoktól, gyúlékony anyagoktól.

Ha mindenki ugyanakkor kapcsolja vissza a világítást, nem kerül veszélybe az áramellátás?

Minden ember másként ünnepli a Föld Óráját, sokan az egy óra letelte után is kikapcsolva hagyják a világítást, így nem túl valószínű, hogy minden résztvevő pontosan ugyanabban a pillanatban kapcsol vissza. Emellett az energiatársaságok megerősítették, hogy ha ez meg is történne, nem okozna fennakadást az energiaellátásban.

Mennyivel csökkent a fogyasztás a Föld Órájának köszönhetően a korábbi években?

A Föld Órájának nem az a célja, hogy általános fogyasztás csökkentési gyakorlattá váljon, a globális villanyoltás szimbolikus cselekedet, ha úgy tetszik, ünnep. A környezeti kihívásokra és a túlfogyasztás hatásaira kívánja irányítani a figyelmet, egyben bemutatja, hogy a problémák leküzdhetőek, ha készek vagyunk összefogni a megoldás érdekében.

Mit jelképez a Föld Órája logó?

A hagyományos 60-as logó a Föld Órája akció 60 percét szimbolizálja, amellyel szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Idén egy + jellel egészítettük ki a hagyományos logót, ezzel is biztatva mindenkit, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.

You have no rights to post comments