artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

„A kutya a legállhatatosabb barát – az első, aki üdvözöl, és a legbátrabb, aki védelmez.” (George Gordon Byron)

A kóbor kutyák helyzete egyre égetőbb kérdéssé válik városunkban. Január elseje óta az ebeket kötelező chippel ellátni, ami még nagyobb terhet jelent az állattartók számára, sokan nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a költségeket így adódik a kérdés, még több kóbor állat fog-e mászkálni az utcákon? - Cikksorozatunk második részében az önkormányzat illetékesét kerestük meg. Alább Dr. Ökrös Zoltán, városunk jegyzőjének levelét tolmácsoljuk.

"Városunkban, mint az ország más területén találkozhatunk gazdátlan, vagy elkóborolt kutyákkal. Jelenlétük az országos viszonylatot figyelembe véve átlagosnak mondható. A gyakorlati felmérés és tapasztalat azt mutatja, hogy az utcán látható ebek döntő többsége nem kóbor eb. Legtöbbjük a gazdája gondatlansága miatt kerül az utcára.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. kormányrendelet módosított rendelkezései alapján 2013 januárjától a négy hónaposnál idősebb kutyát csak egyedi azonosítóval, úgynevezett elektronikus transzponderrel ellátva lehet tartani, ami nagy segítséget jelenthet az elveszett állatoknak a gazdájukhoz történő visszajuttatásához. 

A város közterületein jelenleg tapasztalható állományszámból esetlegesen az is következtethető, hogy egyesek a transzponder beültetésének költségét nem vállalták fel, inkább a kutyát, vagy kutyákat egyszerűen kitették az utcára.

Az önkormányzatok részére törvény írja kötelezően elő a közterületen lévő kóbor állatok befogását. Jogszabály által meghatározott kötelezettségünk teljesítésére az önkormányzat a közterületen található állatok befogásával és őrzésével kapcsolatban szerződést kötött a K–9 Mentőkutya Sportegyesülettel. A kóbor állatok észlelését követően bárki bejelentést tehet a polgármesteri hivatal 505-450, vagy a vállalkozó felé a 06/70-945-7200 telefonon. 

Környékünkön több helyen többek között a levelében említett településeken is állatvédelmi egyesületek látják el ezt a feladatot.

Az Önkormányzatnak állatmenhely létesítése és fenntartása nem kötelező feladata. Ilyen létesítmény működtetésére az önkormányzatunk jelenlegi pénzügyi helyzetében nincs lehetőség.

Tudomásom van arról, hogy városunkban civil szervezetnek és magánszemélynek komoly szándékában áll a közeljövőben állatmenhely létesítése.

Megfelelő szervezeti háttér és törvényes működés esélyt adhat pályázati források elnyerésére, magánszemélyek, illetve önkormányzat részéről támogatás nyújtására, ami jelentős esélyt adhat az állatmenhelyek működésének stabilizálására.

Berettyóújfalu, 2013. február 07.

Tisztelettel: Dr. Ökrös Zoltán jegyző "

You have no rights to post comments