artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A „Ne ess pánikba!” országos társadalmi célú kampányhoz kapcsolódva – amelynek célja az abortuszok visszaszorítása – mi is szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét a felelős és biztonságos szexuális élet jelentőségére. Ennek kapcsán Dr. Zákány Zsolt szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvossal a terhességmegszakításról, a védekezésről és a felvilágosítás fontosságáról beszélgettünk.

 

A Magyar Család- és Nővédelmi Tanács szerint az abortuszok száma csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a tinédzserek körében egyre több művi terhességmegszakítás történik. Berettyóújfalura, illetve a kórházhoz tartozó régióra mi a jellemző?

Berettyóújfaluban a művi vetélések aránya és száma évekre visszamenőleg stagnál, illetve egy nagyon minimális csökkenést mutat, de ez nem tekinthető szignifikánsnak. Ugyanezt tudom elmondani a fiatalkorúakról is, a 18 éven aluliaknak sem az abszolút száma, sem az aránya a terhességmegszakításon belül nem változik. A probléma az, hogy a születésszám évről évre csökken. Az abortuszok számát és a fiatalkorúak művi vetélésének a számát mindig az élve születésekhez viszonyítjuk. Ha a fiatalkorúak terhességmegszakításának száma nem változik, vagy minimálisan nő és a születésszám csökken, akkor arányaiban növekszik a fiatalkorúak abortuszainak száma a szülésekhez viszonyítva. Ez jelenti a problémát. Körzetünkben az országos átlag alatt vagyunk a fiatalkorúak művi vetélésének szempontjából. Az országos átlag 12% körül van, nálunk ez évekre visszamenőleg 7-8% körül mozog. A tinédzserkorban lévő szülő anyák száma viszont emelkedik, a helyben illetve vonzáskörzetünkben élő fiatalkorú várandósok inkább a szülést választják. Az országos átlag azt mutatja, a 20 év alattiaknak körülbelül 3%-a esik teherbe. Ezen belül az egyik fele az, aki szül, a másik fele pedig az, aki a terhességmegszakítást választja. Nálunk nagyobb százalékuk választja a szülést, ennek többek között szociális, etnikai és gazdasági okai is lehetnek.

A kiskorú anyák között magasabb arányt képviselnek a roma származásúak?

Nem emelném ki külön a roma lakosságot. Előrevetítem, velük kapcsolatban sajátos elképzelésem van. A kisebbséget el kell, hogy fogadjuk, segítenünk kell őket, nem lehet semmiféle radikális megoldásban gondolkodni. A kisebbség képzésében és az egyéb gazdasági, szociális felemelkedésük segítésében van a jövő. Nálunk évek óta nagyon minimálisan emelkedik a romák születésszámának abszolút értéke, ez 30% körül van évek óta. Az elszegényedett rétegek számára a fogamzásgátlók nem hozzáférhetőek. Gondoljuk végig, mennyibe kerül három havi fogamzásgátló, mennyibe kerül az óvszer. Honnan tudná megfizetni ezt egy minimálbérből élő család, akinek van három-négy gyereke és mondjuk, ebből egy-kettő már belép abba a korba, ahol napi aktuális kérdés a védekezés. Nekik nincs a havi büdzséjében havi egy-kétezer forint fogamzásgátlóra.

Ön szerint mi az oka, hogy egyre több leányanya van?

Napjainkban egy általános iskolából kikerült 14 éves gyermek bekerül a középfokú képzésbe, akár mint gimnázium, akár mint szakképzés. Megismerkedik fiúkkal, mindeközben párhuzamosan zajlik a biológiai érése. Megtörténik a felvilágosítatlan, felkészületlen első szexuális együttlét, majd azt követi az összes többi. Semmiféle komplett családtervezési modell nincs előtte, és egy gyermeki szerelmes gondolatból család keletkezik. Nem védekezik, mert képzetlen, nincs meg a megfelelő felvilágosító program és innentől kezdve mire a 18. életévét betölti, sajnos előfordulhat, hogy várandós lesz, és mivel nem lát más kiutat, ezért megszüli. Onnantól kezdve, hogy egy fiatalkorú lány állapotos lesz, már nincs jó megoldás. Akár terhességmegszakítás, akár szülés a vége, attól kezdve ez kényszermegoldás. Ezek az anyák mindig rizikócsoportot képeznek a szövődmények szempontjából. A fiatalkorúak terhességmegszakításának problémakörét nem lehet anélkül megbeszélni, hogy ne említsük egy komplett, normális felvilágosító program szükségességét Magyarországon. Gyönyörű dolog az internet, az AHA-program, a Magyar Család- és Tudományos Nővédelmi Tanács különféle felvilágosító programjai. De ezeket a célirányos programokat el is kell vinni a gyerekekhez.

A helyi iskolákban vannak-e felvilágosító előadások?

Vagyogatnak… főként a személyes kapcsolatok révén, különösen mióta jó néhányan, akik itt végeztünk, visszakerültünk a városba szülész-nőgyógyászként, de én azt mondom, hogy ez is csak szórványos. Nekem van egy fix ideám, ami évtizedek óta visszatérő dolog. Nem az a felvilágosítás, amikor egy szülész-nőgyógyász, védőnő évente egyszer vagy kétszer kampányszerűen kimegy egy iskolába, ennek komplett programként kellene működnie. A másik dolog, ami nagyon fontos az egész családtervezésben és a felvilágosításban, az a diszkréció és az intimitás. Ennek személyre szabottnak kell lennie. Nekünk, szakembereknek, védőnőknek, orvosoknak a felnőtteket, konkrétan a pedagógusokat és a szülőket kellene tanítanunk. A szexuális felvilágosítást az óvodában kell elkezdeni az óvónéniknek és az óvodás szülőknek. Az óvodapedagógusok nap, mint nap tapasztalják azt, hogy a kisfiú, a kislány szexuális aktust imitál, de az óvónő nem tud vele mit kezdeni, nem tudja, hogy mit csináljon. Tiltsa? Nézze? Ezekre kellene felkészíteni, ezért fontos, hogy Skandináviához hasonlóan, már az óvodában elkezdődjön nálunk is a felvilágosítás.

Egy kicsi közösség ereje mindig az összefogásban és a könnyű kommunikációban rejlik. Ismerjük az összes pedagógust, a tanárokat ismeri az összes védőnő, mi ismerjük az összes védőnőt, szóval könnyű lenne összefogni innentől kezdve, ha értelmes programokat szerveznénk, sokra juthatnánk a kérdésben. Például visszatérve az óvodára, itt a városban működik egy Szülők Akadémiája, ahova tavaly kétszer is meghívtak előadást tartani, mert a szülők kérdezték az óvodapedagógust, ő nem tudott válaszolni, sőt azt sem tudta, hogy merjen-e kérdezni.

A sürgősségi, 72 órán belül hatékony fogamzásgátlásra mennyire van igény?

Ez egy vészmegoldás. Mi szakemberek azt tapasztaljuk, szombat-vasárnap ügyeletben jön a kislány, kíséri az ijedt fiatalember, megtörtént a baj. Aki egy picit olvasottabb és képzettebb az legalább eljön. De ez is egy pici morzsa, amivel talán lehet javítani. Ezekből a tablettákból öt és tízezer forint között kapható egy adag. Ezzel kapcsolatban kellene a kormányzatnak és az egészségpolitikának valamit lépni. A nőgyógyászok régóta lobbiznak azért, hogy a 18 éven aluliaknak legyen támogatás, legyen szociális alapú finanszírozás a fogamzásgátlásra.  Ez megint egy sikamlós téma, a szociális alapon járó juttatás kiveri a biztosítékot mindenhol. Visszatérve a számokra, ha Magyarországra vetítjük, 14 éves kor alatt 2008-ban 184 terhesség megszakítás történt, 2007-ben ugyanennyi, tehát 180-200 között. Ha a 15-19 éves korosztályt nézem, 5000-6000 között mozog az abortuszok száma. Akár megszületik a baba, akár művi vetélés, ez mindenképpen tragédia.

A kórház vezetése gondolkodott e már azon, hogy egy külön tinédzserekre szakosodott nőgyógyászatot hozzon létre?

Gondolkodott, és be is indítottuk. Létrehoztunk egy tiniambulanciát annak idején egy cég támogatásával. Berettyóújfaluban az a baj, hogy ez egy kis lélekszámú térség és sajnos elég szegény, aluliskolázott terület. Annyira szórványos volt a megjelenés, hogy nem érte meg. Minden héten kijelöltünk egy órát, de két-három hetente lézengett be egy-egy gyerek, ez így nem működött. Fel kell hozni az egészségkultúrát, az egészségtudatosságot, hogy egyáltalán igénybe vegyék ezeket a szolgáltatásokat.. Szomorú az egészségügyi tudásszintünk. A másik probléma, hogy nincs meg hozzá a szakképzettségünk sem. Most már a gyermek- és tinédzser nőgyógyászathoz önálló szakvizsga szükséges, és ezzel foglalkozni kell. Speciális műszerezettség kell hozzá, speciális szakképzettséggel.

Véleménye szerint a tinik számára mi a legmegfelelőbb védekezési mód?

A legideálisabb helyzet, ha a gyermeknek jó a szüleivel a kapcsolata, akkor a szülő feltételezhetően mindenről felvilágosítja. A másik fontos kérdés, hogy mivel védekezzen. Bármivel. A semminél bármi jobb! Sajnos az első szexuális együttlétek során a védekezés nélküli aktusok száma óriási. Felkészületlenül, tudatlanul éri a fiatalokat. Ha a tudományt és a szakmát nézem, akkor az optimális védekezési módszer az óvszer, fiatalkorúaknak szinte kizárólag csak ez. Sok szülő kombinál ilyet, hogy tabletta és óvszer együtt, és ezek nagyon okos, tudatos szülők. Ha a kondom elszakad még mindig ott a tabletta, de a nemi betegségek ellen meg ott van az óvszer. Nagyon jó kombináció. Aztán ha a serdülőkor végére beáll a stabil ciklus, a valós hormonális státusz, akkor jöhet a tabletta. Én szülész – nőgyógyászként nem vagyok a kiskorúaknál fogamzásgátló-párti. Nem lehet egyértelműen kimondani, hogy nem, de azt sem, hogy igen. Azoknak a kislányoknak, akiknek ki-kimaradozik a vérzése, nem ajánlom, de akiknél vérszegénységet okozó bő vérzés van, viszont igen, ott jó.

Ön szerint mire kell megtanítani a gyerekeket?

A pedagógusokat és a szülőket kellene nevelnünk, egyelőre. Az biztos, hogy nyugaton és a skandináv országokban a gyerekek felvilágosítása már az óvodában elkezdődik. Kezdő nőgyógyászként sokat jártam iskolákba, és nagyon sok felvilágosító órát tartottam. Nem technikai tudást kell nekik adni, nem pettingelni vagy közösülni kell tanítani a gyerekeket. Szerelmesnek lenni, udvarolni, felelősen gondolkodni, ezeket kell megtanítani, mert az interneten nem fogja tudni elsajátítani, ott a technikai részletek hibátlanok, de az összes többi az a felnőtti ész, és az már nem jön át a netről.

 

 

You have no rights to post comments