artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2012. december 15-én 10 órai kezdettel, a Berettyóújfalu Város Polgármesteri Hivatal Nagytermében tartották azt a projektzáró rendezvényt, amelyet az élesdi Városi Kórház vezetősége, mint vezető partner, valamint a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház vezetősége, mint projekt partner szervezett, a korábbi tulajdonos, a Berettyóújfalu Város Önkormányzata vezetői, és a jelenlegi tulajdonos, a GYEMSZI képviselőinek támogatásával, a HURO/1001/207/2.4.2. ,,Összefogás és határon átívelő eggyüttműködés az egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása érdekében” című projekt befejezése alkalmából.

 

A rendezvény megnyitójaként Dr. Muraközi Zoltán a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója köszöntötte a projektzárón megjelenteket: A romániai fél részéről Létai Zoltánt, Élesd város alpolgármesterét, Joan Todoka urat, az élesdi kórház főigazgatóját, Dr. Szász Tündét, az élesdi kórház orvos igazgatóját, valamint a pályázati projekt elkészítőjének képviselőjét. Berettyóújfalu Város képviseletében Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőt, Muraközi István polgármester urat, az önkormányzat képviseletében Nagyné Székely Katalin aljegyző asszonyt és a Gróf Tisza István kórház dolgozóit és vezetőit.

Elsőként Létai Zoltán beszélt a projektről, annak sikeres megvalósításáról magyar, majd román nyelven. Nagy örömmel emelte ki, hogy nem csak anyagilag nyertek a pályázattal, hanem szakmailag és emberileg is, sok barátság alakulhatott ki a közös munka során, amit továbbra is ápolni fognak. Reményét fejezte ki Élesd város alpolgármestere, hogy amennyiben lehetőség nyílik további közös pályázatok, célok megvalósítására, a kialakult jó viszonynak hála, ez nem fog akadályba ütközni.

Ezután Dr. Vitányi István is szeretettel köszöntött mindenkit, határon innen és határon túlról, akik részt vettek a közös projekt megvalósításában. Emlékezett arra, hogy régen még a határon is nehezen lehetett átjutni, most pedig közös programokon vehettek részt a két város képviselői. Megidézte Pálfi István EU képviselőnk emlékét, ugyanis Ő volt az, aki annak idején a határon átnyúló (akkor INTERREG) projekteket szervezte és ennek segítségével valósulhatott meg az első közös rendezvény Nagykerekiben. Az első lépéseket az együttműködés felé Ő tette meg. Képviselő úr felhívta a figyelmet, hogy a két ország közötti formális és informális kapcsolat is egyre erősebb és szerencsére ennek több jele is mutatkozik, kereskedelmi, turisztikai területen és egyre több a HURO-s pályázat is. Vitányi István további eredményes együttműködést kívánt, mert ez a jövő útja a közös Európában, a jelenlegi kórházi projekt is ezt a célt szolgálta. A beszédet Dr. Szász Tünde, az élesdi kórház orvos igazgatója tolmácsolta román nyelven.

A szót Muraközi István Berettyóújfalu Város polgármestere vette át, köszöntve a megjelent vendégeket és örömét fejezte ki, hogy otthont adhattak ennek a zárórendezvénynek. Viccesen megjegyezte, úgy érzi magát, mint a régi férj, aki vissza-visszajár a volt feleségéhez, ugyanis nemrég a berettyóújfalui kórház még az önkormányzat fenntartásában volt, de június 4-től már a Magyar Állam a tulajdonosa, fenntartója. Ennek ellenére a város és a kórház közötti kapcsolat továbbra is él, az együttműködés mit sem változott. Berettyóújfalu eddig is élen járt abban, hogy a határ két oldalán lévő településekkel élő kapcsolatot ápoljon, jó példa erre a margittai testvérvárosi kapcsolat, valamint a Nagyváraddal 2000 óta közösen szervezett Kultúra Napja rendezvények. Néhány hét múlva a kivitelezési munkálatok is elkezdődhetnek a Berettyóújfalut és Nagyváradot összekötő kerékpárúttal kapcsolatban - tudtuk meg polgármester úr beszédéből. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy nem csak lelki, hanem fizikai értelemben is valóban légiesedjenek a köztünk még meglévő határok. Muraközi István is azt hangsúlyozta a lezárult projekttel kapcsolatban, hogy a szakmai kapcsolatok mellett nagyon fontosak a kialakult emberei kapcsolatok, barátságok és azok további ápolása. Végül kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánva megköszönte mindenki munkáját, aki a projektben részt vett és biztosította arról a részvevőket, hogy továbbra is figyelemmel kísérik azokat a lehetőségeket, pályázatokat, amikben újra közösen tudnak dolgozni. Szintén Dr. Szász Tünde tolmácsolt.

Joan Todoka főigazgató úr beszédében románul köszöntött mindenkit és a kialakult közös kapcsolat fontosságáról beszélt, ezt továbbra is tartani fogják. Még egy közös projekt van folyamatban „Vonal alatt” címmel, reméli ez is megvalósulhat a közeljövőben. Joan Todoka úr megköszönte a közös munkát a berettyóújfalui és az élesdi kollégáknak, a projektben résztvevőknek és mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánt. Magyarul tolmácsolt Dr. Szász Tünde.

A beszédek után részletes információkat hallhattunk a lezárult projektről, erről készült összefoglalónk alább olvasható.

A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 keretében az élesdi Városi Kórház vezető partner minőségben és a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház projektpartnerként nyerték meg a pályázatot, melynek során két műhelymunka (workshop) – megbeszélés – került megtartásra, az egyik Élesden (2012 január 21.), a másik Berettyóújfaluban (2012 február 4.), valamint 8 egyészségügyi konferencia, 4 Élesden és 4 Berettyóújfaluban. Ezekről korábbi cikkeinkben (, , , ) mi is részletesen beszámoltunk. A konferenciák fő célja az egészségügyi dolgozók tapasztalatcseréjének elősegítése, egymás körülményeinek, eredményeinek megismerése volt.

Szintén a pályázat keretén belül lett megszervezve, mindkét kórház dolgozói számára a román nyelvtanfolyam a berettyóújfalui kórház és a magyar nyelvtanfolyam az élesdi kórház alkalmazottai számára.

A pályázat egy másik része az infrastruktúra fejlesztése volt. Ennek a keretén belül a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház  egy laptopot, egy vetítővásznat, egy projektort és egy sürgősségi eseteket élethűen szimuláló, számítógéppel összekötött AMBU babát vásárolhatott, míg az élesdi Városi Kórház egy informatikai hálózattal gazdagodott – 16 számítógéppel és a hozzátartozó programokkal, melyek Hospital Manager tipusúak.

A pályázat a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 – 2013 keretén belül lett támogatva, teljes költségvetése 126.345 Euro volt, melyből 69.545 euro a vezető partneré, míg 56.800 euro a projektpartneré volt.

A pályázat fő célja a Románia – Magyarország határon átnyúló együttműködés javítása volt, annak érdekében, hogy javítsuk a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférésének lehetőségeit, az Európai Unió feltételeinek a betartásával.

A pályázat eredménye a határon átívelő kapcsolatok megerősítése a két egészségügyi intézmény között, a kórházi személyzet képességeinek és kompetenciájának a növelése a határon átívelő együttműködés kapcsán, és a betegek ellátásának javulása a határokon túl, így elősegítve az egészségügyi szolgáltatásokat a határövezetben.

                                                        

 

Két ország, egy cél,közös siker !

Douǎ ţǎri, un scop, succes comun !

You have no rights to post comments