artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az elmúlt 2012-es évben városunkban jelentős fejlesztések és átalakítások történtek, mind beruházási, mind közigazgatási szinten. Megkértük Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu Város polgármesterét, összegezze a város életében bekövetkezett fontos változásokat és az új év célkitűzéseit. 

 

Polgármester Úr, kérem foglalja össze milyen megoldandó feladatok, változások voltak 2012-ben városunk életében és ezek hogyan érintették az Önkormányzatot? Melyek azok az eredmények, amelyek az elmúlt évben születtek?

A 2012-es évvel kapcsolatban egy hármas cél volt előttünk. Az első és legfontosabb, hogy az Önkormányzat és a hozzá tartozó intézményhálózat stabil működését biztosítani tudjuk a szűkös állami támogatás önkormányzati forrásokból való kiegészítésével. Ezen túlmenően kiemelt cél volt az is, hogy a működés biztonsága mellett, a lehetőségeinkhez mérten fejlesszük is Berettyóújfalut. Úgy gondolom, ebben sikeresnek tekinthető a mögöttünk hagyott év, ha megnézzük a városban átadott jelentős beruházásokat, például a városközpont rehabilitációja befejeződött, a strandfürdő fejlesztése és több, a biztonságot is szolgáló kerékpárút is elkészült. Az elmúlt év legnagyobb volumenű és jelenleg is folyamatban lévő beruházása a Gróf Tisza István Kórház 2,5 milliárdos fejlesztése. A kórház új épületrészének felépítése a 2012-es év végére befejeződött, az idei évben a szükséges műszerek beszerzésével fog zárulni a projekt, így az átadás után, tavasszal már használatba is vehetik az új szárnyat mind a betegek, mind a dolgozók.

A fejlesztésekkel kapcsolatban új célokat tűztünk ki, ugyanis az alap infrastruktúrák mellett a közlekedés biztonsága, az ezzel kapcsolatos pályázatok igénybevétele kiemelten fontos feladat városunkban. Ennek eredményeként nagy örömmel mondhatom, hogy több mint 400 milliós beruházást nyertünk a Népliget utca közlekedési létesítményeinek fejlesztésére. A felmerülő munkálatokat a lakossággal egyeztetve úgy próbáltuk megtervezni, hogy minél kevesebb problémát okozzon az ott élőknek. Amint az már látható is, november végén hozzákezdtünk a beruházáshoz, amit 2013. május 1-jére szeretnénk befejezni. A költségvetési források biztosítva vannak, egyedül az időjárás az, ami esetleg beleszólhat a munkálatok időtartamába. A fejlesztés eredményeként a Millennium út becsatlakozik a Népliget utcába, valamint a Népliget utca Nadányi Zoltán Művelődési Központ és a Kádár utca közötti szakasza folyamatos kétirányú közlekedést tesz lehetővé. Ennek nagy előnye, hogy a Dózsa György út – Kádár utca kereszteződésének forgalomcsillapítása, tehermentesítése is megvalósulhat. Az új parkolók létesítésével a piacra, illetve a strandra látogatók kényelmes parkolását tudjuk biztosítani és természetesen a zöldfelületek is megújulnak. (Erről korábbi részletesen beszámoltunk. – a szerk.) Ezzel elmondhatjuk, hogy a Népliget utca, a piac és a fürdő környéke – a korábbi strandfejlesztést is figyelembe véve – egy nagyon szép, megújult, funkcióját teljesen betöltő tere lesz Berettyóújfalunak, amelyre igazán büszkék lehetünk.

Vannak-e egyéb folyamatban lévő, vagy tervezés alatt álló beruházások, melyek idén, azaz 2013-ban fognak megvalósulni Berettyóújfaluban?

A fejlesztéseknél még meg kell említenem, megnyertük a déli városrész csapadékelvezető rendszerének kiépítésére beadott pályázatot, amely egy 300 millió forintot meghaladó beruházás. Ezzel biztonságosabb lesz ezen terület csapadék-és belvízelvezetése, jelenleg a beruházás tervezése van folyamatban. Előreláthatólag 2013 első negyedében tudjuk elkezdeni a kivitelezési munkálatokat és még ebben az évben szeretnénk befejezni. Ugyancsak az előkészítő munkálatai zajlanak a város ivóvízminőség javító – közel félmilliárd értékű – projektjének. Ennek eredményeképpen a város egész területén jó minőségű ivóvízhez juthat a lakosság.

Ezek a beruházások meghatározóak a város életében és szerencsére a kormány is úgy gondolja, hogy nem szabad egyetlen pályázati forrást sem kihasználatlanul hagyni, ezért magas – közel 100%-os – támogatási intenzitású pályázatokról beszélhetünk. Jó példa erre az az előbb említett ivóvízminőség javítására nyert támogatás, amelynek 100%-os a támogatási intenzitása. A csapadékelvezető rendszer kiépítés önerejének 60%-ra belügyminisztériumi pályázatot lehetett benyújtani, amelynek révén 20 millió forintot meg is nyert városunk.

Összességében elmondható, hogy továbbra is több ötlettel, elgondolással várjuk az újabb támogatások kiírását. Ezzel kapcsolatban megemlíteném, idén tervezzük benyújtani a városrehabilitáció kettes ütemét, melynek eredményeképpen a piacon az értékesítés feltételeinek javítását szeretnénk megvalósítani egy vásárcsarnok építésével. További célunk a Nadányi Zoltán Művelődési Központ igazi kulturális centrummá való bővítése, 21. századi kommunikációs eszközökkel felvértezve.

Szintén nagy ívű beruházásra nyertünk forrást, amely 4 utca – a Bercsényi utca, a Táncsics tér és környéke, a Fazekas Mihály utca, valamint a Béke utca – felújítását érinti, ez mind a 2013-as évben fog megvalósulni.

A megvalósult és a folyamatban lévő, illetve tervezett beruházásokat nézve, szűkös lehetőségeinkhez képest valóban szerteágazó fejlesztéseket tudtunk és tudunk megvalósítani azokban az években is, amikor egyéb problémákkal is meg kellet és kell küzdenünk.

A beszélgetés elején említette a hármas célt. Mi volt ennek a harmadik része, miben érintette ez városunkat 2012-ben és ezzel kapcsolatban milyen feladatokat kell még elvégezni az idei évben? Sikerült elérni a kitűzött célokat?

Igen, az intézményeink biztonsága és a fejlesztések mellett a harmadik elemet az átalakítások jelentik, ugyanis ez az év az átalakulás éve volt. 2012. január 1-től a Katasztrófavédelem egységes szerkezetben működik, az addig önkormányzati működtetésű tűzoltóság átkerült az állam fenntartásába és állami tulajdon lett maga az épület is. Továbbá 2012. május 1-től a Gróf Tisza István Kórházat – amely szintén önkormányzati fenntartású és tulajdonú volt – is az állam vette át, úgy, hogy reményeink szerint ebből sem a dolgozók, sem a betegek nem érzékeltek semmit és továbbra is magas színvonalon folyik a gyógyító munka. 

Az átalakulás 2012-ben még nem fejeződött be, hiszen 2013. január 1-től megkezdi működését Berettyóújfaluban – mint járási központban – a Járási Hivatal, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Mind a két intézmény létrehozása hatalmas változást jelent az Önkormányzat életében, mivel korábban a város végzett valamennyi olyan munkát, feladatot, amelyek most az új intézmények feladatköre lesz. Elmondható, hogy ezek a területek adták a problémáink gyökerét, mert rengeteg kötelező állami feladat volt az önkormányzatok vállára téve, amelyet el kellet látni, de ehhez megfelelő központi forrásokat nem kaptunk. Ezt érzékelve, az állam próbálta különválasztani az önkormányzati feladatokat az állami feladatoktól. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felügyelete alatt mind az alapfokú, mind a középfokú oktatás újra állami feladat lesz. (Ennek működéséről és a vezetők kinevezéséről korábbi részletesen beszámoltunk. – a szerk.) Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzatoknál marad az iskolaépületek tulajdonjoga, de a pedagógusok bérét már a központi költségvetés fogja állni. Az állam lesz az iskolák fenntartója és működtetője, amelyhez az önkormányzatoknak is hozzá kell járulni egy bizonyos összeggel, ez 2013-ban fog realizálódni. Az Önkormányzatnál marad a bölcsődei, illetve az óvodai ellátás.

A Járási Hivatal több hatósági feladatot is átvesz az önkormányzattól, melynek helye a Kossuth u. 6. szám alatt lesz, mint régen. Kivétel ez alól az okmányiroda, ugyanis 2013-ban helyileg még az Önkormányzat épületében marad és csak 2014. január 1-től kerül át a Járási Hivatal épületébe. (A Berettyóújfalui Járási Hivatal működéséről előző részletesen beszámoltunk. – a szerk.)

Az elmondottak alapján a legfontosabb feladat az volt, hogy a városban a működés, fejlesztés és átalakítás harmóniáját tudjuk megteremteni. Úgy gondoljuk, hogy ezt sikerült nagyobb akadályok nélkül véghezvinni, a lehető legtöbb köztisztviselő és közalkalmazott helyét megtaláltuk az átalakuló rendszerben. Az új intézmények élére olyan vezetők kerültek, akik korábbi jó szakmai munkájuk által továbbra is helyt tudnak állni a rájuk bízott feladatok elvégzésében, az intézmény vezetésében. A Járási Hivatal élére Pálfi Anikó került, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője Kapornai Judit lett. A Gróf Tisza István Kórház főigazgatói posztjára továbbra is Dr. Muraközi Zoltánt kapott megbízást.

Az átalakításhoz milyen segítséget kapott az önkormányzat, az állam mely további intézkedései segítik elő, hogy zökkenőmentes legyen az elkövetkezendő év? Mire számít 2013-ban?

Ezúton szeretném megköszönni az Önkormányzat nevében is a képviselő testület, a polgármesteri hivatalban és az intézményekben dolgozók hozzáállását, lelkiismeretes, áldozatos munkáját, amellyel segítették ezt az átalakulási folyamatot, mert nélkülük ez nem valósulhatott volna meg.

Mindenképp meg kell köszönnünk a kormányzat segítségét, hogy felismerte és felmérte azokat a problémákat, amivel az egész önkormányzati rendszer küzd már 20 év óta Magyarországon. Ennek eredményeként két nagyon fontos területet kel kiemelni. Az egyik az adósságkonszolidáció, amelyet novemberben jelentett be a Miniszterelnök Úr. A konszolidáció során Berettyóújfalu adósságállományának legalább 60%-át átvállalja az állam 2013-ban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jelenleg 4,1 milliárd forintos  – pénzintézetekkel szemben fennálló – adóssága van városunknak, ennek 60%-os konszolidációja mintegy 2,5 milliárd forint. Ezzel évente 120 millió forintnyi adótehertől mentesül az önkormányzat, így ezt az összeget oktatásra, fejlesztésekre, karbantartásra, vagy városüzemeltetésre tudjuk fordítani. Érdemes megjegyezni, hogy a 4,1 milliárd forintból a kibocsátáskori és a jelenlegi svájci frank árfolyam közötti különbség 1 milliárd forintot tesz ki. Ezen túl, az önkormányzati választást követően több mint 1 milliárd forintnyi kifizetetlen számlával, jogos szállítói követeléssel kellet szembenéznünk.

Másik nagy állami segítség a magas ÖNHIKI támogatás, amelyből Berettyóújfalu idén kétszer is részesült; az első fordulóban 118 millió, a másodikban pedig 241 millió forintnyi összeghez jutott városunk ezáltal. Ez nagymértékben hozzájárult az önkormányzat pénzügyi egyensúlyának megteremtéséhez. Az összesen 360 milliós támogatással magasan vezetünk a megye települései között. Ezek a segítségek mind kellettek ahhoz, hogy a nagyon szorosan gazdálkodó város és intézményeinek költségvetése egyensúlyba kerüljön, máskülönben ilyen formában, az elmondott sikeres fejlesztésekről, tervekről nem tudtunk volna most beszélgetni.

Köszönet illeti Berettyóújfalu minden egyes polgárát is, mivel türelemmel elfogadták azt, hogy az elmúlt év nem az osztogatás időszaka volt, hanem a takarékos gazdálkodásé annak érdekében, hogy a város működési biztonságát szavatolni tudjuk. Úgy látjuk jó úton haladunk, ezért is tudtunk decemberben kicsit lazítani a korábbi feszes gyeplőn, így módosítottuk a fizetős parkolási rendeletet, kedvezőbbé téve azt a lakosság számára.

A 2013-as évben is folytatnunk kell a szoros, jól átgondolt gazdálkodást, de további takarékossági intézkedésekre jelenleg nincs szükség. Bízunk benne, hogy ebben az értelemben is egy nyugodt évnek nézünk elébe, a csökkenő kötelező feladataink ellátásához megfelelő mennyiségű költségvetési forrás áll majd rendelkezésre. Valamint abban, hogy az új oktatási, illetve közigazgatási rendszer bevezetése is nagyobb zökkenőktől mentes lesz. Remélem, egy év múlva mindenki úgy látja majd, hogy megérte belevágni az említett átalakításokba, fejlesztésekbe és elmondhatjuk, hogy megtettünk mindent annak érdekében, hogy a város egyrészt működőképes maradjon, másrészt még szebbé, még jobbá, még fejlettebbé tudtuk varázsolni szülővárosunkat az itt élők és az idelátogatók számára is.

A Berettyóhír oldalán is reményteljes, boldog új esztendőt kívánok városunk minden lakójának. – Muraközi István polgármester

You have no rights to post comments