artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Európa egyik legnagyobb múltra visszatekintő adventi vására a bécsi karácsonyi vásár. A várost az adventi időszak idején elárasztják a turisták, a kontinens minden részéről érkeznek látogatók, hogy megcsodálhassák a vásári forgatagot.

 

 

Vannak, akik több napra érkeznek, mi magyarok pedig nagyrészt egynapos kiránduláson veszünk részt az osztrák fővárosban. Az ünnepi hangulat azonnal magával ragadja az embert, amint megpillantja a Christkindlmarkt-ot (Ausztria legnagyobb karácsonyi vására) és beleszippant a karácsonyi puncs és forralt bor illatával átitatott levegőbe.

Az adventi vásár kezdete egészen az 1300-as évekre nyúlik vissza, amikor is I. Albrecht császár lehetőséget adott a kereskedőknek egy decemberi vásár megrendezésére. A XVI. században a Thomasmarkt volt a mai karácsonyi vásár előfutára, ami Karácsony és Szilveszter környékén zajlott le, majd kétszáz évvel később a vásár neve Szent Miklós és karácsonyi vásárra változott, a vásár 1975-ben telepedett le a jelenlegi helyére a Rathausplatzra, vagyis a városháza előtti térre. A vásár sikerességét bizonyítja, hogy évről évre egyre több turista látogat az osztrák fővárosba, hogy részt vegyen a karácsonyi forgatagban. A Rathausplatz-ot ellepik a helyi kofák és a nézelődők. Az emberek szeretnek itt megállni egy kis időre. Kiszakadnak a szürke hétköznapokból, forralt borral teli bögrét szorongatnak a kezükben, beszélgetnek és gyönyörködnek az adventi díszkivilágításban a városháza patinás épülete előtt, a Rathause ablakaiban pedig neves művészek alkotásai elevenednek meg adventi kalendáriumként. Nagy a nyüzsgés és a tömeg, habár a város számos más pontján található ünnepi kirakodás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A városházától pár perc sétára található Maria Theresien-Platzon egy egész karácsonyi falu elevenedik meg, a Természettudományi-és a Néprajzi Múzeum ölelésében található tér szintén varázslatos hangulatot nyújt az oda látogatóknak. A Platz közepén magasodik a közel húsz méter magas Mária Terézia szobor, a vásár idején ez a fiatalok egyik legnépszerűbb találkozóhelye. A faházak között sétálva mindent meg lehet találni, ami az ünnephez kötődik. Jellegzetes ételek, italok, karácsonyfadíszek, gyertyák és egyéb kézzel készített karácsonyi ajándékok. A vásárt járva mégis a legtöbb ember kezében csak a bögrét lehet látni. Ez talán a borsosnak nevezhető árak miatt lehet. Egy adag puncs átlagosan 6 Euróba (kb. 2.500 Ft) kerül, de ezért cserébe mienk lehet szuvenír gyanánt a bécsi vásár illusztrációjával díszített bögre és nem mellesleg a hideg időben a forró ital segít, hogy ne fázzunk annyira, de ha mégis, akkor érdemes betérni az egyik múzeumba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments