artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Tizenhárom helyszínen válik még szebbé, élhetőbbé városunk a TOP Plusz 1.2.1. pályázatnak köszönhetően, melynek projektnyitó rendezvényét 2024. szeptember 18-án tartották a polgármesteri hivatal nagytermében. Az eseményen köszöntőt mondott Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke, Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője és Muraközi István, városunk polgármestere. A projektet Demény Zsolt, a városfejlesztési iroda munkatársa mutatta be, majd a hivatal mellett, a projekt első elemeként elkészült parkolót tekintették meg a meghívott vendégek és a sajtó mukatársai. KÉPGALÉRIA

kertvaros fejlesztese01 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Muraközi István polgármester kiemelte, a beruházás során 56 új parkolóval sikerült megkönnyíteniük az autósok helyzetét a belvárosban, a kertvárosi részek pedig játszóterekkel, kutyafutttatóval, fitneszparkokkal gazdagodnak, illetve a zöldfelületeket teszik szebbé, komfortosabbá, hozzájárulva ezzel is a szabadidő kultúrált és tartalmas eltöltéséhez, a városkép esztétikusabbá tételéhez, ezáltal az ingatlanárak növekedéséhez.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő üdvözölte az újabb beruházást, és külön örömét fejezte ki annak, hogy helyi vállalkozók végzik a munkálatokat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet mekkora különbség figyelhető meg Berettyóújfalu és a hozzá hasonló nagyságú Püspökladány fejlődése között az elmúlt esztendőkben, és ez a folyamat itt nem állhat meg. Szót ejtett  a közeljövőben megvalósítandó szálloda építéséről, ami elengedhetetlen feltétele a turizmus fellendülésének Biharban.

Pajna Zoltán a vármegyei közgyűlés elnöke a számadatokat elemezve kiemelte, Berettyóújfalu a TOP Plusz pályázati programnak köszönhetően összesen 3,1 milliárd forintnyi fejlesztést valósíthat meg a közeljövőben. Jelen beruházás kapcsán felhívta a lakosság és a helyi civil szervezetek figyelmét, hogy érezzék magukénak a felújított parkokat, játszótereket, vigyázzanak rájuk és gondoskodjanak róluk, hogy minél tovább szolgálhassák a lakosság kényelmét.

kertvaros fejlesztese10 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng


 A pályázat részletei:

Berettyóújfalu Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Plusz Program keretében meghirdetett Élhető települések tárgyú felhívásra eredménnyel pályázott Kertvárosi zöld infrastruktúra fejlesztése Berettyóújfaluban (TOP_PLUSZ-1.2.1-21-HB1-2022-00029) tárgykörben. A támogatásban részesített. projekt összköltsége 550 000 000 forint.


Kedvezményezett neve: Berettyóújfalu Város Önkormányzata
Projekt fizikai befejezése: 2026. február 28.
A szerződött támogatás összege: 550 000 000 forint

A projekt során a Berettyóújfaluban végzett igényfelmérésen alapuló fejlesztések valósulnak meg. Ezek önkormányzati tulajdonú, közhasználatú zöldterületek és zöldfelületek rekonstrukcióját, kialakítását, építését foglalják magukban. A projekt illeszkedik a felhívás céljaihoz: a fejlesztések során tekintettel kell lenni a közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítására, azaz arra, hogy a beavatkozások alkalmasak legyen a családok és a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltéséhez, ugyanakkor a környezeti fenntarthatóság követelményeit is szolgálják, a települési zöld környezet megteremtéséhez, ezek gazdaságos fenntartásához járuljanak hozzá.

1. Péterszegi lakótelep zöldfelület (Hrsz.: 2/14, 5/5) A gyalogos sétány mentén több helyen pihenőhelyek alakulnak ki, ahol padok és a hulladékgyűjtők kerülnek kihelyezésre. A frekventáltabb helyszíneken, a lakóépületekhez közel a zöldfelületek dekoratív évelő- és cserjefoltokat kapnak.

2. Csillag utca játszótér (Hrsz.: 492/118) A tervezési program szerint egy 2-12 éves korosztály számára alkalmas játszótér épül a régi helyére. Az új játszótér új padokkal, hulladékgyűjtővel és ivókúttal felszerelt.

3. Bem tér játszótér (Hrsz.: 4001/2) Tervezési területen jelenleg is üzemel egy régi elemekkel felszerelt játszótér. Az elbontott elemek helyére új, kültéri berendezésekkel ellátott játszótér épül. A játszótér stabilizált burkolaton keresztül megközelíthető, ahol új padok, hulladékgyűjtő edény, ivókút is helyet kapott.

4. Budai Nagy Antal utca játszótér (Hrsz.: 0437/3, 3689/1) Jelenlegi egy nagy kiterjedésű, gyeppel fedett terület, ahol időszakosan vándorcirkuszok, koncertek rendezvényhelyszínéül is szolgál. Ezeknek az eseményeknek a villamos energiával való megtáplálásának megsegítésére az érintett (Hrsz.: 3689/1) telek északi végében egy földbe süllyesztett, áramvételi lehetőséget szükséges kiépíteni.

5. Bocskai utcai kutyafuttató (Hrsz.: 2928) A kutyák számára egy viszonylag nagy kiterjedésű, 25x50 méteres, tekercses kerítéssel körbekerített futtató áll rendelkezésre. A látogatók számára több pad, hulladékgyűjtő, ivókút áll rendelkezésre, amely rendelkezik egy alsó itatótálcával is, így kutyák is használhatják.

kertvaros fejlesztese42 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngkertvaros fejlesztese27 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

6. Berettyószentmárton – Fitnesz és játszótér (Hrsz.: 4753/1) A jelenlegi szabályozás miatt a fitnesz és játszótér területe egymástól elválasztva épül meg. A tervezett 4 darab fitnesz elem térkő burkolatra kerülnek, mellettük támlás kerti padok, hulladékgyűjtő, ivókút és árnyékoló napvitorla szolgálja a sportolók kényelmét.

7. Nadányi utca zöldfelület (Hrsz.: 4692, 5402 ) Berettyószentmárton Nadányi út mellett jelenleg is üzemel egy viszonylag új kialakított játszótér. A tervezési projekt keretében szükséges kicserélni az eséscsillapító burkolatot mosott folyami homokra, illetve a játszótér területe bővítésre kerül, ahol új elemek is megjelennek. A játszótér mellett több pad és asztal hiányzik, megmaradók állapota leromlott, cseréjük szükséges. A fejlesztésnek köszönhetően a játszótéren új padok, asztalok, hulladékgyűjtő edény, információs tábla helyezendő el.

8. Posta előtti zöldterület (Hrsz.: 4742/2) A tervezési projekt keretében megújulnak a zöldterületek, új cserjék és évelőfelületek létesülnek, a kikopott gyepfelület helyére gyepszőnyeg kerül. A fenntartási költségek hosszútávú hatékonyságának javítására automata öntözőrendszer épül ki.

9. Herpály utca lakótelep zöldfelület (Hrsz.: 335/8) Berettyóújfalu Herpály utca mentén fekvő önkormányzati tulajdonú telken lévő lakóépületek mögött jelen projekt keretében épül egy helyi lakosok által jól használható kerti pihenőhely.

10. Nyárfa utcai játszótér (Hrsz.: 1545/2, 1545/3) Nyárfa utca szomszédságában jelenleg is található egy játszótér részben modern, jó állapotú, szabványos elemekkel, de vannak már leamortizálódott, jelenlegi szabványügyi szabályoknak már nem megfelelőek is.

11. Táncsics térti kondipark építése (Hrsz.: 2833/6) A tervezési program alapján a helyszínre egy olyan, ellenállással rendelkező, modern, tartós anyagokból készült kondiparkot terveztünk, amely nem hasonlítható a saját súlyos, inkább cardio mozgást fejlesztő, sem a fix street workout pályákhoz.

12. Báthori utca focipalánk (Hrsz.: 4002/3) A Báthori utca kiszélesedő zöldfelülete jelenleg is helyet ad két darab focikapunak, azonban a projekt keretében az Önkormányzat fejleszteni kívánja a területet.


A projektről bővebb információt www.berettyoujfalu.hu oldalon olvashatnak.

kertvaros fejlesztese37 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepngkertvaros fejlesztese32 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

You have no rights to post comments