artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Berettyóújfalu Város Önkormányzata segítve a letelepedést, a családalapítást, könnyítve a megélhetési kiadásokat, illetve az életminőség javítása érdekében a szociális támogatási rendszerében az alábbi ellátásokat biztosítja a Berettyóújfaluban életvitelszerűen élő, lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok részére a jogosultsági feltételek megléte esetén:

  • Lakáshoz jutók helyi támogatása: az önkormányzat nagyobb összeggel, 1.000.000.- Ft-tal szeretné segíteni a Berettyóújfaluban élő, valamint a városban letelepedni szándékozó fiatalokat első, saját tulajdonú lakásuk megvásárlásában vagy építésében. A kérelem elérhető a Polgármesteri Hivatal 11. számú irodájában, ahol a jogosultsági feltételekről tájékoztatást ad Porkolábné Áros Mónika igazgatási irodavezető (telefon: 54/505-456).
  • Fürdőbelépő támogatás: az önkormányzat a Berettyóújfaluban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 16 éven aluli gyermeket nevelő családok részére a Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdő szabadtéri strandfürdőjébe történő belépéshez kérelemre évente, gyermekenként 10.000 forint értékű támogatást, illetve a életévüket betöltött személyek részére a Bihar Termálliget Strand- és Termálfürdőbe történő belépéshez kérelemre évente egyszer 10 alkalmas fürdőbelépő árának megfelelő összegű támogatást biztosít, mely a Berettyó Kártyára kerül utalásra. A fürdőbelépő támogatás mindkét formája minden évben újra igényelhető.

FONTOS: a támogatás kizárólag az igénylés évében használható fel, a 65 éven felüliek támogatása december 31-ig, a 16 éven aluli gyermekek után járó támogatás pedig a szabadtéri strandfürdő nyitvatartási ideje alatt, a strandszezon végéig, azaz idén 2024. szeptember 1-ig!

  • Hulladékszállítási díjkedvezmény: az a támogatási forma, ami sok idős ember számára nyújthat segítséget. A díjkedvezmény igénybevételére jogosult az a 70. életévét betöltött személy, aki az adott címen egyedül él, vagy 70. életévét betöltött személlyel él egy háztartásban és az adott címen más személy sem bejelentett lakó-, sem tartózkodási hellyel nem rendelkezik. Jogosult továbbá életkorra tekintet nélkül az egyszemélyes háztartásban élő, időskorúak járadékában részesülő személy. A kedvezményt csak a jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlanra lehet igénybe venni. A hulladékszállítási díjkedvezmény havi összege egyszemélyes háztartás esetében 60 literes űrmértékű gyűjtőedény, kétszemélyes háztartás esetében 80 literes űrmértékű gyűjtőedény ürítési díjának egy hónapra eső összege.
  • Magánszemélyek ingatlana előtti zöldterület gondozás: a hulladékszállítási díjkedvezményhez kapcsolódva vezette be az önkormányzat a magánszemélyek ingatlana előtti zöldterület gondozást. Ezt a segítséget a kertes házban lakó díjkedvezményre jogosultak igényelhetik. Az ingatlan előtti zöldterület gondozás az ingatlan határvonalától az útszegélyig terjedő zöldterületet érintő fűnyírást, kaszálást foglalja megában. A támogatásra való jogosultság egy fűnyírási szezonra érvényes, mely április 1-től október 31-ig tart.
  • Lakhatási támogatás: a szociálisan rászoruló háztartások részére nyújtható, a lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadások viseléséhez nyújt segítséget. A támogatás a közüzemi szolgáltatók felé fizetendő díjak fizetésére nyújtható. A lakhatási támogatás havi összege 4.500.- Ft. A támogatás annak a személynek a nevére állapítható meg, akinek a nevére a közüzemi szolgáltatóval vagy a bérbeadóval a szerződéskötés történt. Lakhatási támogatásra jogosult az a családban élő személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 92.625.-forintot illetve az az egyedül élő, akinek havi jövedelme nem haladja meg a 109.725.-forintot és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.
  • Babaköszöntő csomag: 3000.-Ft értékű természetbeni támogatás, mely csecsemőruházatot, illetve csecsemőápolási cikkeket tartalmaz. A csomagra jogosultak az újszülött gyermek szülei, ha a gyermek születésekor folyamatosan legalább egy éve életvitelszerűen Berettyóújfalu város közigazgatási területén élnek és bejelentett berettyóújfalui lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. A támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal és csak az egyik szülő veheti igénybe. A gyermek születéséről a területileg illetékes védőnő értesíti a Polgármesteri Hivatalt.

„A Város Babája”: Berettyóújfalu Város napján (május 23-án) első életévét betöltő baba részére állapítható meg „A Város Babája” cím, mellyel együtt a gondozó szülő részére 30.000.-Ft támogatás jár. A támogatás annak a szülőnek állapítható meg, aki legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen él Berettyóújfaluban, valamint a gyermek gondozásáról, neveléséről saját háztartásában gondoskodik.

  • Gyermeknevelési céllal nyújtott települési támogatás: a szülő kérelmére tanévkezdéskor iskoláskorú gyermekek esetében 3.000.-Ft értékű tanszertámogatást, óvodáskorú gyermekek esetében pedig ugyanilyen értékű élelmiszertámogatást nyújt az önkormányzat, melynek utalása Berettyó Kártyára történik. Jogosult az, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 92.625.-forintot.
  • Óvodakezdési támogatás: annak a szülőnek nyújtható, akinek a gyermeke részére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot megállapították, az óvodai beiratkozás után, az óvodai nevelés tényleges megkezdésekor. A természetbeni óvodakezdési támogatás 20.000.-Ft értékű. A támogatás megállapítása esetén a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója az óvoda és a szülő közreműködésével meghatározza a megvásárlandó, óvodába járáshoz szükséges felszerelések, ruhaneműk körét és gondoskodik azok megvásárlásáról.
  • Szünidei gyermekétkeztetés: az önkormányzat valamennyi iskolai szünidőben a szünidei gyermekétkeztetés keretében a szülő, törvényes képviselő kérelmére a déli meleg főétkezést a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, de nem hátrányos illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére ingyenesen biztosítja. (A hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek esetében jogszabály alapján az ellátás megszervezése kötelező önkormányzati feladat, melynek finanszírozását a központi költségvetés biztosítja.)
  • Temetési támogatás: a temetési kiadások csökkentésére annak nyújtható, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozója volt, de a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. A temetési támogatás összege hamvasztásos temetés esetén 40.000.-Ft, koporsós temetés esetén 50.000.-Ft. A temetési támogatás annak állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 109.725.-forintot.
  • Rendkívüli települési támogatás: a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére nyújtható. A Berettyó Kártyára utalt támogatás a kérelmező által meghatározott felhasználási cél szerint (alapvető élelmiszer, tanszer, gyógyszer, tüzelő vásárlásra) használható fel. Jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a 92.625.-forintot, egyedül élő személy esetében pedig a 109.725.- forintot nem haladja meg.
  • Tűzifa támogatás: fűtési szezonban a rászoruló családok, személyek részére az önkormányzati fakivágásokból évenként rendelkezésre álló, vegyes típusú famennyiséget tűzifa céljára biztosít az önkormányzat. Az esetenként nyújtott tűzifa mennyisége 3 q. A tűzifát rászoruló háztartásonként felkuglizva, kiszállítva biztosítja az önkormányzat, a rendelkezésre álló mennyiség erejéig. Jogosult, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a 92.625.-forintot, egyedül élő személy esetében pedig a 109.725.- forintot nem haladja meg.

Tájékoztatjuk továbbá a lakosságot, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetet az önkormányzat jegyzője állapítja meg, melynek célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult legyen igénybe venni az ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetést, a szünidei gyermekétkeztetést, évente kétszer pénzbeli támogatást, illetve jogszabályban meghatározott egyéb kedvezményeket. A jogosultsági feltételeket tekintve 2024. július 1. napjától változás lépett életbe, mely alapján a családban élők esetében az egy főre jutó jövedelmi értékhatár 64.125.-forintra, egyedülálló szülő, tartósan beteg gyermek, illetve nagykorúvá vált gyermek esetén pedig a jövedelmi értékhatár 69.825.-forintra emelkedett.

A kérelmek elérhetők a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Irodáján (telefon: 54/505-450), ahol a szociális ügyintézők tájékoztatást adnak a támogatások jogosultsági feltételeiről.

                                                                                   Berettyóújfalu Város Önkormányzata

 

You have no rights to post comments