artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Diószegi Kiss István Református Általános Iskola szervezésében 2013. február 9-én került megrendezésre Berettyóújfaluban a II. Református Bál, a Bessenyei György Szakközépiskola dísztermében.

 

 

Nyitóbeszédében Derencsényi István püspökhelyettes úr igaz szeretettel és őszinte tisztelettel köszöntötte a farsangi jótékonysági est minden résztvevőjét és egyben tolmácsolta Bölcskei Gusztáv püspök úr szeretetteljes köszöntését és áldáskívánást.

Püspökhelyettes úr megköszönte igazgató úrnak és a tantestület minden tagjának a lelkiismeretes szervezőmunkát, amely eredményeként a második alkalommal megrendezésre kerülő bállal hagyományt is teremtettek. Bízik abban, hogy ez a rendezvény kiemeli a résztvevőket a hétköznapi szürkeségből, a mindennapi élet rohanásából és megerősíti az együvé tartozás érzését és az egymásért való felelősséget.

Mind a polgári, mind pedig az egyházi esztendőnek megvannak a jól meghatározható szakaszai, ilyen a farsang ideje is, ez a bál is ennek keretében került megrendezésre. A farsang hosszú évszázadok óta évente ismétlődő ünnepsorozat, amely vízkereszt napjától húshagyó keddig bezárólag, hamvazó szerdáig - a Húsvét előtti 40 napos böjt kezdetéig - tart, amit a Karnevál zár le – foglalta össze röviden püspökhelyettes úr a farsanggal, mint ünnepkörrel kapcsolatos fontos információkat. A bálon résztvevők további részleteket tudhattak meg a keresztény ünnepekről, köztük a farsang és a karnevál jelképeinek átvitt értelméről, azok jelentőségéről, a jótékonyság fontosságáról. Útravalóul azt kérte, hogy ne öltsünk magunkra álarcokat, egész évben tudjunk őszintén egymás szemébe nézni, és szívébe látni minden képmutatás és mesterkéltség nélkül. Ezekkel a szavakkal kívánt nagyon jó szórakozást, igaz baráti, meghitt beszélgetést, kikapcsolódást mindenkinek.

Ezt követően Dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Kollégium rektora megköszönte a meghívást, kiemelve hogy ebben az esztendőben ünnepli 475. születésnapját a Kollégium. Örömét fejezte ki, hogy népes csapattal vehetnek részt ezen a szép és meghitt rendezvényen. Hangsúlyozta a berettyóújfalui iskola és az anyaintézmény folyamatos, jó kapcsolatát, annak fontosságát. Minden résztvevőnek felhőtlen kikapcsolódást és áldást kívánva köszönetet mondott az iskola minden pedagógusának, a gyerekekkel való lelkiismeretes, odaadó hozzáállásáért, munkájáért.

A rendezvény Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármesterének köszöntő beszédével folytatódott. Polgármester úr az önkormányzat nevében is megkülönböztetett tisztelettel és szeretettel köszöntötte a bál szervezőit és az azon megjelenteket, külön köszöntve a Debreceni Református Egyházkerület növendékeit. Fontosnak tartja, hogy minél több szülő számára fontos legyen gyermekeik erkölcsösségre való nevelése és eljusson Jézus üzenete felnőtthöz és gyerekhez egyaránt. Berettyóújfaluban erre megfelelő hely a Diószegi Kis István Református Általános Iskola, ahol az új tanévben két párhuzamos osztály kezdhette meg a tanulmányait.

A tavalyi bálon még fenntartóként köszöntötte az akkor megjelenteket, idén ez már megváltozott. Ahogy polgármester úr fogalmazta, nem lehet tudni, hogy öt év múlva milyen eredménye is lesz ezeknek a változásoknak, de egyet mindenképp ki lehet jelenteni: Innentől kezdve Berettyóújfalu valamennyi iskolájába járó gyermek, berettyóújfalui gyermek. A beiratkozások során minden fenntartó azt szerette volna, hogy a saját iskolájába jelentkezzen a legtöbb tanuló, de a város már nem fenntartója az oktatási intézményeknek, ezek az idők elmúltak, minden diák ugyanolyan fontos, bármelyik iskolába is járjon. Azzal, hogy városunk nem csak járási központ, hanem tankerületi központ is lett, még biztosabban mondható, hogy a Berettyóújfaluban lévő, szépen felújított, kiváló pedagógusokkal büszkélkedhető iskolák mindig is otthonai lesznek azoknak a tanulóknak, akik szülei úgy gondolják, hogy a legjobb kezekbe akarják adni gyermekeiket.

Polgármester úr beszédében kitért arra, hogy mind ő, mind presbiter társai továbbra is mindent meg szeretnének tenni a berettyóújfalui egyházközség összes tagjáért, az itt élő emberekért. Ugyanis nagyon fontos, hogy ebben a válságokkal teli időszakban a hit, remény és a tanítás jelen legyen minden ember életében, nem csak az ünnepeken, hanem minden egyes nap. Muraközi István, mint református lelkész unoka, mint presbiter, és mint polgármester békejobbot nyújtott beszéde végén az egyházkerületnek, bízva abban, hogy eredményes párbeszédet tudnak folytatni a meglévő problémákról, megoldást találva azokra. Végezetül mindenkinek jó szórakozást kívánva köszönte meg a megtisztelő figyelmet.

 

 

 

 

 

 

 

A szórakozást a gyerekek majd 2 órás színes, színvonalas műsora, finom vacsora, kitűnő bűvészshow, értékes tombolanyeremények és friss talpalávaló biztosította.

You have no rights to post comments